Aşçı Nasıl Olunur?

Aşçı Nasıl Olunur?

Aşçılık Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir? Aşçı Nasıl Olunur? “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanı “Mutfak Hizmetleri” Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin, mutfak...

Aşçı Nasıl Olunur?
Aşçı olmak isteyenlerin, yiyecek-içeceklere ilgili, tat ve koku alma duyuları gelişmiş, el beceresine sahip, mutfak gereçlerini etkin bir şekilde kullanabilen, yeni ürünler üretebilen, yeniliklere açık, temiz, titiz, sorumlu ve pratik düşünebilme becerisine sahip olmaları gerekmektedir. 
 
Ayrıca yoğun tempoya ayak uydurabilmeleri, iş organizasyonları yapabilecek ve sosyal yönü güçlü kişiler olması da gerekmektedir. Aşçı olmak isteyenler Aşçılık Mesleği hakkında ıüniversitelere bağlı yüksekokulların ön lisans programında verilmektedir. 
 
Ayrıca yüksekokullarda yer alan gastronomi bölümü de okuyarak aşçı olunabilir. Veya özel kurslardan alınan eğitimlerle veya usta-çırak ilişkisine dayalı bir sistemle alaylı olarak da aşçı olunabilir. 
 
Yeterli müraacat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde de eğitim verilmektedir. Diğer aşçılık eğitimi veren yerler ise; 
 
Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri, Kız Meslek/Meslek Liseleri ile çok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanı “Mutfak Hizmetleri” dalında, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin, mutfak bölümlerinde, Turizm Bakanlığı’na bağlı turizm eğitim merkezlerinde, Halk eğitim merkezlerinde eğitim alabilmektedirler. 
 
Aşçılık Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?
(Bu bölüm sn. Mehmet Işık'tan alıntıdır)
 
Aşçı olmak isteyenlerin;
 
*Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,
*Bedence güçlü ve sağlıklı,
*Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
*Temiz, titiz, sorumlu,
*Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
* Eli çabuk, hızlı hareket edebilen
 
kimseler olmaları gerekir.
 
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.
 
Aşçılık Mesleği Eğitiminin Verildiği Yerler
 
Aşçılık Mesleği Eğitimi;
 
*Yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Ayrıca;
*Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri,kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi”alanı “Mutfak Hizmetleri”dalında,ayrıca pratik kız sanat okullarında ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ,
*Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Mutfak bölümlerinde,
*Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde,
*Halk Eğitim Merkezlerinde,
*Özel Turizm Meslek Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir.
 
Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde aşçılık eğitimi verilmektedir.
 
Aşçılık Mesleği Eğitimine Giriş Koşulları
 
*Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinin mutfak bölümüne ve Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi”alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğrenim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak,
 
*Kız Meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi “alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,
 
*Pratik Kız Sanat okullarında öğrenim görmek için ilköğretim çağı dışında olmak,kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde öğrenim görmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir.
 
*Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde eğitime 16-22 yaşları arasında en az ilköğretim okulu mezunu olanlar, yazılı sınav ve mülakatla kabul edilirler. Eğitim ücretsizdir.
 
*Özel turizm meslek kurslarında eğitime 16-25 yaş arasındaki en az ilkokul mezunu olanlar alınır. Eğitim ücretlidir. Büyük illerde ve turizmciliğin gelişmiş olduğu yörelerde çok sayıda özel kurs bulmak mümkündür.
 
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
 
*En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
 
*14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
 
*Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
 
*Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
 
Aşçılık Eğitimin Süresi Ve İçeriği
 
Eğitim teorik ve uygulamalı (restoranlarda, otel ve tatil köylerinin mutfaklarında vb. yerlerde) olarak verilir, genelde teorik ve uygulamalı eğitim süreleri eşittir. Eğitim, EKİM-MART aylarında okulda teorik, NİSAN-EYLÜL aylarında işletmelerde uygulamalı olarak gerçekleşmektedir.
 
*Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek liselerinde 4 yıl (1 yıl Yabancı Dil hazırlık).
 
*Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerde 3 yıl,
 
*Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde 2 yıl sürelidir.
 
*Mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitimi 3 yıldır.
 
*Özel turizm meslek kurslarında eğitim süresi 5-6 ay arasında değişmektedir.
 
*Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde eğitim süresi 7 aydır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler