Hardal Ekşileme...

Hardal Ekşileme...

Yöresel Mutfaklarımızda En İyi Lezzetlerden Hardal Ekşileme Nasıl Pişirilir? Türk Mutfağı Yemek Arşivinde En İyi Muğla Yemeklerinden Hardal Ekşileme İcin Kullanılan Malzemeler;

Hardal Ekşileme...Hardal Ekşileme...
Şef Selma Atabey
 
Doğada kendiliğinden yetişip sebze olarak değerlendirilen bitki, otlardan en çok bilinen ve tüketilenlerden biridir. Ancak bazı morfolojik özellikleri birbirlerine kısmen benzediği için turp otu ile hardal çok karıştırılmaktadır.
 
Kış aylarında tarlalarda, üretim alanlarında bol miktarda görülebildiği gibi yol kenarlarında da fazla sayıda hardala rastlamak mümkündür. Özellikle Ege Bölgesinde Kasım, Aralık ayından itibaren kendini gösteren hardal İlkbaharda sarı renkli çiçeklerini oluşturmaya başlar. Doğal olarak nisan-haziran aylarında çiçeklenir.
 
Milas’da Gara hardal olarak bilinen ot, Milas'ta haşlanıp salatası ya da kavurması yapılmaktadır. Kış aylarında bol bol tükettikleri hardalın mideye iyi geldiği ifade edilmiştir. Ayrıca suyunun böbreklere iyi geldiği düşünülmektedir.
 
Fethiye’de Turp otu da denen hardal otu Fethiye ve çevresinde çok kullanılan, toplayarak temin edilebildiği gibi pazarlardan da temin edilebilen bir ottur. Sündürme veya sarkıtma olarak adlandırdıkları ekşili, darı unlu, sarımsaklı ve soslu yemeğe, yöresel olarak Muğla, Ula'da teltör denmekte, Dalaman, Ortaca, Dalyan'da ekşileme de denmektedir.
 
Hardal Ekşileme...
En Zengin Yöresel Mutfaklarımızda En İyi Lezzetlerden Hardal Ekşileme Nasıl Pişirilir?
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Hardal Ekşileme İcin Kullanılan Malzemeler;
 
*     2-3 Adet Sivri Biber
*     2-3 Adet Kuru Biber
*     2 Yemek Kaşığı Darı (Mısır) Unu
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Adet Kuru Soğan
*     1 Kaşık Domates Salçası
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
*     1/2 Kg Hardal Otu
*     Nar Ekşisi, Erik Ekşisi Ya Da 5-6 Adet Limon Tuzu
*     4-5 İri Diş Sarımsak
*     Tuz
 
En İyi Muğla Yemeklerinden Hardal Ekşileme Hazırlanış Tarifi; 
Önce zeytinyağı içerisinde biberler kızartılır. Aynı yağ içerisinde yemeklik doğranmış soğanlar sotelenir. Kurutulmuş biber ilave edilerek kavurma devam ettirilir. Renk (toz biber) ve salçası ilave edilip sürekli karıştırılır. 
 
Hardal Ekşileme...
Unun ve salçanın kokusu gidince su ve ekşisi ilave edilir. Suyu tarhana çorbası gibi ayarlanır. Piştikçe ve bekledikçe koyulaşacağı hesap edilerek suyu ilave edilmelidir. Kaynamaya bırakılır. Bu arada kaynayan su içinde yıkandıktan sonra bütün olarak haşlanan hardal otu doğranır. 
 
Kaynayan sos içerisine ilave edilir ve bir taşım kaynatılır. Sarımsaklar ezilip içerisine ilave edilir. Bu aşamada kızartılmış biber de ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılıp ateşten alınır. Kapağı kapalı bir şekilde ılınana kadar dinlendirilir. Ilık ya da soğuk yenebilir.
 
Evinizin bereketi, ağzınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler