Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı Bir İlki Gerçekleştirdi

Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı Bir İlki Gerçekleştirdi

Yaklaşık 4 yıl önce kurduğu işletmesinde, parçaladığı dalları sıcak presle pelete dönüştüren Girişimci Kadınlarımızdan...

Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı Bir İlki Gerçekleştirdi 
 
Hatay'ın Yayladağı ilçesinde, ailesinin işlettiği defne yaprağı kurutma tesisinde çalışan bir çocuk annesi Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı, iş yerinde 2016'da çıkan ve 6 gün söndürülemeyen yangında, defne dallarının alevlerden uzun süre kurtulamadığını fark etti.
 
Defne dalının yanıcı özelliğinden faydalanmak isteyen Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı, daha sonra ağaç kırıntılarından yapılan pelet türü yakıtı araştırdı.
 
Abacı, işletmelerinde her gün tonlarca çıkan atık durumundaki defne dallarını pelet cinsi yakıta dönüştürmeye karar verdi.
 
Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı Bir İlki Gerçekleştirdi
Yaklaşık 4 yıl önce kurduğu işletmesinde, parçaladığı dalları sıcak presle pelete dönüştüren Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı, elde ettiği ürünü Türkiye'nin yanı sıra yurt dışına pazarlamaya başladı.
 
"Kazandığım ödül, pazar sıkıntısını aşmamda yardımcı oldu" 
Abacı, defne yaprağı kurutma tesisinden atık malzeme olarak çıkan dalların zamanında kendileri için büyük bir yük olduğunu söyledi.
 
Yaklaşık 4 yıl öncesine kadar dalları verecek yer dahi bulamadıklarını anlatan Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı, şöyle konuştu:
 
"Burada 2016 yılında bir yangın çıktı. Alevler 6 gün boyunca söndürülemedi. Bu sırada ben defne dalının yanıcı özelliğini fark ettim. Bu sırada pelet türü yakıtı öğrendik. İlk başlarda numune olarak ürettiğimiz defne peletini analiz için gönderdik. Defne peletinin diğer pelet yakıtlara göre daha yüksek ısı kalorisi olduğunu ve daha hafif olduğunu anladık. Bunun üzerine seri üretime başladık. 
 
Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı Bir İlki Gerçekleştirdi
Üretimden sonra bir süre pazar sıkıntısı yaşadık çünkü insanlar böyle bir yakıttan habersizdi. Sonra Kadın Girişimciler Derneğinin seçtiği Türkiye'de yılın 15 girişimci kadını arasına girdim. Bundan sonra ürünü tanıtmaya başladık."
 
Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı, yaptıkları pelette hiçbir kimyasal kullanmadıklarını vurgulayarak, "Bugüne kadar defnenin yağı ve yaprağından faydalanılıyordu. Dalları ise büyük bir atık oluşturuyordu ve ne yapılacağı bilinemiyordu. Bu iş sayesinde hem kendi atıklarımızı hem de çevre il ve ilçelerdeki defne atıklarını toplayıp yakıta dönüştürüyoruz. Çevreyi atıklardan korumuş oluyoruz. Şu an Türkiye'nin çeşitli illerine ürün gönderiyoruz. İlk olarak da geçen ay Finlandiya'ya yakıtımızı gönderdik." ifadesini kullandı.
 
"Zehirleme riski olmayan bir yakıt"
Aylık yaklaşık 100 ton üretim yaptıklarını aktaran Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı şunları kaydetti:
 
"Kapasitemizi aylık 600 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili makineleri sipariş verdik. Bir kısmı da geldi. Bu şekilde var olan pazara cevap vermiş olacağız. Hedefimiz öncelikle pelet deyince akla gelen bir marka olmak istiyoruz. Tüm Türkiye'ye adımızı duyurmak istiyoruz. 
 
Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı Bir İlki Gerçekleştirdi
Ülkemizde çok sayıda termik santral ve endüstri alanında faaliyet yapan fabrika var. Bunların da bu yakıtı kullanmasını sağlamak istiyoruz çünkü bu yakıt tamamen doğa dostu. Çevreyi kirletmeyen, kül oranı yüzde 1 olan ve zehirleme riski olmayan bir yakıt. Doğayı kirletmeden ihtiyaçları olan enerjiyi bu yakıtla alabilirler."
 
Kadınların yapamayacağı bir iş olmadığını belirten Girişimci Kadınlarımızdan Ayşegül Abacı, küçük bir ilçede ürettiği yakıtın yurt içi ve dışına satılmasının kendisine moral verdiğini sözlerine ekledi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler