Dünya Bir Ev Olsaydı Mutfağı Diyarbakır Olurdu...

Dünya Bir Ev Olsaydı Mutfağı Diyarbakır Olurdu...

Diyarbakır’ı yöresel lezzetleri ile bu kadar ünlü yapan birçok faktör bulunuyor. Bu faktörler 'den ilki ise şehirde uzun yıllardır yaşamın sürüyor olması...

Dünya Bir Ev Olsaydı Mutfağı Kesinlikle Diyarbakır Olurdu...
Şef Mehmet Kudat
 
Diyarbakır ülkemizin tarihi, kültürü ve yöresel zenginliği ile adını sıkça duyurmuş kentlerinden biridir. Bir hayli uzun bir geçmişinin ve dolu bir tarihinin olması şehir hakkında merak edilen de birçok şey olduğu anlamına geliyor. Özellikle Diyarbakır mutfağı yöresel lezzetleri deneyimlemek için tercih edebileceğiniz en dolu mutfaklardan biridir. Birbirinden farklı kahvaltılık, et yemekleri ve benzeri yiyecekleri hayatınızda ilk kez deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.
 
Diyarbakır’ı yöresel lezzetleri ile bu kadar ünlü yapan birçok faktör bulunuyor. Bu faktörlerden ilki ise şehirde uzun yıllardır yaşamın sürüyor olmasıdır. Bundan yüzyıllar öncesinde dahi yaşam izleri olduğu bilinen Diyarbakır oldukça yoğun bir kültüre sahip. 
 
Birçok kültüre ev sahipliği yapan bu toprakların her kültürden aldığı bazı izler de bulunuyor. Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri de bu nedenle oldukça zengindir. Kültür zenginliği ve halkın yöresel lezzetlerine bağlı olması gibi faktörler Diyarbakır mutfağını dünyaca ünlü bir hale getirmektedir. 
 
Bu yazımızda belki de adını dahi ilk kez duyacağınız ancak bir yediğinizde kesinlikle tekrar yemek isteyeceğiniz Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerine yer verdik.
 
Diyarbakır Yöresel Yemekleri
 
Meftune
 
Meftune, Diyarbakır’ın adını en çok duyurmuş yöresel lezzetlerinden biridir. Bu harika lezzeti deneyimlemek için Diyarbakır’ın restoranlarına gidebilir ya da yöre halkının evine misafir olabilirsiniz. Meftune denildiği zaman akla ekşi bir tat gelir. Ancak bu ekşiliğin nedeni tarif hazırlanırken kullanılan sumaktır. Zaten lezzeti bu kadar ünlü hale getiren de ekşi tadı denebilir. Asıl meftune et ile yapılır. Ancak kabak ve patlıcan eklenerek de hazırlanan versiyonları bulunmaktadır.
 
En iyi yöresel mutfaklarımızdan Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Meftune’yi etli olan versiyonu ile denemeniz önerilir. Etlerin ağızda dağılan yumuşacık tadı ve sumaklı salçalı sosunun verdiği lezzeti başka bir yerde deneyimlemeniz mümkün olmayabilir. Diyarbakır mutfağı meyveden yemek, etten tatlı yapılan ilginç yöresel lezzetleri olan bir mutfaktır. Diyarbakır lezzetleri deneyimlerken şaşırabilir hatta bu yemeği nasıl keşfetmişler diye de düşünebilirsiniz. Meftune de bu harika tatlardan biri olarak biliniyor.
 
Diyarbakır Yöresel Yemekleri Nelerdir?
 
Meftune
Pıçık
Duvaklı Pilav
Nardanaşı
Mahlepli Diyarbakır Çöreği
Ayvalı Kavurma
Mumbar Dolması
Patlıcan Dizme
Cartlak Kebabı
Sıkma
Kaburga Dolması
Sumak Suyu
Tırşık
Kibe Mumbar
Hillorik
Diyarbakır Usulü İçli Köfte
Kabak Boranisi
Gevre
Yumurtalı Kenger
Kavurmalı Diyarbakır Dolması
Hıncık
Ciğer Kebabı
Diyarbakır Yöresel Çorbaları
Serbizer
Habenisk
Lebeni
Mehir
Hedik
Musul Aşı
Salata ve Mezeler
Diyarbakır Usulü Babagannuş
Bostana Salatası
Nergizleme Salatası
Acılı Ezme
Diyarbakır Tatlılar
Elma Düzmesi
Paluze Tatlısı
Burma Kadayıf
Sur Tatlısı
 
Geleneksel Türk mutfağı şeflerinden Şef Mehmet Kudat...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Erdal Türksoy
    1/10/2021

    Mükemmel bir yazı olmuş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler