Ege Mutfağında Un Helvası

Ege Mutfağında Un Helvası

En İyi Helva Tariflerinden Un Helvası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? En İyi Yöresel Lezzetlerden Un Helvası Pekmezli Şerbeti ve Geleneksel Anadolu Mutfağı..

Ege Mutfağında Un Helvası Ege Mutfağında Un Helvası 
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Eskiden şimdiki gibi haberli ev gezmeleri yoktu. Çat kapı gidilirdi konu komşuya. Gittiğin komşuyu evde bulamazsan işaret olarak, kapısına küçük bir ağaç dalı, bir  çiçek  saksısı yada kapıda duran bir terlik koyulurdu.. 
 
Bu, ben geldim sen evde yoktun demekti. Çayın yanına da evde ne varsa  çabucak hazırlanırdı. Kış gecelerinde çat kapı  gelen misafirlere un helvası yada susam helvası karılırdı. 
 
Bu alışkanlıklarımızı kaybettik yavaş yavaş. Üstüne bir de  bulaşıcı hastalık  eklendi. Bu aralar ne misafir kabul edebiliyoruz ne de misafirliğe gidebiliyoruz Rahatça birbirimize gidip, sevdiklerimize sarılabileceğimiz, büyüklerimizin ellerini öpebileceğimiz  günlerin gelmesi umuduyla..
 
Eski günleri yad ederek un helvası yaptım ve konu komşuya dağıttım bugün. Yapmak istersiniz belki diye  size de yazıyorum. Ben hem pekmezli hem şekerli yaptım. Seçim sizin
 
En İyi Helva Tariflerinden Un Helvası İçin Kullanılan Malzemelerimiz :
 
*     4 Yemek kaşığı tereyağı,
*     Yarım çay bardağı sıvı yağ,
*     2 Su bardağı un,
*     Ceviz, badem veya çam fıstığı  ve tarçın isteğe bağlı. 
 
Geleneksel Türk Mutfağında Un Helvası Şekerli Şerbeti İçin 
*     1 Su bardağı şeker
*     2 Su bardağı su 
 
Şeker ve suyu bir tencereye koyuyoruz. Arada karıştırarak şeker eriyene  kadar kaynatıyoruz.
 
En İyi Yöresel Lezzetlerden Un Helvası Pekmezli Şerbet İçin 
 
*     1 Su bardağı pekmez
*     Yarım su bardağı su
 
Önce suyumuzu kaynama derecesine gelene kadar ısıtıyoruz sonra içine devamlı karıştırarak pekmezi ekliyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. 
 
Geleneksel Anadolu Mutfağı Lezzetlerinden Un Helvasının Yapılış Tarifi:
 
Ege Mutfağında Un Helvası
Yağımızı tenceremize alıyoruz ve eritiyoruz. Yağımız iyice kızmadan elediğimiz unu karıştırarak azar azar ilave ediyoruz. Karıştırmaya devam ederek unumuz pembeleşene kadar orta ateşte yaklaşık 20_ 25 dakika kavuruyoruz. 
 
Hazırladığımız şerbeti sıcak sıcak kavrulan unun üzerine döküyoruz. Buradaki püf noktası topak topak kalmaması için iyice karıştırmak. Tenceremizin kapağını kapatıyoruz ve bir sofra bezine sararak 10-15 dakika dinlendiriyoruz. 
 
Daha sonra bir tepsiye döküp keserek şekillendirebilirsiniz. Benim yaptığım gibi İki kaşık kullanarak şekil verebilirsiniz. 
 
Afiyet olsun. 
Sevgilerimle…
 
Türk aşçı haberleri olarak:
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Fazile Paksoy 'a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler