Cantık Nedir?

Cantık Nedir?

Cantık nedir? Cantık yöresel mutfağımıza aittir? En iyi hamur işi tariflerinden Cantık nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağı hamur işi tariflerinde Cantık yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç vardır?

Cantık Nedir?
 
Cantık nedir? Cantık yöresel mutfağımıza aittir? En iyi hamur işi tariflerinden Cantık nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağı hamur işi tariflerinde Cantık yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç vardır?
 
Bu güne kadar evinizde Türk mutfağı yemek arşivinden Cantık yapmayı denediniz mi?
 
Kıymalısından kaşarlısına pek çok çeşidi bulunan pideyi sevmeyen yoktur. Diğer yandan görünüşü hep birbirinin aynısı olan pide tariflerinden de sıkılmış olabilirsiniz. Yeni ve lezzetli bir pide tarif arıyorsanız sizi "Bursa lahmacunu, Bursa pizzası, Bursa pidesi" gibi pek çok isimle anılan ve yiyenin müptelası olduğu cantık ile tanıştıralım!
 
Bursa'nın yöresel lezzetlerinden lahmacun ve pideyi aynı tarifte buluşturduğu damak çatlatan yemek: Cantık!
 
Cantık; pide tutkunlarının favorisi olabilecek, geleneksel bir yemek. Bursa'ya yolu düşen yerli, yabancı tüm turistlerin damağında iz bırakıyor. Ancak Bursa'ya gitmeden de evinizde lezzetli bir cantık pişirip sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. İşte, malzemelerinden püf noktalarına kadar cantık tarifi...
 
Cantık Nedir?
En İyi Hamur İşi Tariflerinden Cantık Nasıl Yapılır?
 
En Farklı Sokak Lezzetlerinden Cantık Hamuru İçin:
 
*     1 Çay Bardağı Süt
*     5 Su Bardağı Un
*     2 Su Bardağı Ilık Su
*     Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*     1 Paket İnstant Maya
*     1 Silme Yemek Kaşığı Tuz
*     1 Adet Yumurta Akı
 
Cantık Püf Noktası: Mayanın Kolayca Aktifleşebilmesi İçin Kullandığınız Suyun Ilık Olmasına Dikkat Edin.
 
Cantık Hamurunu Toparlamak İçin:
 
*     3-4 Yemek Kaşığı Un
 
Cantık Kıymalı Harcı İçin:
 
*     300 Gram Kıyma
*     1 Adet Küçük Küçük Doğranmış Kapya Biber
*     2 Adet Yemeklik Doğranmış Kuru Soğan
*     2 Adet Küp Küp Doğranmış Domates
*     6 Adet İnce Doğranmış Yeşil Köy Biberi
*     1/4 Demet Maydanoz
*     Yarım Yemek Kaşığı Kuru Kekik
*     1 Tatlı Kaşığı Karabiber
*     1 Çay Kaşığı Kimyon
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
 
Cantık Kenarları İçin:
 
1 Adet Yumurta Sarısı
 
Cantık Hazırlanış Tarifi;
 
Bir kaba ılık su, süt, toz şeker ve instant mayayı alıp karıştırın. Üzerini bir bezle örtüp mayanın aktifleşmesi için 5-6 dakika bekleyin. Sonrasında karışıma sıvı yağı, tuzu ve yumurta akını ekleyip tekrar karıştırın.
 
Ayrı bir yoğurma kabına bir miktar un ekleyin ve ortası boş kalacak şekilde açın. Hazırladığınız karışımı unun ortasına dökün. Ele biraz yapışan bir kıvam alana kadar yoğurun. Burada unu birden eklemek yerine azar azar eklemeniz hamurun kıvamını tutturmanız açısından oldukça önemli.
 
Yoğurduğunuz hamurun üzerini, hava almayacak şekilde kapatın ve 40-45 dakika mayalandırın. Pidenin kıymalı harcı için bütün malzemeleri bir kapta karıştırın. Tezgaha un serpin ve mayalandırdığınız hamuru yoğurarak havasını alın.
 
Ardından bezelere ayırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralarında boşluk kalacak şekilde dizin. Elinizi yağlayın ve bezeleri küçük bir pizza hamuru gibi açın. Kıymalı harcı hamurların ortasına koyup yayın. Hamurun kenar kısımlarına yumurta sarısı sürün.
 
Önceden alt üst ayarda ısıttığınız 200 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin. Servis etmeden önce 8-10 dakika dinlendirin.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler