Sarımsak Çeşitleri Nelerdir? Sarımsağın Özellikleri

Sarımsak Çeşitleri Nelerdir? Sarımsağın Özellikleri

Sarımsak nedir? Sarımsağın özellikleri nelerdir? Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak ne işe yarar? Sarımsak nerelerde kullanılır? Sarımsak nasıl kullanılır? Sarımsak hakkın..

Sarımsak Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Sarımsağın Özellikleri...
 
Türk aşçı haberleri olarak sarımsağı araştırdık. Sarımsak nedir? Sarımsağın özellikleri nelerdir? Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak ne işe yarar? Sarımsak nerelerde kullanılır? Sarımsak nasıl kullanılır? Sarımsak hakkında en çok sorulan sorular nelerdir? Sarımsak sorularının cevapları nelerdir? Serımsak Çeşitleri nelerdirSerımsak nelere iyi gelir?
 
Sarımsak, Amaryllidaceae familyasına dahil olan Allium cinsinden, soğanlı bir bitki türüdür. Yakın akrabaları arasında soğan, arpacık soğanı, pırasa, Frenk soğanı ve Çin soğanı bulunur. Sarımsak, Alliaceae familyasına mensup, Allium cinsinden, soğanlı bir bitki çeşididir. Oldukça yoğun kokulu ve sert bir tada sahiptir. Soğan, pırasa ve yabani soğan ile akrabalığı olan sarımsak, doğada yabani ortamlarda yetişmez.
 
Yetiştiriciliği yapılarak elde edilir. En kaliteli sarımsaklar, germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişen sarımsaklardır. 
 
Garlic Silver Rose, Garlic Siberian, Garlic Russian Salvation, Garlic Elephant, Rogue River Red kenthand, Polish white, Oneof kind simoneti, İnch barn, Clusters...
 
Sarımsak kimlere dokunur?
 
Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir. Emzirme dönemindeki annelerin sarımsak tüketirken doktoruna danışması tavsiye edilir.
 
Sarımsak Nedir-Çeşitleri Nelerdir-Sarımsağın Özellikleri
Sarımsak yan etkileri nelerdir?
 
“İlaçlar gibi sarımsağın da yan etkileri olabilir. Aşırı yenildiğinde baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, alerjik cilt reaksiyonları, cilde sürülmesiyle cilt yanıkları, bulantı, kusma, kanama bozuklukları gibi yan etkileri yapılan araştırmalarda gözlenmiştir.
 
Aslında erkenci beyaz ve geç pembe olmak üzere iki belirgin sarmısak, kuru sarmısak üretiminde çok kullanılır. Kellesi orta irilikte, çok ekilen kışlık sarımsaktır. Kastamonu, Balıkesir iyi cins, ihraç da edilen sarımsaklar üretir. Taşköprü, Boyabat'ı bu arada unutmamak lâzımdır.
 
Bazı bölgelerimizin sarımsakları yapı ve etlerinin dayanıklılığı bakımlarından piyasada oldukça yaygındır bunları şöylece özetlemede yarar vardır:
 
En İyi Sarımsak Çeşitlerinden "Kastamonu Sarmısağı"
 
Pembe beyaz kabuklu, acı, kışa da dayanıklı olan sarmısak ihracata elverişlidir. Orta Kuzey Anadolu'da, sarımsağın özellikleri nelerdir dediğimizde özellikle Kastamonu'da çok üretilir. iç ve dış piyasada en fazla aranan bir türdür.
 
Sarımsak Çeşitlerinden "Kastamonu Taş köprü sarmısağı"
 
Tasköprü sarımsağına kokusunu veren kükürtlü ve eterli yağlardan olusan Allylpropyldisülfid (C6H12S2) miktarı ülkemizde yetisen bütün sarımsaklardan fazladır.
 
Tasköprü sarımsağı diğer çesitlerden baharat oranı yüksek, keskin kokulu ve aromalıdır. Bu özellikleri nedeni ile pastırma, sucuk, tursu, konserve, baharat v.b sanayi kollarında en çok aranılan çesittir.
 
Tasköprü sarımsağı bilesim öğeleri, mineral madde ve vitaminler yönünden en zengin çesittir.
 
Kuru madde oranı % 33 – % 37’ler arasında olduğundan fazla bir ağırlık kaybına uğramadan ve soğuk hava deposuna gerek kalmaksızın normal depo kosullarında yılın 10-11 ayı muhafaza edilebilmektedir.
 
Tasköprü sarımsağı iklim kosullarına toleranslı, kaliteli ve baslarının iri olması nedeni ile ihracata, kuru madde oranının yüksek olusu sebebi ile de sanayiye en elverisli çesittir.
 
Tasköprü sarımsağı diğer sarımsak çesitlerine nazaran daha acı ve keskin kokuludur.
 
Kanser önleyici ve risk azaltıcı kimyasal bir madde olan SELENYUM elementi ülkemizde Tasköprü sarımsağı hariç, diğer bölgelerde üretilen sarımsaklarda bulunmamaktadır.
 
Sarımsak aç olarak vücuda girince ne olur?
 
Sarımsağı aç karnına çiğ olarak yutmanın faydaları ise şunlardır: - Sarımsak yutmak damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olmaktadır. - Sarımsak kan şekerini düzenlediği için tansiyon düşürmede büyük yarar sağlar. - Sarımsak yutmak enerji kaynağı olarak bilinir.
 
Sarmısağın Anavatanı Ve Tarihçesi
 
Kökeninin neresi olduğu tam olarak bilinmemesine rağmen ilk bilgiler tas devrine kadar dayanmaktadır. Bir kısım arastırmacılara göre İran ve Afganistan olduğunu belirtilirken; diğer kısmı Orta Asya’dan Akdeniz ülkelerine kadar uzanan oldukça genis bir alan olduğunu belirtmektedir. Türkiye de sarımsağın anavatanı içine girmektedir. 
 
Çin’ de insan sağlığı açısından M.Ö. 1. ve 2. yüzyıllarda kullanılmıstır. Sarımsak, kokusu yüzünden kullanıma geç girmis bir sebzedir. Bu bakımdan, Avrupa ülkelerinde sarımsak üretimi 15. ve 16. yüzyıllarda baslar. Eski çağlardan beri ilaç ve yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan sarımsağa ait veriler arkeolojik kayıtlardan elde edilen bilgilere göre Sümerlere kadar dayanmaktadır. 
 
Eski Mısırlılar sarımsağı ilaç olarak kullandıkları ve özellikle piramitlerin yapımı sırasında isçilere ve kölelere hastalıklardan korunmaları, sağlıklı ve diri kalmaları için bol miktarda sarımsak yedirdikleri kayıtlarda yer almaktadır. Sarımsağın Mısır’dan Filistin’e oradan da Anadolu’ya geldiği ve ilk defa haçlı seferleri sırasında Fransa’ya götürülmesiyle tüm Avrupa’ya yayıldığı belirtilmektedir. 
 
19. yüzyılda Louis Pasteur ilk olarak sarımsağın tıbbi ve antibakteriyel etkisini ortaya çıkarmıstır. I. ve II. Dünya savaslarında bağırsak enfeksiyonlarını ve yaraların mikroplanmamasını önlemek amacıyla kullanıldığı bildirilmektedir.
 
Latince’si : Allium sativum L.
Almanca’sı : Knoblauch
İngilizce’si : Garlic
Fransızca’sı : Ail blanc
İtalyanca’sı : Aglio comune
Rusça’sı : Tschesnok
 
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
 
Sarımsak çok eski yıllardan beri tıbbi amaçlarla ve özellikle antimikrobiyel etkisi nedeni ile kullanılmaktadır. Ancak sarımsak son yıllarda bu özelliği yanında kolesterolü düsürücü, toksik etkiyi önleyici, sinir sistemini düzenleyici, kanser önleyici kalp dolasımını düzenleyici etkisi nedeniyle yaygın olarak tüketilmektedir. 
 
Sarımsak Nedir-Çeşitleri Nelerdir-Sarımsağın Özellikleri
Sarımsağın antimikrobiyel etkisi çok etkili antimikrobiyeller gibi genis spektrumludur. Sarımsağın antimikrobiyel etkisi “Allicin” adlı madde ile ortaya çıkmaktadır. Allicin, sarımsak disi ezildiği zaman “allinaz” enzimi ile meydana gelmektedir.
 
Sarımsak Çeşitlerinden "Edirne Sarmısağı"
Beyaz, bej kabuklu, orta irilikte (25 gr kadar) sıkı başlı bir sarımsaktır. Kuru madde oranı % 37.5 tur. Trakya ve Marmara yöresinde üretimi geniş çapta yapılır.
 
Sarımsak Çeşitlerinden "Balıkesir Sarmısağı"
Beyaz, kirli siyah kabuklu, gevşek yapılı, taze tüketime uygun bir türdür. Fazla dayanıklı olmayan bu sarmısak Marmara'nın Güney'inde çok üretilir.
Bunlara ilave olarak, Kayseri, Konya, Bafra-Çarşamba yörelerinde üstün özellikte sarımsaklar üretilmektedir.
 
Sarımsak Çeşitlerinden "Kara Sarmısak"
İki Çeşidi vardır. Taze sarmısak elde etmek üzere yetiştirilen iri dişli bir türdür. Tadı acı olan sarmısak yurdumuzda çok ekilir.
 
Sarımsak Çeşitlerinden "İspanyol Sarımsağı"
Avrupa'da çok yetiştirilen makbul bir sarımsaktır. Bizde de tarıma alınma denemeleri yapılmalıdır. İtalyan sarımsağı denilen pembe renkli bir türün Amerika'da çok ekildiğini yurdumuzda da bilindiğini belirtmek gerekir.
 
Dünyada Bulunan Diğer Yabancı Sarımsak Çeşitleri
 
Sert Kök Sarmısak, Garlic Georgian crystal, Garlic spanish roja, Garlic comparison, Glenlarge, Southern Glen, Creole, Printanor, Simonetti, Californian Early, Californian Late, Australian White, Rojo del Pais Baza, Italian White,Chet's italian Red,Chrysalis Purple, Bogatyr, Broad leaf czech, Pskem River, Georgian Fire, Tochliavri, Persian Star, German extra hardy, Elephant, Achaldaba (aka Mild Blushing)
 
Achalikachati (aka Achalkachati), Achatami, Acropolis, Ail de Pays Parne, Ajo Rojo (aka Ajo), Aktyubinsk, Alexandria, Allison's, Alpert's Samarkand, Andizanskij (aka Andidzhanskij), Argentine, Arguni White, Armenian, Ashworth, Asian Tempest (aka Seoul Sister), Australian, Azanta, Bai Pi Suan (aka Bau Pi Suan), Bangkok, Athens (aka Athens II)...
 
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
 
Sarımsak bitki dünyasında çok önemli bir yere sahiptir. Efsanelere konu olan ve Çukurova yöresinde yaşadığına inanılan Lokman Hekim'in, sarımsağı yaptığı ölümsüzlük iksirinin içine kattığı bilinmektedir. Özellikle kış aylarında doğal antibiyotik etkisi yaratan sarımsağın en önemli faydaları şu şekildedir;
 
Yapılan araştırmalara göre sarımsak, kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olan bir besindir. Sarımsak, damar sertliğini azaltabilmektedir. Bunun etkisi ile beraber kalp krizi ve felçler önlenebilmektedir.
 
Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklardan koruduğuna dair yapılan araştırmalarda, en çok hasta olunan Kasım ve Şubat ayları arasında bazı kişilere sarımsak verilmiştir. Sarımsak tüketenlerin hastalıklara daha az yakalandığı tespit edilmiştir.
 
Sarımsak, kanser gibi vücudun savaşmasını gerektiren ciddi hastalıklarda, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilmektedir. Yapılan testlerde sarımsakta anti kanser etkiler tespit edilmiştir. Başka bir araştırmada da çiğ ya da pişmiş sarımsak tüketenlerin kansere daha az yakalandığı belirlenmiştir. 
 
Her gün sarımsak yutmak zararlı mı? Sarımsak Yutmanın Zararları Var Mıdır? 
 
Sarımsak yutmak bazı kişilerde midede tahrişe ve yanmaya yol açabilir. Eğer gastrit ve reflü probleminiz varsa en fazla bir diş sarımsak yutmaya dikkat edin. Sarımsak yutmak kızarıklık, ağrı, bulantı, ishal gibi yan etkilere sebep olabilir.
 
Kolon ve mide kanserleri üzerinde etkileri diğer kanser çeşitlerine göre daha fazladır.
 
* Hücreleri onararak yaşlanmayı geciktirir.
* İştah açtığından, kilo alma sorunu olan kişiler yemelidir.
* Dökülen saçların yerine sürüldüğünde yeniden çıkmasını sağlar.
* Kan şekerini düşürür, şeker hastalığına iyi gelir.
* Alzheimer gibi beyin hastalıklarının tedavisinde destek olduğu tespit edilmiştir.
* Bağırsakların parazitlerden arınmasını sağlar.
* Cinsel gücü artırır.
* Kemiklerin gelişimini destekler ve kemik erimesini önler.
 
Sarımsak yiyince vucutta ne olur?
 
Sarımsakta bulunan yararlı maddeler, kanın incelmesini sağlıyor ve trombositlerin birbirine yapışmasını önleyerek pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Bu yüzden düzenli ve ölçülü bir şekilde sarımsak tüketmek, kanın düzenli bir şekilde akmasını sağlıyor ve bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyor.
 
Sarımsak ne kadar tüketilmeli?
 
Her gün sarımsak yemek içerdiği mineraller, vitaminler ve antioksidan sayesinde vücuda direnç kazandırır. Günde bir diş sarımsak yemek kansere karşı koruyuculuk sağlar, bağışıklık sistemini korur. Sarımsak yemek aynı zamanda saç ve tırnakların güçlenmesini de sağlar.
 
Çok sarımsak yersek ne olur?
 
Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir. Ancak, sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir.
 
Sarımsak nasıl kullanılır?
 
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
 
Sarımsak antibiyotik olarak nasıl kullanılır?
 
Sarımsağı çiğ halde yutmak, yağının mikroorganizmalar üzerinde etki göstererek antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Sarımsağın bu antiseptik işlevi, grip ve nezle gibi soğuk havaya bağlı olarak meydana gelen hastalıkların önüne geçer.
 
Sarımsak her gün yenir mi?
 
Bilim insanları, kışın hastalanmamak için bir kişinin düzenli olarak sarımsak tüketmesi gerektiğini onaylıyor. Sarımsak, faydalı yağ ve amino asitleri içerir. Ayrıca sarımsağın içinde allisin var. Allisin maddesi, bakteri ve mantarları öldüren organik bir bileşik.
 
Çok sarımsak yedim ne yapmalıyım?
 
Kavrulmuş sarımsakları yedikten sonra 24 saat boyunca bol bol su için, taze sebze ve meyveler tüketin. Ana yemek olarak da yine hafif, mümkünse kolayca sindirilebilir, protein açısından zengin yemekler tercih edin.
 
Sarımsak Nedir-Çeşitleri Nelerdir-Sarımsağın Özellikleri
Sarımsak yüze zarar verir mi?
 
Sarımsak ciltte detoks görevi görür ve cildi ölü deriden arındırarak cildin nefes almasına yardımcı olabilir. * Antibakteriyel özelliğinden dolayı akne ve siyah noktaları yok eder ve gözenekleri sıkılaştırır. * Cildi ölü hücrelerden arındırarak daha aydınlık olmasını sağlar bu nedenle peeling görevi görür.
 
Sarımsağın zararı var mı?
 
Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir. Ancak, sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir.
 
Sarımsak neden gaz yapar?
 
Sarımsağın gaza yol açmasının bir nedeni de fruktan içermesidir. ... Sülfür içeren besinlerin tüketimi kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından parçalanırken hidrojen sülfit ortaya çıkar ki, bu durum kötü kokulu gazın en önemli nedenlerindendir.
 
Sarımsak tansiyonu nasıl etkiler?
 
Doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak tansiyonu düşürmektedir. Tansiyon hastaları tarafından yoğun olarak kullanılan sarımsak kan basıncını da düşürmektedir. Yapılan araştırmalara göre kan basıncı yüksek olduğunda sarımsak tedavisinin ardından kan basıncında azalma olur.
 
Sarımsak toksik mi?
 
Yağda eriyen sarımsak içeriği (Allicin) lipit düşürücü etkisinin yanı sıra aynı zamanda karaciğer hücrelerine karşı toksik etki yapabilmekte ve laktat dehidrogenaz enzimini artırabilmektedir.
 
Limon ve sarımsak kürünü kimler kullanamaz?
 
Daha önce bahsettiğimiz gibi, limon sarımsak kürü tansiyon düşüklüğüne sebep olur. Bu yüzden düşük tansiyonu olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Kan sulandırıcı ve tansiyon ilacı kullanan kişilerin, doktora danışmadan tüketmemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir, baş ağrısına yol açabilir.
 
Tüm yutulan sarımsak midede erir mi?
 
Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri var. Sarımsağın yan etkisi sadece kokusu. Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek.
 
Sarımsak hap gibi yutulur mu?
 
Bu nedenle hap gibi sarımsak yutmanın bir anlamı yoktur. Enzim aktifliği ve allicin oluşumu için sarımsağın diş yapısı bozulmalıdır. Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak yada ezilerek tüketilmelidir.
 
Sarımsak yutmak aç karnına mı yoksa tok karnına mı?
 
Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Genellikle pişmiş yemeklerde kullanılan sarımsak sabahları çiğ olarak yutulduğunda pek çok yararı olduğu bilinir. Özellikle çiğ olarak sabah aç karnına yutulması antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasına etki sağlamaktadır.
 
Çiğ sarımsak neye iyi gelir?
 
Çiğ sarımsak yutmak hazımsızlığı kolaylaştırır. Vücudun direncini arttırır, enerji verir. İdrar söktürür. Soğuk algınlığına karşı koruma sağlar.
 
Sarımsak cinsel gücü artırır mı?
 
Bilimsel tespitlerde sarımsağın, sperm sayısını artırdığı ve kanın cinsel organlara akışını hızlandırıp sperm kalitesini de artırdığı belirlenmiştir. Pek çok kültürde sarımsağın afrodizyak olduğu düşünülmektedir. Sarımsak cinsel organlara giden kanı artırdığı düşünülen allicin isimli bir madde içerir.
 
Sarımsak bakterileri öldürür mü?
 
Sarımsak, faydalı yağ ve amino asitleri içerir. Ayrıca sarımsağın içinde allisin vardır. Allisin maddesi, bakteri ve mantarları öldüren organik bir bileşiktir.
 
Sarımsak cilde nasıl kullanılır?
 
Sarımsak cilt çatlaklarının hafiflemesine ve azalmasına yardımcı olur. Yarım yemek kaşığı ezilmiş sarımsak suyunu, çatlak tedavisinde kullanılan bitkisel yağlar ile birlikte karıştırılır ve sorunlu bölgeye masaj yapılarak sürülür. 5-10 dakika masaj sonrasında cilt yıkanır.
 
Sarımsak sivilce izlerini geçirir mi?
 
Sarımsak, sivilcelere karşı etkili doğal bir ilaçtır. Sarımsağın içerisinde bulunan antioksidan maddeler sivilcelere neden olan bakterileri öldürür. Minik sivilcelerin üzerine dilimlenmiş taze sarımsağı sürüp bir müddet bekleyip ılık su ile durulayın. Kısa sürede sivilcelerin yok olduğuna şahit olacaksınız.
 
Sarımsak iltihaba iyi gelir mı?
 
Sarımsak ve soğan, doğal iltihap sökücüdür. Bundan dolayı vücudun iltihap ve enfeksiyonlardan arınmasını sağlar. Özellikle idrar yolları iltihabı için soğan ve sarımsak tüketilmesi tavsiye edilir.
 
Sarımsak kimler yiyemez?
 
Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir. Emzirme dönemindeki annelerin sarımsak tüketirken doktoruna danışması tavsiye edilir.
 
Her gün sarımsak yersek ne olur?
 
Sarımsak beynin yaşlanmasını engelleyen mineraller içerir. Düzenli sarımsak tüketmek, alzheimer hastalığı gelişme riskini azaltır ve hafızayı geliştirir. Beynin verimliliğini artırabilir. Sarımsak kalbin ve kasların genişlemesine yardımcı olur.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler