Türk Mutfağında Siyez Bulgur' lu Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Türk Mutfağında Siyez Bulgur' lu Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Tavuk dolması nedir? geleneksel Türk mutfağında tavuk dolması yaparken nelere dikkat edilir? En iyi tavuk yemeklerinden Siyez Bulgurlu tavuk dolmasının yanında garnitür olarak neler..

Tavuk dolması nedir? geleneksel Türk mutfağında tavuk dolması yaparken nelere dikkat edilir? En iyi tavuk yemeklerinden Siyez Bulgurlu tavuk dolmasının yanında garnitür olarak neler verilir? En iyi fırın tavuk yemeklerinden ve dolma ve sarma tariflerinden Siyez Bulgurlu geleneksel tavuk dolması yapmanın püf noktaları nelerdir?
 
Geleneksel Türk Mutfağında Siyez Bulgurlu Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
 
Türk Mutfağında Siyez Bulgurlu Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Tavuk Dolması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Adet Bütün Tavuk (2,5 Kg)
 
En İyi Tavuk Yemeklerinden Tavuk Dolması Sosu İçin:
 
*     2 Tatlı Kaşığı Yoğurt
*     3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
*     Yarım Tatlı Kaşığı Domates Salçası
 
En İyi Pilav Tarifleri ve Dolma Tariflerinden Tavuk Dolması İçin Pilavı İçin:
 
*     3 Su Bardağı Pilavlık Siyez Bulguru
*     3 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
*     1 Çay Bardağı Dolmalık Fıstık
*     1 Çay Bardağı Kuş Üzümü
*     2 Çay Kaşığı Tarçın
*     1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
*     2 Çay Kaşığı Karabiber
*     1 Çay Bardağı Badem
*     1 su bardağı haşlanmış ülübü
 
En İyi Tavuk Yemeklerinden Tavuk Dolmasının Yanında Garnitür Olarak:
 
Türk Mutfağında Siyez Bulgurlu Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
*     3 Adet Patates
*     3 Adet Havuç
*     15 Adet Arpacık Soğan
 
En İyi Fırın Yemekleri Ve Nefis Yemek Tariflerinden Geleneksel Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
 
Öncelikle iç pilavını hazırlamak için pilavlık siyez bulguru bir kaba alınır. Üzerini geçecek kadar ılık su ve tuz eklenerek yarım saat bekletilir, daha sonra bol su ile yıkanarak pişirme aşamasına geçilir.
 
Pilavı pişirmek için öncelikle pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ alınır. Ben tereyağı ve sıvı yağı karışık kullanıyorum, çünkü hem tereyağının lezzetini seviyorum, hem de sıvı yağın parlaklık verdiğini düşünüyorum.
 
Türk Mutfağında Siyez Bulgurlu Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
Yağlar eriyince suyu süzülen siyez bulguru eklenerek kavrulur. 2-3 dakika kavrulduktan sonra dolmalık fıstıklar, badem, haşlanmış ülübü, yeşil mercimek ve kuş üzümleri ilave edilir. Beraber bir iki defa karıştırılarak kavrulur. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edilir.
 
Tuzu ayarlanır. Pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bu ölçüdeki siyez bulguru için suyu bilerek biraz fazla kullanıyoruz, pilavımız biraz diri kalacak. Son olarak ocaktan alınır ve tarçın ve karabiber eklenerek nazikçe karıştırılır.
 
Diğer taraftan bütün tavuğumuz yıkanır ve varsa tüyleri ütülenir. Eğer bulabilirseniz köy tavuğu daha geç pişer ama daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır, tavsiye ederim. Tavuğun içi fazla bastırmadan pilavla doldurulur. Çok sıkıştırırmayınız.
 
Tavuğun ayakları ya derisinden geçirilerek sıkıştırılır veya mutfak ipi ile bağlanır, böylece pişerken açılması önlenmiş olur. Daha sonra tavuk yağlanmış fırın kabına alınarak 185 derece fırında 60 dakika kadar pişirilir.
 
Bir kasede sos malzemeleri karıştırılır ve yarı pişmiş olan tavuk fırından alınarak üzerine fırça ile sos sürülür. Bu sos tavuğunuzun nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Eğer baştan sürerseniz gereğinden fazla kızarabilir bu sebeple baştan sos sürmüyoruz.
 
Fırından aldığımız fırın kabına birkaç parçaya dilimlenmiş patates, havuç ve arpacık soğanlar da eklenir. Böylece tavuğun suyu ile hem sebzelerimiz lezzetlenmiş olacaklar, hem de servis sırasında kullanabileceğimiz nefis garnitürlerimiz de hazır olacak.
 
Türk Mutfağında Siyez Bulgurlu Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
Son olarak fırın kabı tekrar fırına sürülür. Yaklaşık 40-50 dakika daha pişmeye bırakılır. Tavuğa göre pişme süresi değişebilir, ancak şüphede kalırsanız, tavuğun piştiğini nasıl anlarım derseniz, bir kürdan batırarak tavuğun pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Eğer kürdan kolayca batıp pembe bir şekilde çıkmıyorsa pişmiş demektir.
 
Tavuk pişerken diğer taraftan kalan pilava yarım su bardağından az su eklenerek pişirmeye devam edilir. Tekrar suyunu çektiğinde üzerine bir havlu kağıt kapatılır ve demlenmeye bırakılır.
 
Tavuk Dolması kaç saatte pişer?
 
Tavuğun içi fazla bastırmadan pilavla doldurulur. Çok sıkıştırırsanız pilavınız hamur olabilir. Tavuğun ayakları ya derisinden geçirilerek sıkıştırılır veya mutfak ipi ile bağlanır, böylece pişerken açılması önlenmiş olur. Daha sonra tavuk yağlanmış fırın kabına alınarak 185 derece fırında 60 dakika kadar pişirilir.
 
Tavuk dolmasının yanına başka hangi yemekler uygun olur?
 
Köz Patlıcan Çorbası Tarifi.
Yoğurtlu Pazı Mezesi Tarifi.
Yoğurtlu Nohut Salatası Tarifi.
Çoban Salatası Tarifi.
Közlenmiş Biber Salatası Tarifi.
Cacık Tarifi.
Havuç Tarator Tarifi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler