Gastronomi Şefleri Yenikapı Siirt Günlerinde Tadım Yaptı

Gastronomi Şefleri Yenikapı Siirt Günlerinde Tadım Yaptı

Türkiye gastronomi haberlerinde yer alan bilgilere göre, gastronomi haritamızda En iyi fuar ve festivallerden SİİRT festivalinin baş mimarı ve SİİRT gastronomisine büyük katkı..

 
Gastronomi Şefleri Yenikapı Siirt Günlerinde Tadım Yaptı...
Şef Mehmet Kudat
 
Siirt Güneydoğu  Mutfak Kültürlerine Liderlik Ederek Bütün Dünyayla Paylaşmalıdır. Gastronomi Alanında  Türkiye’nin En Önemli Aktörlerinden Olması Gereken Siirt, 3 Dili Mezopotamya'nın Kadim Şehri Siirt 4 Günlük İstanbul Yenikapı Siirt Günlerinde İstanbul da tam bir lezzetler serüveni yaşandı. Bizde gastronomi şefleri olarak soluğu Yenikapı da aldık...
 
Bizde ünlü chefler den oluşan bir ekip katıldık...
 
Şef Tahir Edebalı,
Şef Erdal Türksoy,
Şef Fırat Kaptan,
Şef Mustafa Köçükoğlu,
Şef Mustafa Dursun...
 
İe birlikte lezzetleri yerinde inceledik tadım yaptık...
 
Türkiye gastronomi haberlerinde yer alan bilgilere göre, gastronomi haritamızda En iyi fuar ve festivallerden SİİRT festivalinin baş mimarı ve SİİRT gastronomisine büyük katkı sağlayan Sn İl Kültür Turizm Müdürü İrfan Tekin ile merak edilen tüm sorular ı sorduk 12 bin tarihe sahip olan SİİRT ilinin hikayesi dinledik hep 3 dil yüzlerce lezzetler ürünler Türkiye’nin ilk coğrafi işaretli balı zivzik narı perde pilavı Büryan...
 
Yenikapı lezzetlerin kokusuna teslim olmuştu Tam bir lezzet serüveni yaşanmıştı .
 
Evliya Çelebi’nin Siirt’i: Bahtiyar Şehir Demişti...
 
Gastronomi Şefleri Yenikapı Siirt Günlerinde Tadım Yaptı...
Evliya Çelebi, 70 yıllık ömründe 51 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğunun yükselme devri sınırları içinde kalan geniş bir coğrafyada, orta Avrupa’dan Kafkasya’ya, Kuzey Afrika’dan Kırma kadar olan bölgelerde seyahat etmiş, seyahat ettiği yerlerle ilgili gördüğü ve duyduğu konular hakkında notlar alarak başından geçenleri 10 ciltlik Seyahatname adlı eserinde yayınlamıştır. 
 
Evliya Çelebinin dolaştığı coğrafyada bugün 30’u aşkın devlet, 257 den fazla şehir bulunmaktadır. 
 
Evliya Çelebi ilk seyahatini İstanbul’dan Bursa’ya yapmıştır. Seyahatnamede Bursa’nın camileriyle hanlarıyla  hamamlarıyla efsaneleri ile meşhur olduğunu ayrıntılı bir biçimde anlatmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde 1648 yılında Konya’ya geldiğini yazmaktadır. Konya’nın Meram Bağlarından, esnafının çokluğundan bahsetmektedir. Ayrıca Konya’da çok güzel tahin helvasının üretildiğini yazmaktadır. 
 
Evliya Çelebi Diyarbakır’a geldiğinde surların dışında kuzey tarafından şehre girerken patlıcan bahçelerini görünce, “eyvah” demiş, “burada bana çok iş düşecek gibi. Bu şehirde mide şikâyeti çok olur.” Sonra surların kapısından girip de şehirde insanlarla karşılaşıp, deveyle taşınan, kılıçla kesilen Dicle boyundaki karpuzlarla tanışınca karpuzun hikmetini anlamış. “Bu Diyarbakır karpuzudur ki kanı temizler, cilde canlılık verir,” demiştir. 
 
Diyarbakır’dan Bitlis’e doğru giderken Dicle Nehri üzerinde kelekle yolculuk yapmıştır. Çöltepe yakınlarında kelekten inerek Çöltepe Köyünü gezerken, bu köyde çayır çimenliği bol olan sulak bir alandan bahsetmektedir. 
 
Seyahatnamesinde Diyarbakır Belgelerinin  at harasının burası olduğunu yazmış. Daha sonra Silvan’a doğru yol alan Evliya Çelebi bir zamanlar Siirt’e ait olan ancak İlimizin üçe bölünmesinden sonra Batman-Diyarbakır sınırını teşkil eden Malabadi Köprüsünde gecelemiştir. 
 
Seyahatnamesinde Malabadi köprüsüne geniş yer veren Evliya Çelebi köprünün içinde insanların dinlenmesi için odalar bulunduğunu, gelen giden kervanların bu odalarda dinlendiklerini ve odaların pencerelerinden Çaya olta atarak balık tuttuklarını anlatır. 
 
Malabadi Köprüsünden sonra yine 1990 öncesinde Siirt’in İlçesi durumunda olan Hezo (Kozluk) ilçemize gelmiş, burada Hezo Kalesinde konaklamış, bu kasabada yaşayan insanları dağlı ancak sıcakkanlı olarak tarif ederken buradaki aşiretler arasında sıkça çatışmaların yaşandığından bahsetmiştir.
 
Gastronomi Şefleri Yenikapı Siirt Günlerinde Tadım Yaptı...
sahip olduğu gastronomi zenginliğini daha da geliştirebilir, bunun için her şeye sahip. Kaldı ki dünya uygarlığının temellerinin atıldığı bu BEREKETLİ COĞRAFYA sadece SİİRT değil; bütün MEZOPOTAMYA ve dünyaya ışık tutabilir SİİRT ve çevresi mutfak kültürlerinin geleceğe aktarılması, sorumluluk bir yana özverili çabalar gerektiriyor.
 
SİİRT coğrafyasının somut olmayan soyut kültür varlıkları arasında olan Yiyecek Ve İçecek Kültürü aslında hem onlar ile övünmeyi hem de bir değer olarak yaşatılmayı hak ediyor. Ancak eşsiz kültürel, tarihî ve tabii zenginlikleriyle turizm faaliyetlerinin odağında olması gereken SİİRT için gerekli olan şeylerin başında, ulusal rekabet ortamında imaj ve marka değeri adına bilgi ve birikimi olan uygulama kabiliyeti yüksek yöneticiler gastronomi ye yeme içme gurme yazar blogger ler  geliyor. 
 
Tam da bu noktada SİİRT'i dünya ya tanıtmalıyız en zengin mutfak kültürel coğrafi işaretli ürünlerimiz 230  yemekleri var  80 e yakın 
Başvuru planlanıyor SİİRT'in yemekleri isimleri sizinle paylaşmak istiyorum...
 
Siirt Yöresel Yemekleri Nelerdir?
 
* Büryan Kebabı
* Siirt Kitel (Köfte)
* İsmeket Köfte
* Arap Dolması
* Perde Pilavı
* Zerfet
* Bumbar
* Kiftel Leben
* (Yoğurtlu Köfte)
* Siirt Yöresel Çorbaları
* Mihr Çorbası
* Pırtıke Çorbası
* Siirt Tatlıları
* Aside Tatlısı
* Gebole
* İmçerket
* Varakkaak
* Rayoşu
* Meketip 
 
Siirt Yöresel Yemekleri 
 
Büryan Kebabı;
 
Siirt’in sembol yemeklerinden biri olan Büryan Kebabı, hem şehirde hem de ülke genelinde adıyla ve tadıyla oldukça meşhurdur. Yapımı oldukça zahmetli ve uzun süren büryan kebabı, 2-3 metre derinliğindeki kızgın kuyuda üzerinin çamurla kapatılarak saatlerce pişirilen kuzu etinden hazırlanır. Herhangi bir sos kullanılmaya gerek kalmadan tereyağı ile pide üzerinde servis edilen büryan kebabı hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle deneyenleri kendine hayran bırakır. 
 
Gastronomi Şefleri Yenikapı Siirt Günlerinde Tadım Yaptı...
Genelde yazın yapılan bu yemek bölgeye giden turistlerin ilk aklına gelen yemeklerden biridir. Evlerde yapılması mümkün olmayan pişirmek için özel bir kuyu gereken büryan kebabı sunumuyla da çok ilgi görmektedir. Doğunun güzel şehri Siirt’e yolunuz düşerse mutlaka bu kebabın tadına bakın. 
 
Tüm bu çeşitlilik ve kültürel zenginlik mutfağının öne çıkmasında devam ediyor coğrafi işaretli yemekler hakkında Siirt İl Kültür Turizm Müdürü İrfan Tekin sorumuza şu cevabı verdi öncelikle herkes SİİRT E  gelmeli ve bu lezzetleri tadmalıdır Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin geçiş bölgesinde olan SİİRT 12 bin  yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Medeniyetlerin beşiği olarak da anılan SİİRT'İN onlarca medeniyetlerin beşiği olarak bilinen tarihi kültürel zenginlikleri var 
 
İnsan eliyle tarımının yapıldığı ilk topraklara sahiptir. 
 
Bu tarih, bölgede inanılmaz bir karmanın oluşmasına neden olmuştur. Arap, Ermeni, Kürt, Zaza, Yahudi, Süryani ve Türk halkı yıllarca bir arada yaşayıp birbirlerinden etkilenmişlerdir.Bu etkileşim hala devam etmektedir. Bu nedenle ki, bu derin zenginlik Siirt İlinin En Büyük Zenginliktir yöresinin mutfak kültürünü de doğrudan etkilemektedir. 
 
SİİRT mutfağının geneline baktığımızda et ağırlıklı bir yemek kültürüne sahip olduğu anlaşılmaktadır. Kuzu ve koyun eti tercih edilmektedir. Dana eti ise pek tercih edilmez. Yemekler acılı, yağlı, baharatlı ve ekşili olarak yapılıp yenmektedir. Kebap ve çeşitleri de oldukça fazladır SİİRT ’te kahvaltılara çok önem verilir. 
 
Zengin kahvaltıları  meşhurdur. Klasik kahvaltısı kadar sabah kahvaltısında Avşor ve  ciğer yemek halkın olmazsa olmazlarındandır. Bunun yanı sıra SİİRT yemekleri açısından gerek hayvansal gerek tahıl ürünleri bakımından çeşitlik göstermektedir.Yörede pek çok  ’da üzüm  ve fıstık   meşhur üzüm pestil ile onlarca tatlı pekmez yapılır SİİRT fıstık oldukça meşhur tandırda pişirilmiş etleriTüm bu çeşitlilik ve kültürel zenginlik mutfağının öne çıkmasında büyük rol oynamaktadır. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler