Portakal Tatlısı Nasıl Yapılır?

Portakal Tatlısı Nasıl Yapılır?

3 ayrı cins portakal yapıyor. Yetiştirenleri rahmetle anarım her zaman. Bu sene kuyumuz erken kuruduğu için yeterince sulayamadık. Zaten küçük olan cinsi çok daha küçük yaptı ve kabukları bir yanlarından...

 
Portakal Tatlısı Nasıl Yapılır?
Fazile Paksoy- Yöresel Lezzet Taşıyıcısı
 
Bahçemizde bir portakal ağacımız var. Bizden önceki ev sahibimiz dikmiş, yetiştirmiş. Bizde 32 yıldır onun yetiştirdiği ağaca, biraz bakım yapıp, sulayıp kollayarak çiçeklerinin mis gibi kokusundan, meyvelerinden, ve gölgesinden faydalanıyoruz. 
 
Benim  kumrularımın da evi ayrıca. Şimdiye kadar yaklaşık 30 tane kumru  doğdu ve büyüdü portakal ağacımızın dallarında. 
 
3 ayrı cins portakal yapıyor. Yetiştirenleri rahmetle anarım her zaman. Bu sene kuyumuz erken kuruduğu için yeterince sulayamadık. 
 
Zaten küçük olan cinsi çok daha küçük yaptı ve kabukları bir yanlarından yarıldı. 
 
Portakal Tatlısı Nasıl Yapılır?
Geçen hafta yağan yağmurdan sonra bir çoğu da yere döküldü. Onları değerlendirmek için reçel olarakta, tatlı olarakta kullanabileceğimiz bir yiyecek hazırladım. Sizlerde denemek isterseniz belki.
 
En sevilen osmanlı ve Türk tatlılarından Portakal Tatlısı tarifi;
En eski tatlı tariflerinden Portakal Tatlısı için kullanılan malzemeler;
 
*   1 kg portakal
*   1 kg toz şeker
*   Bir kaç damla limon suyu
*   İsteğe göre kabuk tarçın veya karanfil.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Fazile Paksoy'un Tatlı ve Yemek Arşivinde Bulduğumuz Portakal Tatlısı Yapılış Tarifi;
 
Benim portakallar sıfır ilaç, yağmurda yağdığı için 2 su yıkamam yeterli oldu. 
 
Daha sonra kabuklarını çatalla bir kaç yerlerinden deldim. Bir tencerede kaynattığım suyun içine attım. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocağı kapattım. Pişirdiğim tencerenin kapağını kapatarak bu şekilde yarım saat beklettim.
 
Portakal Tatlısı Nasıl Yapılır?
Daha sonra portakalları bu sudan çıkardım. Açtığım bir kaç deliğe karanfil yerleştirdim ve toz şekerin üzerine yatırdım.Kabukları sağlam olmayanları, temizledim doğradım ve onlarıda ayrı bir yerde şekerledim. 
 
Bu şekilde de 5,6 saat beklettim  portakallar biraz su saldı. Tencereyi tekrar ocağa oturttum ve devamlı kontrol ederek, şerbeti koyulaşana kadar orta derecedeki ateşte pişirdim.
 
Bu şekilde portakal tatlım hazır oldu.Ben portakal tadını daha çok alabilmek için duru suda bir kez kaynattım ve az şeker kullandım. Sizler kabuk tadını pek sevmiyorsanız duru suda iki kez kaynatıp şeker miktarını çoğaltabilirsiniz. 
 
Bahçelerimizden ağaçlarımız, mutfaklarımızdan yemek kokusu ve yemeklerimizi ikram edecek sevdiklerimiz eksilmesin. Sevgilerimle.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler