Medibees Projesi İle Balda Duyusal Analiz

Medibees Projesi İle Balda Duyusal Analiz "Apimaye"

Dünyadaki bal çeşitleri, balın bileşenleri, bu bileşenlerin etkilendiği faktörler, tıbbi önemi, ekonomik değeri, sosyal boyutu, farklı arı ürünleri, iyi arıcılık uygulamaları ve duyusal..

 
Avrupa Birliği Prıma Fonu Tarafından Finanse Edilen Medıbees Projesi Kapsamında İstanbul’da “Balda Duyusal Analiz Çalıştayı” Gerçekleştirildi
 
Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen bal arısı alt türlerinin genetik haritalarının çıkarılarak, iklim değişikliği sorunları ve bulaşıcı hastalıklara karşı dirençlerinin araştırıldığı tamamı Avrupa Birliği (AB) destekli bir proje olan MEDIBEES kapsamında İstanbul’da “Balda Duyusal Analiz Çalıştayı” düzenlendi.
 
Bu Eğitimlerin Tamamlanmasıyla Çalıştay Katılımcılarına Uluslararası Bal Tadım Uzmanlığı Sertifikasyonu Sağlanacak
 
Türk aşçı haberleri olarak en eski osmanlı ve Türk tatlılarından olan Balda Duyusal Analiz Çalıştay eğitmenleri olarak, MEDIBEES projesi Türkiye etabı yürütücüleri Doç. Dr. Dilek MUZ ve Prof. Dr. Mustafa Necati MUZ gerçekleştirdikleri sunum ve anlatımlarıyla konunun bilimsel boyutlarını katılımcılarla paylaştı.
 
Medıbees Projesi İle Balda Duyusal Analiz "Apimaye"
Katılımcılara önce dünyadaki bal çeşitleri, balın bileşenleri, bu bileşenlerin etkilendiği faktörler, tıbbi önemi, ekonomik değeri, sosyal boyutu, farklı arı ürünleri, iyi arıcılık uygulamaları ve duyusal analiz konularında eğitim verildikten sonra bal tadım pratikleri yapıldı. Hızlandırılmış eğitimin birinci etabına dair, eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi. 
 
Bal çeşitlerinin duyusal analizinde üzerinde durulan faktörler ise gastronomi haritamızda tat, tat karışımları, koku, koku karışımları, renk, viskozite gibi değişik parametreler oldu. Çalıştay, İtalyan duyusal analiz eğitim ve kayıt kurumu CREA-AA & Albomiele Türkiye temsilcisi APIMAYE’nin üstlendiği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
Balda duyusal analiz konusunda ülkemizin gelişmekte olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Necati MUZ, bu eğitimlerin sıralı fazlar şeklinde süreceğini, katılımcılara uluslararası bal tadım uzmanlığı sertifikasyonu sağlayacaklarını belirtti.
 
Medıbees Projesi İle Balda Duyusal Analiz "Apimaye"
Doç.Dr. Dilek MUZ çalıştay esnasında tüketicinin güven duygusu üzerine inşa edilen İyi Arıcılık Uygulamaları noktasında da açıklamalarda bulundu. “Daha önce başarıyla tamamlanan AB projesi olan BPractices projesinin sonuçlarıyla iyi arıcılık uygulamaları ortaya çıktı ve AB müktesebatına girdi. 
 
Arıcıların ürettikleri balı, poleni, propolisi ve arı sütübağışıklık sisteminde insan gıdası olarak satabilmeleri için öncesinde temin ettikleri malzemeleri üretenler de dâhil olmak üzere mutlaka belirli standartları ispat etmiş firmalar ve markalar olması zorunluluğu getirildi. Bu sayede tüketicinin güvensizlik noktasındaki kaygılarının da önüne geçilmesi hedeflenmektedir.” dedi.
 
Arı ürünleri anlatılırken propolis üzerine yaptığı çalışmaları paylaşan Prof. Dr. MUZ’un sunumu ardından APİMAYE tarafından “İyi Arıcılık Uygulamaları” kapsamında geliştirilen propolis tuzağı, kalıntısız temiz propolis toplama imkânı sağlamasıyla katılımcılar ve arı üreticileri tarafından beğenilerek yoğun ilgi topladı.
 
“Bal Tadımı Kültürünün Küresel Standartlar Çerçevesi İçerisine Yerleştirilmesine Destek Olmaya Devam Edeceğiz”
 
Medıbees Projesi İle Balda Duyusal Analiz "Apimaye"
Sürdürülebilir arıcılığı geliştirmeye yönelik her türlü yenilik ve bilimsel çalışmayı desteklediklerini vurgulayan APİMAYE Kurucusu ve Onursal Başkanı Muzaffer YILDIRIM etkinlik sonrası açıklamalarında, “Ülkemizin eşsiz bal türlerine ev sahipliği yapmasını sektörün artısı haline getirmek, bal tadımı kültürünün küresel standartlar çerçevesi içerisine yerleştirilmesine gönüllülük esasıyla destek olmak ve iyi arıcılık uygulamalarının arkasında durmak her daim hassasiyetle üzerinde çalıştığımız noktalardır. 
 
Biz her zaman bu çalışmaların daimi takipçisi olacak ve bilim insanlarımızı arıcılarımızla, tüketicilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
 
Apimaye Nedir? Apimaye neler yapar? Apimaye'nin hedefleri nelerdir? Apimaye arıcılık sektöründe neler yapmaktadır?
 
APİMAYE, arıcılık sektöründe dünyadaki teknolojik gelişmeleri, değişimleri takip ederek arıcılığı hobi ya da meslek olarak yapan herkesi en modern ve doğru ekipmanlar ile buluşturmak için kurulmuştur.
 
TÜBİTAK destekli bir AR-GE projesi kapsamında dünyada bir ilk olan Termo Kovanlar ile inovasyon ödülleri almış olup özellikle ülkemizde kovan stardardizasyonu ve verimlilikte kovanın önemi konularında farkındalık yaratmıştır.
 
Kaliteyi ilke edinerek üretmiş olduğu Termo Kovanlar, Ergo Kovanlar ve Ahşap Kovanların modernizasyonuna yönelik ekipmanların yanı sıra yapmış olduğu uluslararası işbirlikleri ile dünyanın önde gelen arıcılık ekipmanı firmalarının ürünlerini ülkemiz arıcılarının hizmetine sunmuştur.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler