En Meşhur Köfte Çeşitleri

En Meşhur Köfte Çeşitleri

Türk mutfağında En Meşhur Köfte Çeşitleri nelerdir? Evde köfte yaparken nelere dikkat edilir? Köfte nedir? Evde En Meşhur Köfte Çeşitleri için püf noktaları nelerdir? Yöresel mutfaklarımızda bulunan..

 
Geleneksel Türk mutfağında En Meşhur Köfte Çeşitleri nelerdir? Evde köfte yaparken nelere dikkat edilir? Köfte nedir? Evde En Meşhur Köfte Çeşitleri için püf noktaları nelerdir? Yöresel mutfaklarımızda bulunan En Meşhur Köfte Çeşitlerini yaparken Türk mutfağı şeflerinin özel köfte tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
Türk aşçı haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivimizde bulunan en iyi lezzetlerden köfte tariflerini araştırdık. İşte sizlere En Meşhur Köfte Çeşitleri ve orijinal tarifleri... 
 
Cacıklı Arap Köftesi Tarifi (Altı Cacıklı Köfte)
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Cacıklı Arap Köftesi Kullanılan Malzemeler
 
En meşhur köfte çeşitlerinden Cacıklı Arap Köftesinin Köftesi İçin
*    2 Su Bardağı Köftelik Bulgur
*    200 Gram Çiğ Köftelik Et
*    1 Soğan
*    2 Çorba Kaşığı Un
*    Tuz
*    Karabiber
*    Toz Kırmızı biber
 
Cacıklı Arap Köftesinin Cacığı İçin
*    Yarım Kg Pazı
*    2 Su Bardağı Süzülmüş Yoğurt
*    2 Diş Sarımsak
*    Tuz
 
Cacıklı Arap Köftesinin Sosu İçin
*    30 Gr Tereyağı
*    1 Çorba Kaşığı Pulbiber
 
Cacıklı Arap Köftesinin Yapılış Tarifi
 
Soğanı soyup kıyın. Soğan, bulgur, et, un, tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi bir kaba alıp iyice yoğurun. Küçük, yuvarlak köfteler hazırlayın. 
 
Köfteleri suda haşlayın veya buharda pişirin. Sarımsakları soyup  ezin. Pazıları temizleyip yıkayın. İnce kıyın. Bir tencereye alıp su eklemeden kendi suyuyla pişirin. 
 
Sıcakken suyunu süzüp yoğurt, sarımsak ve tuz ilave ederek karıştırın. Ilıkken servis tabağına yayın. Tereyağını bir tavaya alıp pul biberi kızdırın. Köfteleri ekleyip soteleyin. Cacığın üzerine alıp sıcak servis yapın. 
 
****
Abdigör Köftesi'nin Hikayesi Nedir?
 
Günümüze kuşaktan kuşağa anlatılanlara göre, İshak Paşa'nın babası kör Abdi hastalanmış, yediği yemeklerin hemen hepsi dokunduğundan ne yerse midesi kabul etmiyormuş. Konusunda uzmanlaşmış aşçılar, etle yaptıkları birbirinden lezzetli yemeklerin Kör Abdi Paşa'ya dokunması üzerine yeni arayışlar içine girmişler. 
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Aşçılar, kuşaktan kuşağa anlatılan ve yalnızca hastalara yedirilen bir diyet yemeğini daha özenli bir şekilde yeniden yapmaya karar vermişler.
 
Düve, toklu veya genç sığırın taze ve yağsız olan bacak kısmından alınan etin geleneksel yöntemle, tahta tokmakla dövülerek sinirlerin özenli bir şekilde ayıklanmasıyla pişirdikleri köftelerin Abdi paşaya dokunmaması üzerine bu yemek oldukça sık pişirilmeye başlanmıştır. 
 
Kör Abdi paşa bu yemeği o kadar çok beğenmiş ve o kadar çok isteyerek yemiştir ki, yüzlerce yıldan beri yalnızca hastalara yapılan bu diyet yemeği günümüze kadar Abdigör köftesi adıyla anılmaya başlanmıştır."
 
En meşhur köfte çeşitlerinden Abdigör Köftesi'nin Hikayesi Nedir?
 
Geleneksel Türk mutfağında en iyi lezzetlerden ve köfte tariflerinden Abdigör Köftesi nasıl yapılır?
 
"Macun gibi dövülmüş et bıçakla sürekli karıştırılarak sinirleri ayıklanır. Et bu şekilde yaklaşık 2 saat tokmaklanarak hamur gibi yapılır. Tokmakla dövülen et kıvama geldiğinde içine soğan ve tuz eklenerek yoğrulur. Her bir köfte 200-250 gram ağırlığında, küçük bir elma büyüklüğünde top haline getirilir. 
 
Köfteler içinde kaynar su bulunan güveç veya tencere içine konulduktan sonra tandır veya ocakta pişirilir. Köfteler kaynar suyun üzerine çıkmışsa pişmiş demektir.
 
Köfteler güveç veya tencere içinden çıkarıldıktan sonra bu et suyunun içine dağ ve yaylalardan toplanan ince kıyılmış yabani nane, kekik ve pirinç katılarak pilav yapılmaktadır. Oldukça lezzetli olan pilavın üzerine de köfteler konularak servise sunulmaktadır.
 
***
Tonus Köftesi...
 
Sivas'ın meşhur lezzeti tonus köftesi sofraları süslüyor. Sindirimi kolay olmasından dolayı çok sevilen yöresel lezzet tonus köftesinin püf noktası eti ve baharatının özel olması. İşte farklı köfte tarifi arayanlara tonus köftesi tarifi ve malzemeleri...
 
Farklı köfte tarifi arayanların imdadına yöresel lezzetler yetişiyor. Bunlardan biri de tadına doyum olmayan Sivas'ın meşhur yemeği tonus köftesi. Peki, tonus köftesi nasıl yapılır?
 
Türkiyede yöresel mutfaklarımızdan Sivas'ın Altınyayla ilçesinde özel hazırlanan en iyi köfte tariflerinden "Tonus köfte" genellikle özel misafirler, düğün, bayram gibi günler için hazırlanıyor.
 
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde en iyi lezzetlerden tonus köftesi eti ve baharatı özel olan bir yemek. İmece usulü hazırlanan köfte, sindirimi kolay olmasından dolayı düğünlerde, misafir ağırlamasında ve özelliklede ramazanda baş yemek olarak sofralardaki yerini alıyor.
 
Farklı Köfte Tarifi Arayanlara Özel Lezzet
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Altınyayla Kadın Kooperatifi çalışanı Zeynep Yerlikaya, Tonus köftesinin püf noktalarını anlattı.
 
Damakların tatlandıran lezzetin et ve bulgur kullanılarak hazırlandığını anlatan Yerlikaya, "Çok meşhurdur, düğünlerimizde olmazsa olmaz lezzetlerimizdendir. Yapım aşamasında 1 kilo ete bir kilo bulgur koyarız. Daha sonra baharatlarını sırasıyla koyarız, soğanını doğrarız. Sonra yoğurma aşamasına geçilir." ifadesini kullandı.
 
Yoğurma Aşamasına Dikkat
 
Köftenin yapım aşamasının zor ve zahmetli olduğunu belirten Yerlikaya şunları kaydetti:
 
"Yoğurma aşamasını yaptıktan sonra ununu koyarız ve yumurtasını kırarız. Biraz daha yoğrulduktan sonra sıkma aşamasına geçilir. Küçük küçük toplar halinde sıktıktan sonra içini çanak halinde açarız. Önceden hazırlamış olduğumuz böbrek yağını makinede çeker, tekrar sıcak suyla yoğurduktan sonra küçük küçük toplar haline getiririz. 
 
Onları çanak yaptığımız Tonus köftesinin içine yerleştirdikten sonra kapatırız, suda haşlarız, haşladıktan 5 dakika sonra köftemiz servise hazır hale gelir."
 
En meşhur köfte çeşitlerinden Tonus Köftesi...
Başka bir kaynaktan edinmiş olduğumuz ikinci bir yöresel tarifide paylaşmak istedik...
 
En meşhur köfte çeşitlerinden Tonus Köftesi Nasıl Yapılır?
Tonus Köftesi Köfte İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     250 Gr Kıyma
*     1 Diş Sarımsak
*     Yarım Soğan
*     5-6 Dal Maydanoz
*     İsteğe Göre Kimyon, Köfte Harcı, Tuz
 
Tonus Köftesi Patlıcanlı Harç İçin:
 
*     1 Adet Közlenmiş Biber
*     1 Adet Közlenmiş Yeşil Biber
*     İsteğe Göre Karabiber, Tuz
*     İsteğe Göre Kaşar Peyniri
 
Tonus Köftesi Üzerine:
 
*     1 Yemek Kaşığı Margarin
*     İsteğe Göre Pulbiber
*     İsteğe Göre Taze Kekik
 
Tonus Köftesi Servis İçin:
 
*     1 Adet Lavaş Ekmeği
*     2 Dilim Domates
*     İsteğe Göre Sarımsaklı Yoğurt
 
Tonus Köftesi Yapılış Tarifi:
 
Kıymanın içine rendelenmiş sarımsak, soğan, ince kıyılmış maydanoz, kimyon, köfte harcı ve tuz ilave ederek iyice yoğurun. Patlıcanları kırmızı biberi ve sarımsağı ocak üzerinde közleyip kabuklarını soyun. İnce ince kıyıp tuz, karabiber ilave edip karıştırın. Daha önceden hazırladığınız kıymayı iki eşit parçaya bölün. 
 
Parçalardan birini alın, streç film üzerinde merdane yardımıyla ince ve eşit bir biçimde açın. İçine hazırlamış olduğunuz patlıcanlı harçtan 3 yemek kaşığı ilave edip rulo şeklinde sarın. İçindeki patlıcanlar akmasın diye kenarlarını kıyma ile kapatın. Diğer kıyma ile da aynı işlemi yapın. Izgarayı yağlayın ve köfteyi arkalı önlü pişirin. Dilerseniz teflon tavada da bu işlemi yapabilirsiniz. Domates ve biberleri de köfteyle birlikte kızartın. 
 
Lavaşı ikiye bölüp ızgarada ısıtın.
Ayrı bir tavada margarini eritin. Pul biberi katıp kızartın. Lavaşları tabağa yerleştirin. Köfteyi ince ince rulo şeklinde dilimleyin. Köftenin üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. Kızartılmış domates ve biberleri de tabağa yerleştirin. Üzerine kızartılmış pul biber gezdirin. Kekikle süsleyip servis edin...
 
***
Islama Köfte Nasıl Yapılır?
 
Islama köfte nedir? Islama köfte yaparken nelere dikkat edilir? Islama köfte yapmanın püf noktası nelerdir? Islama köftenin kıyması nasıl hazırlanır? 
 
En iyi köfte tariflerinden Islama köfte nasıl pişirilir? Geleneksel Türk mutfağında en meşhur sokak lezzetlerinden ve köfte tariflerinden Islama köfte özellikleri nelerdir?
 
Islama köfteye hangi baharatlar konur? En meşhur köftelerden Islama köftenin sosu nasıl yapılır? Tam ölçüler ve orijinal tarifi ile Sosu kıvamında meşhur ıslama köfte tarifi...
 
Türk mutfak kültüründe yöresel mutfaklarımızdan hangisinde Islama köfte yapılır?
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Sakarya mutfağının meşhur lezzeti ıslama köfte, hoş görüntüsü ile sofralara zenginlik katan hem çok lezzetli hem de doyurucu bir lezzettir. Kıyma, sebze ve baharatla hazırlanan ıslama köfte, doyurucu bir yemek olmasından dolayı özellikle iftar sofralarında sıkça tercih edilebilir. Peki ıslama köfte nasıl yapılır? İşte meşhur ıslama köfte tarifi...
 
Hem doyurucu hem de çok lezzetli olan ıslama köfte, baharat hazırlanan yeşilliklerle servis edilen oldukça göz doyurucu bir yemektir. Çok pratik bir yemek olan ıslama köfte kısa sürede hazırlanarak arzuya göre biber, domatesle servis edilebilir.
 
En İyi Köfte Tariflerinden Islama Köfte Nasıl Yapılır?
 
En meşhur köfte çeşitlerinden Islama Köfte Nasıl Yapılır?
En Meşhur Sokak Lezzetlerinden Islama Köfte İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
*     500 Gr Dana Kıyma
*     1 Adet Küçük Soğan
*     Bayat Ekmek
*     Karabiber, 
*     Kırmızı Toz Biber, 
*     Kimyon, 
*     Tuz
 
Yöresel Lezzetlerimizden Islama Köftenin Sosu İçin:
 
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
*     Toz Kırmızı Biber
*     Kemik Suyu
*     Sıcak Su
 
En Lezzetli ve En İyi Lezzetlerden, Köfte Çeşitlerinden Islama Köfte Üzeri İçin:
 
*     Domates 
*     Biber
*     Soğan
 
Evde Islama Köfte Hazırlanış Tarifi:
 
Islama Köfte Nasıl Yapılır?
Derin bir kabın içine dana kıyma, ince ince doğranan soğan, karabiber, kimyon, tuz, kırmızı toz biber eklenerek köfte hamuru yoğurulur. Yoğurulan köfte hamuru küçük küçük şekillendirerek kızartılır. Köfteler kızarırken ıslama köftenin sosu hazırlanmaya başlanır.
 
Islama köfte Sosu için sos tenceresinin içine sıvıyağ, kırmızı toz biber, kemik suyu ve sıcak su karıştırılır, kısık ateşte yavaş yavaş kaynatılır. Bayat ekmekler hazırlanan sosla ıslatılır. Islatılan ekmekler tavada ters düz yapılarak kızartılır. Ekmekler sunum tepsisinin en altına konur ve üzerine kızartılan köfteler eklenir. 
 
Islama Köfte Nasıl Yapılır?
Son olarak tavada közlenen domates, soğan ve biberler ilave edilerek servis edilebilir. 
 
Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet olsun...
 
En iyi Yörel Lezzetlerimizden Meşhur Islama Köftenin Hikayesi Nedir?
Islama Köfte denince akla ilk gelen şey köftenin mi ekmeğinin mi ıslak olmasıdır.
 
Islama köfte nedir diye soracak olursanız; Birinci ve İkinci Balkan Savaşları sırasında Türkiye’ye göç eden Boşnak ve Makedonların bayat ekmekleri kullanarak kemik sularına katmış oldukları aş olarak ortaya çıkmıştır. Bu yokluk ve savaş mağduriyetinden ortaya çıkan göçün ortak mirasıdır aslında Islama Köfte! 
 
Peki bu ortak yemek mirasının neden Sakarya ve Adapazarı çevresinde meşhur olduğu da merak konusu doğrusu. Balkan göçlerinden sonra en çok göç alan şehirler İstanbul, Sakarya ve Manisa’dır. 
 
Göçten sonra ilk yerleşim yeri özellikle Sakarya olmuştur...
 
Zaten tarihte süre gelen kültürlerin tüm oluşumları yerleşik hayatta ortaya çıkmıştır. Yerleşik hayata geçen bu insanımız Meşhur Balkan Köftesi ile savaşın getirisi olan ıslak kemik sulu ekmeği bir araya getirerek, Meşhur Islama Köfte’yi ortaya çıkarmışlardır.
 
Peki Islama Köfteye Lezzetini Veren Nedir?
 
Geleneksel Türk mutfağında ve yöresel mutfalarımızda işini bilen köftecilerde özellikle Ağrı ve Kars’ta yetişen süt danaların kaburga etleri kullanılmaktadır. 
 
*     Et (Dana Kaburga)
*     Ekmek
*     Soğan
*     Karabiber
*     Tuz
 
Islama Köfteyi ıslama köfte yapan asıl ıslak ekmeğin malzemeleri ise ekşi mayadan yapılmış baston odun ekmeği. Özellikle kara fırında pişmiş olmalı.
 
Islama Köftenin Islak Ekmek Sosu:
 
*     Ağır ağır kaynamış %100 ilikli kemikten et suyu
*     Tatlı kırmızı toz biber
*     Bitkisel Sıvı Yağ
 
***
En meşhur köfte çeşitlerinden Köfte Tariflerinden Taş Köfte Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Geleneksel Türk mutfağında yöresel mutfaklarımızdan Iğdır mutfağının yöresel lezzetlerindeki en iyi köfte tariflerinden taş köfte, et ile çeşitli baharatların ve malzemelerin bir araya gelmesiyle elde edilen nefis bir lezzet. 
 
En Eski Köfte Tariflerinden Taş Köfte Nasıl Yapılır?
En İyi Sulu Köftelerden Taş Köfte Yapımı İçin Malzemeler;
 
*     500 gram et (manda ve sığırın sırt etinden)
*     2 adet domates
*     2 adet patates
*     1 adet sivri biber
*     1 adet kuru soğanın yarısı
*     3 çorba kaşığı bulgur
*     Yarım çay bardağı kırılmış yarım nohut
*     1 adet yumurta akı
*     1 çay kaşığı zerdeçal
*     1 yemek kaşığı merze (et otu)
*     1 yemek kaşığı kuru reyhan
*     1 tatlı kaşığı tuz
*     1 çay kaşığı karabiber
*     20 adet kuru erik
*     2 yemek kaşığı sıvı yağ
*     Biber salçası
*     Domates salçası
 
Taş Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
 
En Eski Köfte Tariflerinden Taş Köfte Nasıl Yapılır?
Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve bir süre bekleyin.
Kuru eriği de sıcak suyla ıslatıp şişmesi için bekleyin.
Soğanı rendeleyin.
 
Geniş bir kaba dövülerek kıyma haline getirilmiş eti ve soğanı alıp iyice yoğurun.
Üzerine 1 tatlı kaşığı tuzu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Kırık nohutu rondodan geçirin.
Bulgur ve nohutu da kıymanın üzerine ekleyin.
 
Zerdeçal, karabiber ve herseyi de ilave edin.
Yumurta akı ve salçayı da ekleyip tüm malzemeleri iyice yoğurun.
Daha sonra köftenizden mandalina büyüklüğünde bezeler alın ve ortasına 1 adet kuru erik koyup yuvarlayın.
Geniş bir tencereye sıvı yağı koyup ısıtın.
 
Sivri biberi yarım halka şeklinde doğrayıp kavurun.
Domatesin de kabuğunu soyup küp küp doğrayın ve tencereye ekleyin.
 
Birer yemek kaşığı biber ve domates salçası ekleyip kavurmaya devam edin.
Üzerine sıcak su ekleyin ve reyhanı da suya atın.
 
Su kaynayınca hazırladığınız köfteleri suya bırakın.
Kalan erikleri de ilave edip 10 dakika pişirin.
Patatesleri soyup elma dilim şeklinde iri iri doğrayın ve yemeğe ekleyin.
Yaklaşık 20 dakika patatesler pişene kadar kısık ateşte pişirin.
Afiyet olsun...
 
Doğunun asırlardır değişmeyen lezzeti: Taş köftesi manda ve sığırın sırt etinden tokmakla taş üzerinde dövülerek elde edilen kıyma ile hazırlanan taş köftesi yemeği, sofraları süslüyor.
 
Doğu Anadolu'nun vazgeçilmez yemeklerinden ve en iyi lezzetlerden olan taş köftesi yemeği, asırlardır ilk günkü lezzetini kaybetmeden sofralarda yer alıyor.
 
Manda ve sığırın sırt etinden tokmakla taş üzerinde dövülerek elde edilen kıyma ile hazırlanan taş köftesi yemeği, değişik baharatlarla pişirilerek tandır lavaşıyla servis ediliyor.
 
Suyuna ekmek doğranarak yenilmesiyle bilinen taş köftesi, önemli ve özel günlerde tüketilmesinin yanı sıra turistik amaçlı da tercih edilen yemekler arasında.
 
"Bu köftenin en büyük özelliği etinin tokmakla taşta dövülmesi"
Taş köftesinin bölgeye özgü yemeklerden, "Mutfağımızın vazgeçilmez lezzeti taş köftesidir. Geçmişten, annelerimizin ellerinden bugüne gelmiştir. Bu köftenin en büyük özelliği sert olması ve etinin tokmakla taş üstünde dövülerek hazırlanmasıdır." 
 
"Köftede kullandığımız etin taze kesilmiş olması, taşta dövülmesi ve aynı gün içinde yemek olarak hazırlanması lazım. Köfteyi taş üstünde tokmakla dövüyoruz, içerisine belli baharatlar ekliyoruz ve özellikle kırık nohuttan elde ettiğimiz lapa ile yoğuruyoruz. Köftenin bir diğer özelliği de içerisinde reyhan ve ekşi erik katılmasıdır." 
 
"Biz gözümüzü açtığımızda bir evin kızı anne ve ninesinden ilk öğrendiği şey yemek yapmaktı. Kültürümüz, yaşantımız değişti, günümüzde çocuklarımız fast food ürünleri tüketiyor. Özellikle yöresel yemeklere ağırlık vermemdeki en önemli sebep çocuklarımızı yöresel yemeklere alıştırmak, sağlıklı beslenmelerini sağlamak ve kültürümüzü öğretmektir." 
 
"Taş köftesi kaybolmaya yüz tutmuş lezzetimizdir"
Taş köftesi yiyen vatandaşlar, "Bu, benim çocukluğumdan alışık olduğum, neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş bir lezzetimizdir. Burada bunu yapan bir ustayı bulmak ve tekrar bu tadı almak çok güzel bir duygu. 
 
***
En meşhur köfte çeşitlerinden Fırında Biberli Köfte Tarifi
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Fırında Biberli Köfte Kullanılan Malzemeler
 
*     3 Kırmızı Biber
*     4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     600 Gr Kıyma
*     150 Gr Rendelenmiş Kaşar Peyniri
*     1 Soğan
*     1 Diş Sarımsak
*     1 Paket  Galeta Unu
*     2 Yemek Kaşığı Kıyılmış Maydanoz
*     Lifli Köfte Harcı
*     2 Su Bardağı Sütlü Patates Püresi
 
Fırında Biberli Köfte Yapılış Tarifi
 
Biberleri yıkayıp boyuna ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini temizleyin. Üzerine ve içine fırça ile zeytinyağı sürüp 200 derece fırında 5 dakika pişirin. Soğanı rendeleyip suyunu sıktıktan sonra kıymaya ekleyin.  
 
Galeta Unu, rendelenmiş sarımsak, maydanoz ve Lifli Köfte harcını ekleyip yoğurun. Kıyma harcını 6 parçaya bölün. Her bir parçanın ortasına rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip biberlerin içine doldurun. Üzerine zeytinyağı sürüp 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
 
Yanında Patates Püresi İle Tüketilmesini Tavsiye Ediyoruz.
 
Patates; nişasta oranı yüksek, bol vitamin içeren bir sebzedir. İster ana yemek olarak olsun ister yardımcı malzeme olarak birçok Türk yemeğinde başrolde yer almaktadır. Patates ana yemeklerde; et ile tariflerde yerini aldığı gibi, birçok ana yemeğin yanına da meze veya garnitür olarak sunulmaktadır.
 
Bu durumun en sık karşılaşılan örnekleri ise patates kızartması ve patates püresidir. Patates kızartması hemen hemen her tavuk ve et yemeğinin yanına yakışmaktadır. Patates püresi de patates kızartması gibi tüm et ve tavuk yemeklerine ayrı bir lezzetle eşlik etmektedir. Patates püresinin tereyağı ile yapılan tarifi ise ana yemeği bile unutturacak kadar lezzetli, olabilir.  İster sütlü ister tereyağlı olsun birçok patates püresi tarifi bulabilmek mümkündür.
 
Patates püresi yapmak için ön hazırlıklar
Patates içerisinde bulunan bol nişasta oranı sebebiyle doğrandıktan sonra suda bekletilmelidir. Böylece yapılacak olan yemek daha lezzetli olacak, kıvamını daha rahat bulacaktır. Ilık suda bekletilen patatesler daha sonrasında pişirilmeye hazır bir şekilde sırasını bekler.
 
Patates Püresi Tarifi
Patates Püresi Kullanılan Malzemeler
 
*     2 Adet Büyük Boy Patates
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     1 Çay Kaşığı Tuz
*     1 Su Bardağı Soğuk Süt
 
Patates Püresi Nasıl Yapılır?
 
Ilık suda bekletilen patatesler bir tencerede yumuşayıncaya kadar kaynatılır.  Kaynadıktan sonra bir patates ezici ile yoksa da bir çatal yardımı ile top kalmayacak bir şekilde ezilir. 
 
Tencereye tereyağı konulur.  Eridikten sonra patatesler eklenir. Dibi çabuk tutabilecek bir yemek olduğu için ocağın altı hep kısık olmalıdır. Patatese tuz ve karabiber de eklenir. 
 
Birkaç kez karıştırıldıktan sonra süt yavaş yavaş eklenir.  Sütün yavaş eklenmesinin sebebi; patatesin yoğunluğunu ve ne kadar sütü alabileceğiyle ilgilidir. 
Patates püresi ne çok sulu ne de katı olmalıdır. 
 
Kıvamlı bir tarif elde edebilmek için sütü her zaman temkinli ve adım adım koymak, her zaman daha doğru olacaktır. Sütü yeterince koyduktan sonra kaynayan tencerenin altı kapatılır. 
 
***
En meşhur köfte çeşitlerinden Hindi Köftesi Tarifi
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Hindi Köftesi Kullanılan Malzemeler
 
*    300 Gr. Hindi But Eti
*    7 Yemek Kaşığı Beypazarı Tarhanası
*    3/4 Su Bardağı Taze Kaşar Peyniri (İnce Rendelenmiş)
*    1 Pırasa (İnce Kıyılmış)
*    1/2 Yemek Kaşığı İnce İrmik
*    4 Yemek Kaşığı İnce Kıyılmış Maydanoz
*    4 Yemek Kaşığı İnce Kıyılmış Mantar
*    1 Çay Kaşığı Karabiber
*    1 Çay Kaşığı Tane Kişniş
*    1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*    1 Yumurta
*    4 Yemek Kaşığı Maden Suyu
 
Hindi Köftesi Sosu İçin:
*    200 g ıspanak
*    2 diş sarımsak
*    3 yemek kaşığı tuzsuz, kavrulmamış yer fıstığı
*    3 yemek kaşığı Trakya taze kaşar (rendelenmiş)
*    2 yemek kaşığı zeytinyağı
*    1 yemek kaşığı limon suyu
*    Tuz
 
Hindi Köftesi Yapılış Tarifi
 
Sosu için zeytinyağı, limon suyu ve tuzsuz yer fıstığı dışında tüm malzemeleri blendera alın. Yer fıstığını bir tavada hafif kavurun. 
Ardından diğer malzemelerle beraber zeytinyağınıda azar azar ilave ederek blenderdan geçirin (Dilerseniz tüm malzemeyi geniş bir havan kullanarak da püre edebilirsiniz).
 
Hindi but etini sinirlerinden güzelce temizleyin. Rondoya alıp kıyma haline gelene kadar çekin. Pırasayı yemeklik çok ince küp doğrayın. 
Mantarı temizledikten sonra rondoda ince kıyın.
 
Kıydığınız hindi etine sırasıyla tarhana, yumurta, irmik, karabiber, maydanoz, taze kasar, pırasa, mantar, soda ve zeytinyağını ilave edin. Parmak uçlarınızla düz bir zeminde yaklaşık 15 dakika yoğurup buzdolabına kaldırın. 
 
1 saat kadar dinlendirin. Buzdolabında dinlendirdiğiniz köfteyi çıkarın ve 1 yemek kaşığı kadar alarak avuç içinizde yuvarlayıp bastırarak köfte formu verin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 
 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında her iki tarafı kızarana kadar pişirin.
 
***
En meşhur köfte çeşitlerinden Sucuk Köftesi Tarifi
 
En Meşhur Köfte Çeşitleri
Sucuk Köftesi Kullanılan Malzemeler
 
*   500 Gram Az Yağlı Kıyma, 
*   8 Diş Sarımsak, 
*   2 Yemek Kaşığı İrmik, 
*   1 Çay Kaşığı Kimyon, 
*   1 Çay Kaşığı Pul Biber, 
*   Yarım Çay Kaşığı Karabiber, 
*   1 Yemek Kaşığı Biber Salçası,
*   Tuz. 
 
Sucuk Köftesi Yapılış Tarifi
 
Kıymayı yoğurmaya uygun bir kaba koyun. Irmik, kimyon, pul biber, karabiber ve biber salçasını ilave edin. Sarımsakları ayıklayın, tuz ile havanda dövün ve diğer malzemelere katın. Bir kaşık su ilave ederek elinizle 2-3 dakika iyice yoğurun. 
 
Sonra 10-15 dakika süre ile dinlenmeye bırakın. Yassı veya yuvarlak köfteler yapın, ızgarada veya çok az yağ konmuş yapışmaz tavada pişirin ve sofraya getirin. Kıymayı yağsız bulduğunuz takdirde bir miktar zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Pul biber ve biber salçasında tuz bulunduğu için tuz koyarken dikkatli olmak gerekir. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler