En Meşhur Zeytinyağlılar

En Meşhur Zeytinyağlılar

En lezzetli şahane sofraların baş tacı efsane zeytinyağlı tariflerini Türk mutfağı şeflerinin özel tariflerinden öğrenmek istermisi 'niz? Zeytinyağlılar nasıl yapılır? Zeytinyağlılar yapılırken nelere dikkat edilir? Evde zeytinya..

 
Geleneksel Türk mutfağında En Meşhur Zeytinyağlılar nasıl yapılır? Zeytinyağlılar yapılırken nelere dikkat edilir? Evde zeytinyağlı yemek tariflerinin sırları nelerdir?
 
En lezzetli şahane sofraların baş tacı efsane zeytinyağlı tariflerini Türk mutfağı şeflerinin özel tariflerinden öğrenmek istermisiniz?
 
Türk aşçı haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivimizde En Meşhur Zeytinyağlı tariflerini araştırdık ve sizler için seçtik...
 
En Meşhur Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Bamya Yemeği Tarifi
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı Bamya Yemeği Kullanılan Malzemeler
 
*     500 Gram Bamya
*     1 Adet Kuru Soğan
*     2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     3 Adet Domates
*     1,5 Su Bardağı Sıcak Su
*     Yarım Limonun Suyu
*     Tuz
 
Zeytinyağlılarımızdan Bamya Yemeği Hazırlanış Tarifi;
 
Bamyaları tepelerini kestikten sonra bol suda yıkayın. Soğanı yemeklik, domatesleri ise küp küp doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanları ilave edin.
 
Soğanlar kavrulunca içine domatesleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynamasını bekleyin.
Ardından bamyaları ve tuzu tencereye ekleyin.
 
20-25 dakika pişirdikten sonra limon suyunu bamyalara ekleyip altını kapatın. Sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. 
Yemeden önce limon suyu ilavesi yapabilirsiniz.
 
***
Katagan Otu, olarak halk arasında çoğunlukta  karahindiba Otu bitkisi olarak ta bilinen sebze; Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel yemeklerde kullanılan farklı yemeklerinin yapıldığı sebzelerden biridir. 
 
Saçratku Otu olarak ta bilinen Bu sebzelerden geleneksel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda birçok yemek çeşitleri, salatalar, iştah açıcılar, yoğurtlular, zeytinyağlılar ve soğuk mezelerimiz yöresel yemekler adı altında birçok farklı çeşitlerde yapılmaktadır.
 
Türk aşçı haberleri olarak size bu yemek tarifimizde acıgünek Otu, güneyik Otu nedir? arslandişi otu nerede yetişir, cırtlık Otu,  çıtlık Otu’nun faydaları nelerdir? Konularında bilgilendirmek istiyoruz. Türk aşçı haberleri olarak sizlere sunmuş olduğumuz yemek tarifleri hakkında negatif ya da pozitif yorumlarınızı belirtirseniz seviniriz.
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
En Meşhur Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Radika (Karahindiba) Tarifi
En Ünlü Zeytinyağlılardan Karahindiba içinKullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
 
*    1 Kg Radika
*    1 Kâse Süzme Yoğurt
*    1 Çay Kaşığı Tuz
 
En Ünlü Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Radika Sosu İçin
*    1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*    1 Limonun Suyu
*    3-4 Diş Sarımsak
*    1 Çay Kaşığı Tuz
 
Zeytinyağlı Radika Yapılış Tarifi;
 
Radikalar temizlenip iyice yıkanıp süzülür. Kaynayan tuzlu suya azar azar radika atılır. 5-6 dakika haşlanıp kevgirle servis tabağına alınır.
 
Haşlama suyundan üzerine biraz gezdirilir. Radikalar ılıyınca zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ezilmiş sarımsakla hazırlanan sos
radikaların üzerine gezdirilir.
 
5 dakika bekleyip yoğurtla servis edilir. Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkiye “karahindiba’’ denilmiştir.
 
****
En Meşhur Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Biber Dolması
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
En Ünlü Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Biber Dolması Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Su Bardağı Pirinç
*     1 Kg Dolmalık Biber
*     3 Adet Soğan
*     1 Adet Domates
*     2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
*     2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*     1 + 1 Su Bardağı Sıcak Su
*     1 Demet Nane
*     1 Demet Maydanoz
*     1 Tatlı Kaşığı Kuru Fesleğen
*     Tuz, 
*     Karabiber
 
Zeytinyağlı Biber Dolması  Hazırlanış Tarifi;
 
Bir tencerede 1 çay bardağı zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip biraz pişirin.
 
Kuş üzümlerini, toz şekeri ve ayıklayıp yıkadığınız pirinci ilave edin. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Tuzu, karabiberi, kuru fesleğeni ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip pirin. suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
 
İç malzeme pişince, ince ince doğradığınız taze nane ve maydanozu ekleyin, karıştırıp demlenmeye bırakın. Biberleri ayıklayıp yıkayın.
İç malzemeyi biberlerin i.ine doldurun, ağızlarını domates ile kapatın.
 
Bir tencereye yerleştirin. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Biber kabukları yumuşayıncaya kadar-yaklaşık 20 dakika pişirin.
 
Zeytinyağlı Biber Dolması Not;
Bu dolma içi tarifini kullanarak zeytinyağlı patlıcan, kabak veya domates dolması da yapabilirsiniz.
 
***
Terbiyeli Turunç ’Lu Zeytinyağlı Kereviz Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Ayşe Çelikkanat"
 
Muğla mutfak kültüründe en iyi zeytinyağlılardan Terbiyeli Turunç ’lu Zeytinyağlı Kereviz nasıl yapılır? Evde Terbiyeli Turunç ’lu Zeytinyağlı Kereviz yapmanın özellikleri nelerdir?
 
Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Ayşe Çelikkanat ’ın kaleminden ve kendi yorumu ile Terbiyeli Turunç ’lu Zeytinyağlı Kereviz yapmak istermisiniz?
 
İşte sizlere en sevilen Muğla yemeklerinden Terbiyeli Turunç ‘lu Zeytinyağlı Kereviz tarifi…
 
En Ünlü Zeytinyağlılardan Terbiyeli Turunç ‘lu Zeytinyağlı Kereviz Nasıl Yapılır?
 
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Vegan Yemeklerinden Terbiyeli Turunç ’Lu Zeytinyağlı Kereviz Yapabilmek İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?
 
*     2 Adet Kereviz 
*     2 Adet Orta Boy Patates
*     2 Adet Havuç
*     2 Adet Turunç 
*     1 Adet Soğan 
*     2 Diş Sarımsak 
*     1 Yumurta Sarısı 
*     1 Fincan Zeytinyağı 
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz 
*     2 Bardak Sıcak Su 
 
En Özel Yöresel Lezzetlerimizden ve zeytinyağlılardan Terbiyeli Turunç ’Lu Zeytinyağlı Kereviz Yapılış Tarifi:
 
Ayıklayıp doğradığımız kerevizleri iyice yıkıyoruz. Patates, havuç, soğan, sarımsak onları da aynı şekilde kabuklarını soyup doğrayıp yıkıyoruz. Tencerede zeytinyağı, soğanı ve sarımsağı iyice sarartıyoruz . 
 
Kalan malzemeyi koyup pişirmeye bırakıyoruz. İyice kavrulan kerevize su ve tuzunu ilave edip 20 dk pişiriyoruz. Sıktığımız turunç suyu ile yumurta sarısını iyice çırpıp içine biraz yemeğin suyundan verip kestirmeden çırpıyoruz. 
 
Hazırladığımız sosu yavaşça karıştırarak yemeğe ilave ediyoruz 4-5 dk sonra söndürüyoruz.
 
***
En Meşhur Zeytinyağlılardan Kabuklu Kuru Bakla
Fazile Günel Paksoy
 
Bu yemek Urla'nın yerlilerine ait bir yemek. İlçemizde arnavutlar, boşnaklar, pomaklar, kavalalılar, giritliler, göçmenler, yerliler yıllarca birbirleriyle dost olarak yaşamışlar ama uzun yıllar birbirlerinden kız alıp verme yapmamışlar. Kız alıp vermeye başlayınca birbirlerinin yemeklerini de öğrenmişler. 
 
Şimdi tarif edeceğim bakla yemeğini ablam yerli olan kayınvalidesinden öğrenmiş bende ablamdan. Bu yemek için öncelikle Baklanın bişgen (pişken) olması gerek. 
 
Bişgen olmayan baklayı 1 eşek yükü odunda yaksanız bişiremezsiniz. Bakla bişgense bir kucak odunla pişer. Bakla zamanı çoğu esnaf baklasını dükkânının önünde sergiler ve baklalarını övmek için çeşitli yazılar yazar. Bu esnaflardan biri baklanın bişgenliğini belirtmek için "komşunun bacasından çıkan dumanla bişer" şeklinde bir yazı yazardı bakla çuvalının üstüne.
 
Bakla zamanı her eve mutlaka bakla alınır. Alınan baklaların kafaları kesilerek saklanır. Kafası kesilmeyen baklalar çabucak böceklenir. Bir kaç komşu bir araya gelir ve yardımlaşarak baklaların başlarını keserler. Başları kesilen baklalar bez torbada nemli olmayan bir yerde saklanır.
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Bakla Yemekleri Ve Zeytinyağlılardan Kabuklu Kuru Bakla Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden Ve Muğla Yemeklerinden Kabuklu Kuru Bakla İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? “8 Kişilik”
 
*     Yarım Kilogram Bakla
*     2 Adet Büyük Baş Soğan
*     5 Adet Büyük Boy Domates 
*     2 Salkım Koruk
*     Tuz 
*     Zeytinyağı
 
Yöresel Mutfaklarımızdan En Ünlü Zeytinyağlılardan Muğla Mutfağında Zeytinyağlı Kabuklu Kuru Bakla Yapılış Tarifi:
 
Baklalarımızı akşamdan ılık su ile ıslatıyoruz. Sabah o sudan çıkararak bir tencerede biraz su ile bir taşım kaynatıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Soğanlarımızı ve domateslerimizi yemeklik doğuruyoruz.
 
Güvecimizin dibine baklaları yerleştiriyoruz. Baklaların üzerine soğanlarımızı ve domateslerimizi yerleştiriyoruz. En üste küçük küçük çilkimlere ayırdığımız ve çitlettiğimiz korukları yerleştiriyoruz.
 
Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip güvecimizin kapağını kapatıyoruz ve ateşe oturtuyoruz. Ateşin orta harlı yanması gerek. Bir püf noktası bu yemek pişene kadar içine kaşık sokulmaz. Güveç hafif sallayarak karıştılır ve yan yatırılarak suyu kontrol edilir.
 
Kabuklu Kuru Bakla
Suyu azalmışsa üzerine mutlaka sıcak su eklenir. Baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 1 yada 1,5 saat kaynatılır.
 
Bu yemek yağsız pişer, yerken üzerine zeytinyağ gezdirilir. Yanında taze biber, sarmısak ve kuru soğanla servis edilir.
 
Mutfaklarınızdan yemek kokusu, sofralarınızdan bereket eksik olmasın.
Sevgilerimle.
 
***
Ege'nin Muhteşem Zeytinyağlısı "Kabak Çiçeği Dolması"
Fazile Günel Paksoy
 
Muğla mutfak kültüründe en iyi dolma ve sarma tariflerinden Kabak Çiçeği Dolması nasıl yapılır? En iyi Muğla yemeklerinden Kabak Çiçeği Dolması yapmak için hangi malzemelere ihtiyacınız vardır?
 
İşte sizlere Muğla mutfağında en iyi zeytinyağlı tariflerinden Fazile Günel Paksoy’un kaleminden Kabak Çiçeği Dolması tarifi…
 
Ege'nin Muhteşem Zeytinyağlısı "Kabak Çiçeği Dolması"
Bilirsiniz Ege mutfağı deyince zeytinyağlılar ve salatalar gelir aklımıza hemen. Kabak çiçeği de Ege'nin muhteşem bir zeytinyağlısı. Yapımı biraz meşakatli ama tadı da bir o kadar lezzetli. Rahatça doldurmak için güneş doğmadan önce toplamalıyız.
 
Muğla Mutfağında En İyi Zeytinyağlılardan Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
En Ünlü Zeytinyağlılardan ve En İyi Dolma Ve Sarma Tariflerinden Kabak Çiçeği Dolması İçin Kullanılan Malzemeler  Nelerdir?
 
Ege'nin Muhteşem Zeytinyağlısı ve En Meşhur Zeytinyağlılardan "Kabak Çiçeği Dolması"
*     40 Adet Kabak Çiçeği
*     Her Kabak Çiçeği İçin Bir Tatlı Kaşığı Pirinç(Silme)
*     Yarım Demet Maydanoz
*     Yarım Demet Nane
*     Yarım Demet Dereotu
*     Yarım Demet Cibrissa
*     3 Adet Taze Soğan 
*     1 Orta Boy Kuru Soğan
*     2 Adet Domates
*     1,5 Çay Bardağı Zeytinyağ
*     Tuz,
*     Karabiber
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Kabak Çiçeği Dolması Yapılış Tarifi:
 
Yeşilliklerimizi ince ince doğruyoruz, soğanımızı çentiyoruz, domateslerimizi rendeliyoruz ve hepsini yıkadığımız pirincimizin üzerine döküyoruz. Tuz, karabiber ve 1çay bardağı zeytin yağını ekleyip hepsini harmanlıyoruz.
 
Temizleyip, yıkadığımız çiçeklerimizin içine harcımızı doldurup tenceremize sıralıyoruz. Doldurma işlemi bitince dolmaların yarısına gelene kadar su ekliyoruz, kalan zeytinyağını üzerine gezdiriyoruz ve orta harlı ateşte 25-30 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun…
 
****
En Meşhur Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Kuru Bakla Tarifi;
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
Zeytinyağlı Kuru Bakla Kullanılan Malzemeler;
 
*     500 Gram Kuru Bakla
*     1 Kuru Soğan
*     3-4 Dal Yeşil Soğan
*     2 Dal Taze Sarımsak
*     5-6 Dal Maydanoz
*     1 Bağ Dereotu
*     2 Çay Kaşığı Tuz
*     Yarım Su Bardağından Fazla Zeytinyağı
*     Pişirmek İçin 2 Büyük Boy Su Bardağı Su
*     1 Yemek Kaşığı Un
 
En Ünlü Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Kuru Bakla Hazırlanış Tarifi;
 
Baklalarınızı akşamdan suya koyup ıslatın. Suyunu süzüp 10 dakika kadar haşlayın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
 
Zeytinyağını tencereye alıp soğanları kavurun. Pembeleşen soğanların üzerine unu ilave edip onu da hafifçe kavurun. Suyu ve tuzu da ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine haşladığınız baklaları ekleyin.
 
5 dakika yüksek ateşte pişirdikten sonra altını kısıp 10 dakika kadar da böyle pişirin. Bu arada yeşillikleri ince ince doğrayın.
Yemeği ocaktan almaya yakın içine yeşillikleri ilave edin. Yemeğinizi soğuk ya da sıcak servis edebilirsiniz. Tabağın üzerini de yeşilliklerle süsleyebilirsiniz.
 
***
En Meşhur Zeytinyağlılardan Şeften Özel Pırasa Tarifi "Şef Selçuk Üstekidağ"
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
Şeften Özel Pırasa Tarifi Kullanılan Malzemeler
 
*     1,5 Kg Pırasa
*     3 Adet Orta Boy Havuç
*     1 Kapya Biber
*     1 Çay B. Konserve Domates
*     1 Çay B. Haşlanmış Nohut
*     1 Yemek Kaşığı Pirinç
*     2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     1 Su Bardağı Su
*     Tuz, Karabiber
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*     Yarım Portakalın Suyu
 
En Ünlü Zeytinyağlılardan Şeften Özel Pırasa Yapılış Tarifi;
 
Tüm sebzeleri istediğiniz büyüklük ve şekilde doğrayın. Havuç yavaş, biber hızlı pişer.. Buna göre kalınlıkları ayarlayabilirsiniz.. Bir tencereye zeytinyağını ve havuçları ekleyin.. Yaklaşık 2 dakika havuçlar hafif cızırdamaya başlayana kadar orta ateşte pişirin.. 
 
Pırasayı ekleyin ve biraz karıştırın.. Nohutları, pirinci ve konserve domatesi ekleyin, hafifçe karıştırmaya devam edin.. Son olarak biber, tuz, karabiber ve suyu ekleyin.. Kapağı kapatıp orta ateşte 15 dakika pişirin.. Şekeri ve portakal suyunu da ekleyip ocağı ve kapağı kapatın.. Yemeğinizi 15 dakika demlendirin.. Soğuk servis edin.. Afiyet olsun..
 
***
En Meşhur Zeytinyağlılardan Zeytinyağlı Taze Fasulye Yemeği Tarifi
 
En Meşhur Zeytinyağlılar
En Ünlü Zeytinyağlılardan Taze Fasulye Yemeği Kullanılan Malzemeler
 
*    600 Gram Taze Fasulye
*    5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*    1 Adet Büyük Boy Kuru Soğan
*    2 Diş Sarımsak
*    3 Adet Orta Boy Domates
*    1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*    2 Çay Kaşığı Tuz
*    1 Çay Kaşığı Karabiber
 
Zeytinyağlı Taze Fasulye Yemeği Hazırlanış Tarifi;
 
Taze fasulyeleri kenarlarındaki kılçıklarını keserek güzelce ayıklayın. Soğanı küp küp doğrayın. Sarımsakları ince ince kıyın. Domatesleri de soyup küp küp doğrayın.
 
Soğan, sarımsak, domates, şeker, tuz ve karabiberi bir kasede karıştırın. Tencerenin dibine zeytinyağını gezdirin. Üzerine fasulyeleri, en üste de domates soğan karışımını yerleştirip kapağını kapatın. Yapışmaması için kısık ateşte fasulyeler sararana kadar pişirin.
 
Pişen yemeği fasulyelere zarar vermeden karıştırıp harmanlayın. Arzu ederseniz üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirin. Sıcak da yenebilir ancak birkaç saat buzdolabında bekletip soğuttuğunuzda çok daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun!


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler