En Meşhur Kıymalı Kebaplar

En Meşhur Kıymalı Kebaplar

Kıymalı kebaplar nelerdir? Eni zengin yöresel mutfaklarımızda Kıymalı kebaplar nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde Kıymalı kebaplar'dan hangilerini yaptınız? En muhteşem yöresel kebap tarifleri arasında Kıyma

 
Kıymalı kebaplar nelerdir? Eni zengin yöresel mutfaklarımızda Kıymalı kebaplar nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde Kıymalı kebaplar'dan hangilerini yaptınız? 
 
Türk aşçı haberleri olarak araştırdık....
 
Kıymalı kebaplar yapılırken nelere dikkat edilir. En muhteşem yöresel kebap tarifleri arasında Kıymalı kebap yapmanın püf noktası nelerdir?
 
Türk mutfağı yemek arşivimizde en iyi kebap çeşitlerini araştırdık ve Kıymalı kebapları mutfaklarınıza getirdik.
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar
Geleneksel Türk Mutfağında En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Osmanlı Yemek Kültüründe Muzhır Kebap Tarifi
Muzhır Kebap Kullanilan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Kg. Kuzu Eti
*     300 Gr. Soğan
*     3 Adet Pide
*     3 Adet Domates
*     10 Adet Taze Sivri Yeşil Biber
*     Tuz
*     Taze Çekilmiş Karabiber
*     ½ Çay Kaşığı Tarçın
*     500 Gr. İçyağı
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Muzhır Kebap Hazırlanış Tarifi :
 
Etleri bir kaba koyun. Soğan, tuzu, biberi ve tarçını ekleyip bu terbiyenin etlerle kaynaşması için elinizle biraz karıştırın. Etleri serin bir yerde 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
 
Izgaranızı yakın. Etleri şişlere dizin. Üzerlerine iç yağı sarın. Izgaraya yerleştirin. Ara sıra etlerin üzerine bir fırça ile tereyağı sürün. 
 
Etlerin her yanı iyice kızarana kadar pişirin. Pişen şişleri pidelerin içerisine sararak sislerden çıkarın.
Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı
 
Muzhır Kebap Servis Tarifi
Lokmalık dilimler halinde keserek parçaları bir tabağa koyunuz ve yanında bulgur pilavı, közlenmiş biber ve domates ile sıcak olarak servis yapın.
 
***
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Odun Köfte Tarifi (Manisa/Salihli) 
Odun Köfte Tarifinin Malzemesi:
 
*  İri kıyılmış üç kilo kadar koyun kıyması, 
*  bir su bardağı un, 
*  yeterince tuz.
 
Odun Köfte Tarifinin Yapılışı:
 
Malzemeler yaklaşık on dakika kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve şişlere takılır.  Önceden hazırlanan meşe dalı odunlar ocakta yakılır. Köfteler odunun közünde pişirilir. Köftenin yanında isteğe göre közlenmiş domates, biber ve baharat ile servis yapılır.  
 
Kökleri eskiye dayanan bu yemek, zamanın mesire yerlerinde ailecek yapılırmış. Günümüzde yemek, lokantalara taşınmış durumdadır. Ancak hâlâ birçok köy evinde yapımına devam edildiği bilinmektedir.
 
Odun köftesi, turistlerce farklı bir lezzet olarak değerlendirildiği için kültürümüzü tanıtma adına önemli bir yemektir.
 
Bu yemek; şehirler arası yolculuk yapanlar, şehirdeki öğrenciler, tarihi mekanları ziyarete gelen turistler ve ünlüler tarafından tercih edilmektedir. Bu yemeği yapan bir çok lokanta bulunmaktadır.
 
***
En iyi Kemeli Kebap nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan Kemeli Kebap ta hangi malzemeler kullanılır? Kemeli Kebap hangi mevsimde yapılır? Kemeli Kebapta kullanılan malzemeler nelerdir?
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Kemeli Kebap Tarifi
Kemelı Kebap Tarifi Malzemeleri 
 
*  1 kg az yağlı et (koyun veya kuzu) ,
*  1,5 kg keme, 
*  2 tatlı kaşığı tuz ,
*  10 adet yeşil soğan ,
*  1 demet maydanoz ,
*  Mangal, kömür ve kebap şişleri 
 
Kemelı Kebap Yapılış Tarifi
 
Et parça olarak alınır ve zırhla çekilerek kıyma haline getirilir. Aslı böyledir. Ancak buna imkân bulunamazsa iri diş kıyma et alınmalıdır. 
 
Kemeler yıkanır, üstü iyice temizlenir. Soymaya gerek yoktur. Ancak yapışmış kum veya toprağı varsa kazıyarak temizlenip yıkanmalıdır. Temizlenen kemeler cevizden biraz büyük, kuşbaşı şeklinde doğranır. 
 
Doğranan kemelerin orta kısmı, yani şişe saplanacak olan yeri, bu iş için yapılmış olan özel delici alet ile delinir. Delinmezse şişe saplandığı vakit çatlar, kırılır. Saplananlar şişte durmaz dökülür. 
 
Onun için önce delmeli, sonra saplamalıdır. Kemeleri önce biraz haşlayıp sonra saplayanlar da vardır. Kıymaya tuz eklenir ve karıştırılır. 
 
şişlere bir keme bir et olacak şekilde saplanır. Alevsiz ateşte pişirilir. Dört tarafı da pişince bir tepsi ya da lengere çekilir. Temizlenmiş yeşil soğan ve maydanoz ince kıyılarak beraberce servis yapılır. Dürümle yenir.
 
***
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Haşhaş Kebabı Tarifi
Haşhaş Kebabı Tarifi'nin Malzemeleri
 
*  1,5 kg az yağlı kuzu eti (boşluk kısmından) ,
*  10 adet yeşil soğan ,
*  1 demet maydanoz, 
*  1 adet limon
*  2 tatlı kaşığı tuz, 
*  Mangal, kömür
*  kebap şişleri
 
Haşhaş Kebabı Yapılış Tarifi
 
Et parça olarak alınır ve zırhla çekilip kıyma haline getirilir. Aslı böyledir. Ancak buna imkân bulunamazsa iri diş kıyma et alınmalıdır. Yeşil soğan, maydanoz ayıklanıp yıkandıktan sonra ince kıyılır, üzerine limon suyu sıkılıp bir kenara alınır. 
 
Et ve tuz birbirine iyice karıştırılır. Yumurta büyüklüğünde bir parça et avuca alınır. Yuvarlak olan kebap şişi içinden geçirilir. Avuç içi ile sıkıp ezdirerek şişe iyice yapıştırılır. çişler sıcak olmamalıdır.
 
Hava çok sıcak olduğu zaman et kendini bırakır ve saplaması oldukça zorlaşır. Onun için et soğuk olmalı, sıcakta bekletmemelidir. Haşhaş kebabının saplanması ve pişirilmesi usta işidir.
 
Çok lezzetli olmasına rağmen fazla yapılmaması, evlerde haşhaş kebabı yerine kıyma kebabı yapılması belki de bunun içindir. Mangalda kömür yakılır, alevi geçtikten sonra saplanan şişler üzerine konulur. 
 
Sık sık çevrilerek her tarafı pişirilir. Bir yüzü piştikten sonra diğer yüzü çevrilecek olursa et birbirini tutmaz ve dökülür.
Pişen kebaplar bir kaba çekilir.
 
Yanında doğranmış soğan ve maydanozla servis edilir. Dürüm yapılarak yenir. Haşhaş kebabında et, kuzu etinin boşluk kısmından olmalıdır.
 
***
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Balcanlı Kebap Tarifi
Balcanlı Kebap Tarifi Malzemeleri
 
*  1 kg yağlı et , (koyun veya kuzu) ,
*  10 adet (3 kg) eğri olmayan düzgün, 
*  iri ve uzun patlıcan 2 tatlı kaşığı tuz, 
*  mangal, kömür ve kebap şişleri
 
Balcanlı Kebap Yapılış Tarifi
 
Et parça olarak alınır ve zırhla çekilir, kıyma haline getirilir. Aslı böyledir. Ancak buna imkân bulunamazsa iri diş kıyma et alınmalıdır. Patlıcanların baş kısmı 1 santim kadar kesilir ve başka amaçla kullanılır, kurutulur veya atılır. 
 
Geri kalan kısmı silindir şeklinde, 4 veya 5 parçaya bölünür. Tuz kıymaya serpilerek iyice karıştırılır. Eğer mümkünse kıyma önceden tuzlanarak yarım veya bir gün buzdolabında dinlendirilir. 
 
Bir dilim patlıcan alınır ve tam ortasından kebap şişine saplanır. çki ceviz kadar kıyma alınır, elle yuvarlak şekil verilir. Patlıcan dilimine yapışacak şekilde aynı şişe saplanır. 
 
Böylece patlıcan, bir et olmak üzere patlıcan ve etler şişe saplanır. Her şişte 4 dilim patlıcan, 3 tike et veya 5 dilime bölünmüşse 5 dilim patlıcan, 4 tike et bulunur. çişler saplandıktan sonra mangalda yakılan kömür ateşi üzerine konur. Alt yüzü pişince çevrilerek dört tarafı iyice pişirilir. 
 
Pişirme sırasında patlıcanların kabukları yanarak siyahlaşır. Pişen şişler ateşten alınır ve çekilerek kebaplar bir tepsiye dizilir. Üzerine hafi fçe su serpilerek tepsi bir kapakla kapatılır.
 
15-20 dakika dinlendirilir. Bu dinlendirme işine “tenge yatırmak” veya “tere yatırmak” denir. Sonra servis yapılır. Yanında pişmiş (közlenmiş) biber, kuru soğan ve ayran bulundurulur.
 
Yerken patlıcanın yanmış kabuğu soyulur, et, soğan ve biberle beraber, üzerine tuz ekilerek dürüm yapılır. Yanında nar suyu içilir veya bostana ile yenir. 
 
***
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Fırenklı Kebap Tarifi
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Fırenklı Kebap için kullanılan Malzemeler 
 
*   1 kg az yağlı et (koyun veya kuzu),
*   2 kg orta büyüklükte Domates ,
*   2 tatlı kaşığı tuz ,
*   12 adet yeşil soğan ,
*   1 demet maydanoz ,
*   1-2 adet limon ,
*   Mangal, 
*   kömür ve kebap şişleri 
 
Fırenklı Kebap Yapılış Tarifi;
 
Et parça olarak alınır ve zırhla çekilir, kıyma haline getirilir. Aslı böyledir. Ancak buna imkân bulunamazsa iri diş kıyma et alınmalıdır.
Domatesler yıkanır ve baş kısmından arkaya doğru dörde bölünür. 
 
Kıymaya tuz eklenir, karıştırılır. Domates şişe saplanırken, baş tarafından arkaya doğru ve sert yerinden geçecek şekilde saplanır. Sert yerinden saplanmazsa ateşe girdikten sonra gevşer ve dökülür. 
 
 
Domatesten sonra ceviz büyüklüğünde bir parça et alınır, saplanır. ikinci domatesi saplarken domateslerin yönleri aynı tarafa getirilmelidir.
 
Mangalın genişliğine bağlı olmakla beraber genellikle 4 parça domates 3 parça et saplanır. Zaten genellikle mangallar bu genişliğe uygundur. şişler mangala konulurken domateslerin kabuk, yani kesilmeyen sırt tarafı ateşe verilerek pişirilmeye başlanır. 
 
Piştikten sonra çevrilerek diğer yüzü de pişirilir. Pişen kebap tepsi veya lengere çekilir.
 
Temizlenen yeşil soğan ve maydanoz ince kıyılır, üzerine limon suyu sıkılıp karıştırılır. Kebapla beraber servis yapılır. Dürümle yenir. 
 
“Fırenkli kebap”ta domatesin kesilmesi, saplanması ve pişirilmesi dikkat edilmesi gereken bir husustur. Aksi halde pişme esnasında dökülür, emek ve masraf heba olur. 
 
***
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Maraş Yoğurtlu Kebap Tarifi - Kahramanmaraş
Maraş Yoğurtlu Kebap Tarifi'nin Malzemeleri : 
 
*   500-750 Gram Ön Kol Veya Döş Etinden Zırhlı Kıyma, 
*   3 Adet Tırnaklı Pide, 
*   Karabiber, 
*   Kırmızı Pul Biber, 
*   500 Gram Keçi Yoğurdu 
*   Tereyağı.
 
En Meşhur Kıymalı Kebaplar'dan Maraş Yoğurtlu Kebap Tarifi'nin Hazırlanışı :
 
Tuz, karabiber ve kırmızıbiberle kıyma yoğrulur. Yarısı şişe bastırılarak dizilir.
 
Köz ateşinde özenle pişirilir ve pişirmede ekmekler şişlere bastırılarak yağlanır ve yumuşatılan ekmekler dilimlenerek tabağa dizilir.  Ekmeklerin üzerine taze çırpılmış yoğurt dökülür.
Pişen etler yoğurt üzerine çekilir ve yüzeye eritilmiş taze yağ gezdirilerek servise sunulur. 
 
Maraş Yoğurtlu Kebap Tarifi Hakkinda Not: Sıcak servis yapılmalıdır. Yanında ıravanda şerbeti içilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler