Şarap Uyumu Nedir? Şarap İle Hangi Ürünler Tüketilir?

Şarap Uyumu Nedir? Şarap İle Hangi Ürünler Tüketilir?

Türk aşçı haberleri ve mutfak haberlerinde en çok sorulan sorulardan birisi de şarap. En iyi restoran menülerinde şarap tavsiyeleri ve şarap çeşitleri ile tüketilebilecek ürün listeleri...

 
Şarap Uyumu Nedir? Şarap İle Hangi Ürünler Tüketilir?
 
Kırmızı Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir? Beyaz Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir? Rose Yani Pembe Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir? Sıcak Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir? Meyveli Şarabın Yanında  Hangi Ürünler Tüketilir?
 
Türk aşçı haberleri ve mutfak haberlerinde en çok sorulan sorulardan birisi de şarap ve En iyi restoran menülerinde şarap tavsiyeleri ve şarap çeşitleri ile tüketilebilecek ürün listeleri...
 
Kırmızı, beyaz ve pembe renkleri ile görmeye alıştığımız şarap, meyvelerle hazırlanan çeşitleriyle de sofralarda yer alır. Farklı tatlar denemek isteyenler için meyve aromalarıyla tatlandırılan Türk aşçı haberleri şarabın yanında neler yenir? İşte kusursuz bir sofrayla bütünleştiğinde keyifli anıların da parçası olan şarabın yanında yapılacak yemekler...
 
Kutlamalarda, özel günlerde bazense keyifli bir atmosfer oluşturmak için tercih edilen şarap, eski zamanlardan beri en çok tüketilen içeceklerden biri olmuştur. Bir kültür haline gelen şarap, yanında sunulan mezelerle, yemeklerle, salatalarla bir bütün oluşturduğu zaman başından ayrılmayacağınız bir sofranın starı olur. Ancak önerilen yemekler her şarapla aynı uyumu yakalamaz. 
 
Bu nedenle şarabın yanına ne gider sorus cevaplanırken şarap seçimine de dikkat etmek gerekir. 
 
Peki şarap seçimi yaparken her zaman kaliteli olanı mı seçmeliyiz? Özel bir gün, özel yemeklerle bezenmiş bir masayı taçlandırmak için kaliteli şarap seçimi isabetli olacaktır. Ancak basit şaraplar da Türk aşçı haberleri günlük yemeklere kusursuz şekilde eşlik edecektir. İşte bu noktada yine önemli olan şarabın yanına ne gider sorusunu doğru yanıtlayabilmektir.
 
Şarapla Yiyeceklerin Uyumu İçin Bunlara Dikkat!
 
Şarabın yanında neler yenir diye merak ettiğinizi biliyoruz ancak sizin için öncelikle şarapla yemek uyumunun nasıl oluşturulması gerektiğini anlatmak istiyoruz. Bu noktada ilk dikkat etmeniz gereken yağı dengelemek. Evet, yemeğe lezzet veren yağdır ancak yağlı bir et ile şarap tüketimi her zaman nötralize edilemez. Bu oranın yakalanabilmesi içinse hafif ve ağır yemek seçimine dikkat etmeniz gerekir. Mesela hafif bir yemek yiyorsanız yüksek asitli şaraplar tercih etmeniz gerekir. Ağır bir yemek yiyeceğiniz zamansa daha düşük asit içeriğine sahip şaraplara yönelmeniz gerekir.
 
Şarabın yanında ne yenir sorusu yanıtlanırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da şarap seçimi yapılan bölgenin bilinmesidir. Şarabın yanına yapılacak yemekler belirlenirken aynı bölgeye ait tatların tercih edilmesi durumunda seçtiğiniz şarap bütünleyici rol üstlenecektir.
 
Baharatlı yiyeceklerle hangi şarap tercih edilir diye merak ediyorsanız tatlı şaraplar cevabını verebiliriz. Tatlı tadı sayesinde yemeğin ısısını nötralize eden şaraplar, yemeğin lezzetini almanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca yüksek tanen içeriğine sahip şaraplardan kaçınırsanız dili tahriş ederek ağzın susuz kalmasına neden olan şaraplardan da Türk aşçı haberleri uzak durmuş olursunuz.
 
Şarabın yanına hangi yemeği tercih edeceğinizi düşünüyorsanız bakmanız gereken bir nokta da yiyeceklerin tadı. Tuzlu ve ekşi aromalı yiyeceklere kusursuz eşlik eden şaraplar, tatlı ya da acı tatlarla tüketildiğinde istenilen sonucu vermeyebilir.
 
Şarap ve yiyecek uyumunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yemekteki tüm malzemelere bakmaktan geçer. Bu noktada yapmanız gerekense basittir. Mesela şarabınızı protein ile tüketmeyi düşünüyorsanız yalnızca protein oluşuna değil yemekle birlikte kullanılan sosa da dikkat etmeniz gerekir. Nişasta ya da sebzelerin eşlik ettiği bir protein içerikli yemekte yalnızca protein bulunan bir menüden farklı şarap tercih etmek gerekir. Bu ayrıma dikkat edildiğinde kusursuz bir ikilinin buluşması sağlanır.
 
Tatlının yanına tercih edilen şarapta ise dikkat edilmesi gereken nokta şarabın her zaman daha tatlı olmasıdır. Asit etkilerini vurgulamaktansa şarabın tadını ortaya çıkarmak ikilinin kusursuz şekilde bütün oluşturmasını sağlayacaktır.
 
Bazen de şarap ile yemek uyumu için tercih yapılırken denge kuralı göz ardı edilerek lezzet özelliklerinin aynı olmasına dikkat edilir. Mesela biberli bir yiyecek seçiliyorsa benzer biberli tadı barındıran Türk aşçı haberleri bir şarap tercih edilerek benzer lezzetin devamlılığı sağlanabilir.
 
Şarap ile yemek uyumu konusundan genel bir bakış açısı edindiğimize göre Şarap Uyumunda gelin bir de şarabın rengine göre hangi tatların tercih edilmesi gerektiğine göz atalım:
 
Kırmızı Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir?
 
Kırmızı şarap yanında tercih edilen yemek şarabın yoğunluğuna göre değişir. Ortalama sertlikteki bir kırmızı şarap, kırmızı etin ayrılmaz bir parçasıdır. Beyaz şarabın aksine akşam yemeğinde soslu et, antrikot, köfte ya da biftekle tercih edilebilen kırmızı şarabın yanına en çok yakışanlardan biri de peynirdir. Kırmızı şarabın yanında yemek dışında beyaz peynir, parmesan ya da eski kaşar yenir. Tatlı yiyeceklerle tüketmek isterseniz ise kırmızı şarabın yanına en yakışan tatlı, şekeri azaltılmış bitter çikolata olabilir.
 
Beyaz Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir?
 
Beyaz şarap genelde soğuk tüketilen bir şarap türüdür. Davet şarabı olarak akıllarda yer eden beyaz şarabın yanında ızgara tavuk ve deniz ürünleri yenir. Şekerli yiyeceklerle çok yakıştırılmayan beyaz şarabın yanında ekşi meyveler tercih edilir. Beyaz şarabın yanında ne peyniri yenir sorusu da en çok merak edilenler arasında yer alır. Türk aşçı haberleri Eğer beyaz şaraba özel bir peynir tabağı hazırlamayı düşünüyorsanız daha az aromatik peynirler seçmeniz gerekir. Gouda ya da kaşar peynir ile tükettiğiniz takdirde beyaz şarabın tadını daha çok çıkarabilirsiniz.
 
Rose Yani Pembe Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir?
 
Beyaz şarap gibi soğuk tüketilmesi gereken restoran menülerinde bir şarap türü olan Rose şarap, pembe şarap olarak da bilinir. 8-11 derece ideal ısı derecesi olan pembe şarabın yanında sucuk, salam, füme et gibi şarküteri ürünleri ve havuç gibi hafif sebze püreleri tercih edilebilir. Rose şarabın yanında ne yenir sorusu cevaplanırken üzerinde durulan bir konu da peynir tüketimidir. Pembe şaraba yakıştırılmadığından peynir tercih edilmez.
 
Sıcak Şarabın Yanında Hangi Ürünler Tüketilir?
 
Genelde kırmıız şarap kullanılarak hazırlanan sıcak şarap, aromalı peynirlerle müthiş uyum yakalar. Her türlü füme ete de kusursuz uyum sağlayan sıcak şarap, ahşap sunum tabağında gelen atıştırmalıklarla keyifle tüketilebilir. Peynir ve et çeşitleri kullanılarak dağ görünümü verilerek hazırlanan sunum tabağı; ceviz, kayısı ve Türk aşçı haberleri kuru üzümle süslendiğinde kusursuz bir görüntü elde edilebilir. Fondü seti bulunanlar için sıcak şarap yanına farklı bir tat da önerebiliriz. 
 
Peyniri eriterek mumlu ısıtıcının üzerinde servis ederek erimiş peynire enfes bir sos oluşturabilirsiniz. Erimiş peynire batırarak tatlandırılan kırmızı etler, yudumlanan sıcak şaraba kusursuz şekilde eşlik edecektir.
 
Meyveli Şarabın Yanında  Hangi Ürünler Tüketilir?
 
Çilekli, narlı, karadutlu, elmalı gibi çeşitleri bulunan şarap, meyveli tercih edildiğinde yanında ne yenir? Kendine has aromalarıyla öne çıkan meyveli şarap çeşitleri ile genelde kuru yemiş tercih edilir. Badem, kaju, antep fıstığı, fındık gibi kuru yemişlerle sunulabilecek meyveli şarabın yanında isteğe göre az aromalı peynirler de tercih edilebilir.
 
Şarabın çeşitlerine ve uyumuna göre yemek Türk aşçı haberleri tercihi yapmamız gerektiğine aşina olduğumuza göre sıra geldi hazırlanacak ikramlıklara! Farklı tatlar barındıran yemek ve atıştırmalık seçimleri ile kendine has bir kültürü bulunan şarabın yanında ne yenir? İşte sizin için farklı seçenekler:
 
Kaynak: Mynet


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler