Gluten İntoleransı Nedir?

Gluten İntoleransı Nedir?

Gluten İntoleransı Nasıl Anlaşılır? Gluten İntoleransı Belirtileri Nelerdir? Gluten İntoleransı Testi nedir? Gluten İntoleransı Testi Nasıl Yapılır? Çölyak hastalığını araştırın Listelenen belirtilerden bazılarına sahipseniz,

Gluten İntoleransı Nasıl Anlaşılır? Gluten İntoleransı Belirtileri Nelerdir? Gluten İntoleransı Testi nedir? Gluten İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?
 
Gluten İntoleransı Nasıl Anlaşılır?
 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak bağışıklık sistemi haberlerimizde "imaret" kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
 
Gluten intoleransı, çölyak hastalığı ile oldukça benzer belirtiler gösterir. Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için gluten kaynaklı hastalıklarda kullanılan tetkikler uygulanır.
 
Gluten intoleransı, çölyak hastalığı ile oldukça benzer belirtiler gösterir. Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için gluten kaynaklı hastalıklarda kullanılan tetkikler uygulanır. Sonuçlarda bir anomali yoksa ve belirtiler görülmeye devam ediyorsa gluten, beslenme programından çıkarılır. Sonraki süreçte hastanın şikayetleri azalıyor ya da tamamen kayboluyorsa gluten intoleransı teşhisi kesinleşir.
 
Gluten İntoleransı Belirtileri Nelerdir?
 
Kişide gluten intoleransı varsa ve glutenli gıdalar tüketilirse ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, kabızlık, kusma, bulanık görme, baş ağrısı, kilo kaybı, bitkinlik, ayak ve ellerde uyuşma, yorgunluk gibi şikayetler ortaya çıkar. Fakat glutensiz beslenmede besinler tüketildiğinde de bu şikayetler ortaya çıkıyorsa farklı bir hastalığın araştırılması gerekir. Gluten intoleransı kesinleştikten sonrasında kişinin gluten içeren besinlerden uzak durması hayat kalitesinin artması açısından oldukça önemli.
 
Kişilerin hormonal dengeleri, bağırsak florasının gördüğü zarar, beslenme alışkanlıkları, bağışıklık sistemi sağlığı, besin yoğunluğu ve genetik faktörler gibi özellikleri gluten intoleransı belirtilerinin görülmesini doğrudan etkiler. Bu nedenle farklı evrelerde ve yoğunlukta tespit edilebilir. 
 
Kimi vakalarda kaşıntı, laktoz duyarlılığı, kemik ağrıları, demir eksikliği anemisi, ciltte uyuşma ve yanma, anksiyete, depresyon, cilt lezyonları ve ödem gibi şikayetlerde görülebilir. Bu belirtilerden birkaçı kronik şekilde yaşadığınız şikayetler arasında yer alıyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışmanız gerekir.
 
Gluten İntoleransı Testi
 
Gluten intoleransı, glüten içeren bir ürün tükettikten sonra ortaya çıkabilecek ancak çölyak hastalığını içermeyen bir dizi olumsuz semptomdur. Bu nedenle bu hastalığa daha doğru bir şekilde çölyaksız glüten intoleransı denir. Gluten intoleransı testi direkt olarak uygulanamaz. Siz veya danıştığınız uzman hekim, glütene intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsa, teşhis farklı alanlardaki kan testleriyle, uzun gözlemlerle ve hastanın geçmişini dinleyerek koyulur. 
 
Sizi rahatsız eden diğer olası rahatsızlıkların bilinmesi, ayırıcı tanı olarak bilinen bu sürecin parçasıdır. Gluten intoleransı testinizin sonuçları belirsiz çıktığında bile bu hassasiyete sahip olabilirsiniz. Bu yüzden bedeninizi iyi tanımalı ve doktorunuzu özenle seçmelisiniz. Çünkü tanı, test sonuçları belirsiz olduğunda bile önem arz eder.
 
Gluten İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?
 
Belirtileri Araştırmak Öncelikle çölyak hastalığı belirtilerine sahip misiniz buna bakın.
 
Çölyak hastalığını araştırın Listelenen belirtilerden bazılarına sahipseniz, belirtiler ve diğer risk faktörleri hakkında bir doktora danışın ve test yaptırmasını rica edin. Eğer test sonucu pozitifse, doktorunuzla bu konuyu konuşun.
 
Kan testi yaptırın Doktorunuz daha fazla teste ihtiyacınız olduğunu düşünürse, antikorları kontrol etmek için basit bir kan testi yapacaktır. Bu veriler çölyak hastalığını kesin belirlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, negatif bir test yaptırıp yine de çölyak hastalığınız olabilir. Bu aşamada gluteni diyetinizden çıkarmayın.
 
Bir uzmana sevk Eğer kan testi pozitifse veya klinik çölyak hastalığı şüphesi varsa, doktorunuz sizi bir gastroenteroloğa sevk edecektir. Yetişkinlerde, teşhisi doğrulamak için genellikle bir bağırsak biyopsisi yapılır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler