En İyi Yöresel Reçel Tarifleri

En İyi Yöresel Reçel Tarifleri

Yöresel mutfaklarımızda en meşhur reçel çeşitleri nelerdir? Evde yöresel reçel çeşitlerini yaparken nelere dikkat edilir? En farklı reçel tariflerinden hepsi birbirinden nefis reçel çeşitlerini Türk mutfağı yemek arşivi..

 
Yöresel mutfaklarımızda en meşhur reçel çeşitleri nelerdir? Evde yöresel reçel çeşitlerini yaparken nelere dikkat edilir? En farklı reçel tariflerinden hepsi birbirinden nefis reçel çeşitlerini Türk mutfağı yemek arşivimizde araştırdık...
 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak en iyi yöresel reçel tariflerimizi yeniden gözden geçirdik ve mutfaklarınıza getirdik...
 
Yöresel Reçel Tariflerimizden Üzüm Reçeli
Behiye Özdemir
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
En zengin Yöresel mutfaklarımızı tatlı bir telaş sardı. Özellikle köylerimizde pekmez ve reçel zamanı geldi geçiyor bile. Geleneksel Türk mutfağında kış hazırlıklarından biride reçel yapmak. Muğla mutfak kültüründe de kış hazırlıklarından en iyi reçel çeşitleri yapılır.
 
Muğla yemek kültüründe vazgeçilmez reçel çeşitlerinden biri de üzüm reçeli. Türk Aşçı Haberleri Olarak araştırdık ve ev hanımlarının ölçüleri ile yöresel lezzetlerimizden üzüm reçeli tarifini Muğla yemek kültüründe Behiye Özdemir’in yemek arşivinde bulduk.
 
Üzüm Reçeli
Behiye Özdemir'in Kaleminden Muğla Mutfak Kültüründe Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?
 
En İyi Reçel Çeşitlerinden Üzüm Reçeli İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Kg Üzüm
*     Yarım Kg Şeker
*     Yarım Su Bardağı Su
*     Bir Çay Kaşığı Limontuzu
*     1 Çubuk Tarçın
*     3-4 Adet Karanfil
 
En Kolay Reçel Tariflerinden Üzüm Reçeli Yapılış Tarifi;
 
Üzüm Reçeli
Üzümler çöpünden ayrılıp, yıkanır, derin bir tencereye alınıp şeker ilave edilerek bir gece bekletilir. 
 
Ertesi gün içine yarım su bardağı su ilave edilerek karıştırılıp ocağa alınır, içine isteğe bağlı olarak çubuk tarçın ve karanfil eklenerek orta ateşte kaynamaya bırakılır. 
 
Kaynamaya başlayınca arada karıştırılarak ve üzerinde oluşan köpükler kaşıkla alınarak bir saat kadar pişirilir. 
 
Üzüm Reçeli
Limon tuzu ilave edilerek yarım saat daha kaynatılarak sıcakken steril kavanozlara koyup, kapağı kapatılarak ters kapatılır. Tamamen soğuyunca kilere kaldırılır.
 
****
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
Yöresel Reçel Tariflerimizden İncir Reçeli Tarifi
İncir Reçeli Malzemesi :
 
*   1 kg. incir
*   2 kg. toz şeker
*   1 adet limon yada
*   1 çay kaşığı limon tuzu
 
İncir Reçeli Yapılış Tarifi
İncirlerin kabukları soyulur. Bir kaba konularak üzerine şeker dökülür. Bir gece bekletilir. Bu süre içinde incirlerin suyu çıkar.
 
Reçel katı olsun isteniyorsa az, sulu olsun diyorsanız çok su katılır. Ocağa konulur. İyice kaynatılır. Kaynama sırasında oluşan köpükler kaşıkla alınarak atılır. Limon yâda limon tuzu ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak ocaktan indirilir.
 
****
Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Fazile Paksoy- Yöresel Lezzet Taşıcısı
 
Bağımızın içinde olan bir sürü erik cinsinden en son olgunlaşanıydı kara erik.Bazen deli erik dendiğide olurdu. Kuyu başındaydı. Tulumbadan su çekerken başımıza değerdi dalları. Diğer erikler sıcaklarla çabucak olup bittiğinden onun olmasını beklerdik sabırsızlıkla.
 
Arada biraz kabaranlardan ağzımıza atar mavru tadını alır ve daha olmadığını anlardık. Bu mevsim geldiğinde iyice irileşir ve küllü küllü olurdu meyveleri. 
 
Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Kavunun, karpuzun bittiği bu mevsimde çok güzel bir besin olurdu bize. Yaz güneşi olmadığı için sanırım diğer erikler gibi  kurutulmazdı. 
 
Taze taze yerdik konu komşu ile birlikte. Şimdilerde pazarlarda ve manavlarda çok, mürdüm deniyor adına. Bende bir kaç yıldır toplayıp reçel yapıyorum. 
 
Kolay bir tarif, yapanlar bilenler vardır mutlaka. Benim yaptığım şekilde yapmak isteyenler içinde işte tarifi...
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
En iyi reçel tariflerinden Mürdüm Eriği Reçeli için Malzemeler :
 
* Bir kilo erik
* Yarım kilo şeker(isteğe bağlı azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
* Yarım limon suyu
 
En Sevilen Erik Çeşitlerinden Mürdüm Eriği Reçeli Yapılışı:
 
Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Eriklerimizi güzelce yıkadıktan sonra elimizle ikiye ayırıp çekirdeğini çıkarıyoruz. Kalan parçayı İkiye ayırmadan bütün olarak fırın tepsisine tek sıra halinde diziyoruz. 
 
Şekerimizi üzerine gezdiriyoruz ve bu şekilde 1 gece bekletiyoruz. Ertesi gün önce orta ısıdaki fırında pişiriyoruz. Şerbeti biraz koyulaştığında, limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve erikleri alt üst ediyoruz. Yine fırına sürüyoruz.
 
Fırının derecesini biraz azaltıp şerbeti koyulaşana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp  strelize edilmiş kavanozlara sıcak sıcak doldurup kapaklarını sıkıca kapatıyoruz. Güneş almayan serince bir yerde saklıyoruz.
 
Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Ben çabuk tüketmek için küçük kavanoz kullanıyorum. İçinde katkı maddesi olmadığı için hava alınca bozulabiliyor. Kavanozun içinden erikleri alıp bir süzgeçte bekletiyorum. Şerbeti iyice süzülüyor.
 
Sonra erikleri toz şekere bulayıp cam bir kapta üstü açık olarak buz dolabında  kurutuyorum. Kahvelerin yanında lokum tadında bir şekerlememiz oluyor. Deneyecek olanlara afiyet olsun. Kuyu başında eriklerimiz, çay kahve içecek dostlarımız, sevdiklerimiz her zaman varolsun.
 
Sevgilerimle..
 
****
Nar Reçeli nasıl yapılır? Evde nar reçeli yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? En eski reçel tariflerinden Nar Reçeli yapmayı denediniz mi?
 
Peki osmanlı saray mutfağında da yapılan reçel çeşitlerinden Nar Reçeli yapmanın özellikleri nelerdir hiç merak ettiniz mi? Yöresel mutfaklarımızda kış hazırlıklarından Nar Reçeli yaparken nelere dikkat edilir?
 
İşte Türk mutfağında Yöresel lezzet taşıyıcısı "Fazile Paksoy" un kaleminden orijinal ölçüler ile Nar Reçeli tarifi...
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
En Sevilen Yöresel Reçel Tariflerimizden Nar Reçeli nasıl yapılır?
Yöresel lezzet taşıyıcısı- Fazile Paksoy
 
Narlarımızı topladık geçen hafta. Her sene toplar konuya komşuya dağıttıktan sonra sağlamca olanlarını tavana asarız. Bu sene narlar çok çatlak.Atsan atılmaz, satsan satılmaz denir ya işte öyle.Bizde annemle oturduk ve sağlam yanlarını taneledik.
 
Aslında narın hiç bir işlem görmeden yenmesi taraftarıyım ama elimizde 5,6 kilo tanelenmiş nar olunca reçel yapmaya karar verdim bende. İyi de oldu. Hem narlar yabana gitmedi, hemde reçel tariflerime bir çeşit daha eklendi. Sizlerde denersiniz belki.
 
Nar Reçeli İçin Klullanılan Malzemelerimiz:
 
*     6 su bardağı nar tanesi
*     1 su bardağı nar suyu
*     2 su bardağı toz şeker
*     Yarım limon suyu.
 
Nar Reçeli Yapılış Tarifi
 
Nar Reçeli nasıl yapılır?
İlk olarak nar tanelerini şekerleyerek 1 gece beklettim. Ertesi gün kontrol ettiğimde hiç sulanmadıklarını gördüm. Sulandırmak için kalan narlardan sıktım ve suyunu ekledim.
 
2 saat daha beklettikten sonra üstünde biriken köpükleri alarak yaklaşık 1 saat kadar orta ateşte pişirdim ve sıcak sıcak kavanozladım. Benim narlarım tatlı deve dişi nardı. O yüzden şekeri iyi geldi. Biraz mayhoş olan hicaz narından yapanlar şeker miktarını arttırabilirler. Nar gibi bereketli sofralarımız olsun her zaman.
 
Sevgilerimle...
 
****
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
En Eski Reçel Tariflerinden Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?
Yöresel Reçel Tariflerimizden Patlıcan Reçeli (Iğdır'a Has Özel) Tarifi İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     13 Tane Minik Patlıcan (1 Parmak Büyüklüğünde)
*     1 Kilo Toz Şeker
*     1 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu
*     Yarım Limon
*     1 Yemek Kaşığı Tuz
*     2 Kilo Su
 
En Farklı Reçel Çeşitlerinden Patlıcan Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Akşamdan kabukları soyulmuş patlıcanlar suya koyulur, 1 yemek kaşığı tuz koyulup üzerine kadar suyu eklenir sabaha kadar bekletilir, sabah 2 defa yıkanan tuzlu suyu temizlenen patlıcanlar kaynamış suya atılır.
 
1 tatlı kaşığı limon tuzu da koyulur, 2 taşım kaynatılır, sonra da çıkarıp soğuk suyun içine atılır, tekrar yeniden 1. 5 litrelik su kaynatılır, 1 kilo şeker içine atılır, kaynatılır şerbet haline gelir. 
 
Patlıcanları bezle sıkarak suyu alınır, kaynayan şerbetin içine bırakılır, reçel kıvamına gelince yarım limon doğranır içine atılır.
 
İki üç taşım kaynadıktan sonra indirilir ocaktan, soğumaya bırakılır, sonra kavanoza bırakılır. Afiyet olsun. Mutlaka deneyiniz.
 
****
Yöresel Reçel Tariflerimizden Düğlek Reçeli Ve Turşusu
Şef Selma Atabey‎
 
Kavunun Kökeni Nedir?
Kavunun kökeninde Afrika olduğunu biliyor muydunuz? Evet gen merkezi Afrika ve Hindistan olarak geçiyor yazılı kayıtlarda. İk kültüre alınış tarihi olarak da M.Ö. 3000 tarihi gösteriliyor. Çünkü daha önceki tarihlerde her hangi bir iz bulunmuyor kavun ile ilgili. 
 
Ancak M.Ö. 2400’ lü yıllara ait yapılan kazılarda bulunan eski eserler üzerinde kavuna benzer meyve figürleri bulunuyor mesela. Ayrıca Çin’ de Ch’ ian Shan Yang yöresinde yapılan kazılarda tarihi tam belirlenememiş olması ile birlikte bazı kavun tohumları görülmüş. 
 
Düğlek Reçeli Ve Turşusu
Kavun Anadolu’ya Ne Zaman Geldi?
Anadolu’ya gelişi ise Romalı misyonerlerce 15. Yy da olduğu düşünülüyor. Sıcak iklimleri seviyor. Özellikle toprağın ısınması ile toprakla buluşması isteniyor bu nedenle.
 
Düğlek Nedir?
 
Düğlek olmamış kavun demek Muğla yerelinde. Manisa ve Denizli’de ise kavunun kendisine Düğlek deniyor. Muğla’da kavun ve karpuz çok yetiştirilen meyvelerdir. 
 
Yerli üretim kavun ve karpuzlar yaz boyunca sofralarımızın buz gibi misafiri oluyor. Ama olmamış hali de farklı şekillerde değerlendiriliyor. Reçeli yapılır mesela veya turşusu. 
 
Düğlek Reçeli
Bugün reçelini ve turşusunu yapalım istedim sizinle birlikte. Bu nedenle elimizde olan miktarı ikiye bölerek azar azar yaptım. Bu ölçülerle küçük boy kavanozlar yeterli oldu.
 
En İyi Reçel Çeşitlerinden Düğlek Reçeli Nasıl Yapılır?
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
Yöresel Reçel Çeşitlerinden Düğlek Reçelinde Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kase Kadar Düğlek
*     1 Kase Toz Şeker
*     1 Çay Bardağı Su
*     3-4 Topak Limon Tuzu Veya 1 Limon Suyu
(İsteğe Bağlı Limon Veya Portakal Kabuğu Rendesi)
 
En İyi Reçel Tariflerinden Düğlek Reçeli Yapılış Tarifi;
 
Üzerine şekeri dökülerek bir gece şekerde bekletilip sabahına suyu ilave edilerek kaynamaya alınır. Suyu kaynamaya başladığında limon tuzu veya limon suyu ilave edilir. (isteğe bağlı portakal veya limon kabuğu da bu aşamada ilave edilir) Suyu kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra ilk sıcağı geçince kavanozlanır.
 
Düğlek Reçeli NOT;
Kavunun tatlanmamış olan iri boyundan da düğlek reçeli yaptığını söyleyenlerde oldu yaptığım görüşmelerde. İsraf olmasın diye kelek çıkan kavunlarla yapılması da mümkün dolayısıyla. Hangi türünü hangi ilçelerde gördüğünüzü yazarsanız çok mutlu olurum.
 
****
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
İsot Reçeli Tarifi
İsot Reçeli Tarifi'nin Malzemeleri
 
*  50 kg taze kırmızı isot (Urfa biberi), 
*  1 su bardağı zeytinyağı, 
*  1 çay bardağı tuz. 
 
En İyi Reçel Tariflerinden İsot Reçeli Tarifi' nin Yapılışı
Urfa biberi alınır. Biberler yıkandıktan sonra, sapı ve tohumları ayıklanarak altı-yedi parçaya bölünür. Temiz bir bez üzerine ince bir kat serilerek açık havada havalandırmaya bırakılır.
 
Beton ve toprak zemin üzerine serilmemelidir. Güneşin şiddetine bağlı olarak 1-2 gün geçtikten sonra kıyma makinesine atılıp et çeker gibi çekilir. Çekilen biberler leğen veya tepsilere konularak güneşe verilir. 
 
Güneşin şiddetine bağlı olarak 2-7 gün güneşte bırakılır. Her gün birkaç kez bir karıştırıcı ile karıştırılır, alt-üst edilir, üzerinde kuru bir tabaka oluşmasına meydan verilmez. 
 
Salça kaşıkla üst üste konulduğu vakit akmıyor düşüyorsa yani; akıcılığı kaybolmuşsa katılık kıvamına erişmiştir. Tuz ve zeytinyağı konularak yoğrulur.
 
iyice yoğrulduktan sonra muhafaza kaplarına alınarak kaldırılır. Kiloluk kavanozlara konulması uygundur. Urfa biberi ile yapılan salçaya “isot reçeli” denir. 100 kg biberden yaklaşık 15 kg salça elde edilir. 
 
Reçel Nasıl Yapılır?
İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır.
 
Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. Endüstriyel reçel üretiminde son yıllarda yeni gıda işleme teknolojileri uygulanmaya başlanmış olup,pastörize dolum veya diğer ismi ile sıcak dolum (hot fill) olarak adlandırılan yöntemler sayesinde uzun raf ömrü, doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir.
 
****
 
En İyi Yöresel Reçel Tarifleri
En İyi Reçel Tariflerinden Geleneksel Türk Mutfağında Kiraz Reçeli Tarifi                                                                                                       
Hazırlama Süresi: 60 dakika 
Geleneksel Türk Mutfağında Kiraz Reçeli Malzemeler  
                                                                                              
*   1 kg Kiraz
*   1 kg Toz Şeker
*   1 Çay Kaşığı Limon Suyu
 
En İyi Reçel Tariflerinden Kiraz Reçelinin Yapılış Tarifi;
 
Kirazlar yıkanıp çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınarak üzerine şeker ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, birkaç saat bu şekilde dinlendirilir. 
 
Şeker iyice eridiğinde ocağa alınır, kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişme sırasında oluşan köpükleri alınır. 
 
Ocaktan almadan birkaç dakika önce limon suyu eklenir. Kıvamına gelince ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır ve kavanozlara doldurulur.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler