Çürümeye Bırakılan Jackfruit Meyvesi Açlıktan Kurtarıyor

Çürümeye Bırakılan Jackfruit Meyvesi Açlıktan Kurtarıyor

Ekonomik krizin ağırlığını hissettirdiği Sri Lanka’da bir zamanlar tercih edilmeyen bir meyve olan jak meyvesi (jackfruit) şu an çok sayıda insanın açlıktan kurtul..

 
Sri Lanka’da eskiden çürümeye bırakılan egzotik bir meyve nasıl açlığın önüne geçiyor?
 
Ekonomik krizin ağırlığını hissettirdiği Sri Lanka’da bir zamanlar tercih edilmeyen bir meyve olan jak meyvesi (jackfruit) şu an çok sayıda insanın açlıktan kurtulmasını sağlıyor.
 
15 kilosu 1 ABD dolarından az bir ederi olan meyve, gıda fiyatlarının yükseldiği ülkede günlük tüketilen bir yiyeceğe dönüştü.
 
Krizden önce pirinç ya da ekmek tercih edilirken nüfusun üçte birinin gıdaya erişimde sıkıntı yaşadığı Sri Lanka’da jackfruit sürdürülebilir geleneksel mutfak tercihlerinin dışında kalan bir kurtarıcı oldu.
 
BBC muhabirleri Nitin Srivastava ve Suneth Perera’nın haberine göre ülkede bir hanehalkı gelirinin yüzde 70’ini gıdaya harcıyor.
 
Çürümeye Bırakılan "Jackfruit" Açlıktan Kurtarıyor
Jack Fruit Meyvesi Nedir? Egzotik Meyve Çeşitlerinden Jack Fruit Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
 
Güçlü antioksidan içerdiğinden vücuttaki toksinli hücreleri kolayca atar. Ayrıca hücrelerin mutasyona uğramasını önler. Böylece kanserli hastalıkların oluşmasını engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun direncini artırır.
 
A vitamini bakımından da zengin olan jack fruit meyvesi gözlerin işlevselliğini artırır. Hastalıkların önüne geçer. İleri yaş hastalıklarından biri olan katarak hastalığını engellemede etkili besinlerden biridir.
 
Kesildiğinde İçinde Kocaman Tohumlar Çıkar
 
Kemik ve kas gelişiminde katkıda bulunduğundan hamile kadınların ve gelişim çağındaki çocukların tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak porsiyonuna bir uzmanın karar vermesi gerekir. 
 
Lif açısından zengin olan jack fruit bağırsakların fonksiyonlarını artırır. Kabızlığın önüne geçer. Kilo vermek isteyenler için idealdir. Ancak fazla tüketildiğinden ishale ve yağlanmaya neden olur. Günde 75 gram yeterlidir.
 
Kabukları Sert Lakin Kesimi Zor Bir Meyvedir
 
Ağız içini temizlemede de etkili olan ve geleceğin menü trendleri arasında yer alan jack fruit meyvesi, aynı zamanda buradaki hücrelerin diğer besinlerden dolayı mutasyona uğramasını önler. Tükürük bezlerinin fonksiyonlarını düzenler.
 
Meyvelerde nadiren bulunan B vitamini kompleksi bakımından oldukça zengindir. Bu vitamin grubu vücuttaki tüm organlarda bulunan hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Aynı zamanla işlevselliği artırır. Böylece cilt sağlığına da olumlu katkıları vardır. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler