İbranicede "Zait" Arapça’da "Zeytun"

Nilay Şekerci YAYĞIR
Yazar:Nilay Şekerci YAYĞIR
Bu yazı

Zeytin ağacı hakkında bilgi vermek gerekirse sıcak, kuru ve kireçli toprak sever.
7 yıl sonra meyve verir, 10. yılda karlı ve 14. yılda verimli hale gelir. Zeytin, meyvesinden çok yağı için üretilmiş bir bitkidir. Tarihçi Homeros (M.Ö 750-700) zeytinyağını "sıvı altın" diye nitelendirmişlerdir.
 
Zeytin ağacı tarihinde Güney Ön Asya ya da Yukarı Mezopotamya kökenli bitki olup anavatanlarında Samiler tarafından verimli bir kültür bitkisi haline gelmiştir. Eski Mısırlılar tarafında işlenerek cilt bakımında ilaç niteliğinde kullanılmıştır.
 
Etimolojik olarak incelendiğinde;
Akkadca'daki "zetrum/zeitrum" sözcüklerine dek gerilere uzanmaktadır. İbranicede "zait" Arapça’da "zeytun" şeklindedir.
 
Osmanlı Saray Mutfağı’na bakıldığında;
Ağırlıklı olarak hayvansal yağlar tüketilmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde üç bitkisel yağdan bahsetmektedir; susam yağı, beziryağı, zeytinyağı. Bu yağların toplumundaki tüketiminden çok üretimi hakkında bilgi vermektedir.
 
Seyahatname'de balıkla ilgili bir bölümde Trabzon’un hamsi pilakisinden bahsedilmektedir. Sadece yiyecek olarak değil zeytinyağı ile yapılan sabunlarda Seyahatname'de övülmektedir.
 
Naan o Paneer (marine edilmiş peynir)
Malzemeler;
 
*    400 gr Ezine peyniri,
*    500 ml. zeytinyağı,
*    3 diş sarımsak,
*    2 limon (kabuğu ve suyu)
*    3 adet arpacık soğan,
*    10 adet acı biber,
*    40 gr. kişniş
 
ŞEFLERİN ÖZEL YEMEK TARİFLERİNaan o Paneer Yapılış Tarifi;
Peynir büyük parçalar halinde doğranır,
bütün malzemeler geniş bir kavanozda birleştirilir,
peynir eklenerek en az 3 saat bekletilir,
kızarmış ekmek üzerinde servis edilir.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.