İstanbul Mutfağı...

Kenan USTA
Yazar:Kenan USTA
Bu yazı

İstanbul Mutfağı
Meşhur bazı lezzetleri geçmişte kalmıştır. ancak ülkenin her yerinden alınmış lezzetlerin güzel bir harmanı olduğu gerçeği de mevcuttur...
 
istanbul mutfağı her şeyden önce bir saray ve payitaht mutfağıdır ve türk aşçılık sanatının en gözde ve nadide örneklerini sunmaktadır. denilebilir ki;
 
İstanbul mutfağı, anadolu mutfağının bir sentezidir. osmanlı ve türk mutfağına dair pek çok tarif, bu kentten çıkmadır.
 
Yıllardır aldığı göçlerle mutfak kültürüne yeni yeni özellikler ekleyen İstanbul, gerek türkiye’de yaşayan gerekse de yabancılar için gastronomi alanında devasa bir saha oluşturmaktadır. istanbul’da hem semtte ayrı bir lezzetle tanışabilirsiniz. bu da sokak yemeği kültürünün gelişmesine önayak olmuştur.
 
Kentsel tarihi yaklaşık 3.000, başkentlik tarihi ise 1600 yıla kadar uzanan, avrupa ile asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir İstanbul. çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış, çeşitli din, dil ve ırktan insanları bir arada yaşatıp kozmopolit ve metropolit yapısını korumuş ve tarihsel süreçte eşsiz bir mozaik halini almıştır.
 
Her alanda merkez olmayı başaran dünyadaki ender yerleşim yerlerinden istanbul geçmişten günümüze değin bir dünya başkentidir. İstanbul’un tarihi ana hatlarıyla beş büyük döneme ayrılmaktadır:
 
1-tarih öncesi çağlar
2-kuruluş dönemi ve byzantion dönemi
3-konstantinopolis dönemi
4-konstantiniyye dönemi
5-istanbul dönemi
 
İstanbul mutfağını keşfetmek demek;
Bir imparatorluğu, belirli toplumları da keşfetmek demektir. fethettiği yerlere kendi kültürünü götürürken onların kültürlerinden ve mutfaklarından da etkilenen bir devlet olan osmanlı imparatorluğu’nun başkenti istanbul’dur.
 
Saray ve konak mutfaklarının, imparatorluğun dört bir yanından akan kaliteli gıda malzemelerinin yanı sıra türk mutfak sanatının tüm inceliklerini taşıyan bir yönü vardır.
 
İstanbul mutfağı, çok uluslu-çok dinli bir yapıya sahip olan osmanlı imparatorluğu bünyesinde komşu ülkelerinde uygulanan lezzetlerin inceliklerinden büyük bir ustalıkla ve hayal gücüyle yararlanmasını bilmiştir ve bilmektedir.
 
Aşçılık Camiasısının Haber Merkezi Türk Aşçı Haberleri Web Sitemizde Osmanlı Saray Mutfağı Ve Anadolu Mutfağı Ve Şeflerin Özel Yemek Tariflerine'de Linklerimizi Tıklayarak İnceleyebilirsiniz. Tüm Meslektaşlarımıza Ve Aşçılık Camiasına Destekleri İçin Teşekkür Ederiz… 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.