Şef Aşçılar Derneği

Ahmet KALAYCI
Yazar:Ahmet KALAYCI
Bu yazı

Şef Aşçılar Derneği
Şef Aşçılar Derneği Türk mutfak kültürünü araştırmak, unutulan Türk yemeklerini gün yüzüne çıkarmak ve camiaya yeni şefler kazandırmak amacıyla faaliyet gösteren bir dernektir.
 
2017 yılında sektörün duayenlerinden biri olan Şef Avni Sap önderliğinde, İstanbul’da kurulan Şef Aşçılar Derneği hiçbir federasyona bağlı değildir. Bununla birlikte derneğe, kuruluşundan beri Avni Sap Başkanlık etmektedir. Derneğin temel kuruluş amacı: 
 
gelecekte alanda görev yapacak olan genç aşçılara uygulamalı eğitimlerin verilmesi ve desteklenmesi olmakla birlikte unutulan geleneksel Türk yemeklerini orijinal reçetelerine sadık kalarak gün yüzüne çıkartmaktır. 
 
Derneğin sloganı olan “Gelenekten Geleceğe” ise hem Türk kültürüne ait yemeklerin gün yüzüne çıkartılması ve reçetelerinin kayıt altına alınması hem de söz konusu yemeklerin gelecek nesillere aktarılmasına aracılık etmeye işaret etmektedir. 
 
Kuruluş amacı doğrultusunda Şef Aşçılar Derneği 2017 yılından itibaren “Ertuğrul Gazi’den Günümüze”, “Bilecik Kabak Festivali”, Bursa’da “1. Uluslararası İnegöl Köfte Festivali”, Kocaeli’nde “Gaziantep Günleri” gibi önemli çalışmalar yapmıştır. 
 
Dernek, 2020 yılında ise Afşin Ticaret Odası ve Afşin Belediyesi sponsorluğunda “Afşin Esabıl Keyf Yemek Yarışması” ile “Kahraman Maraş’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı” kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyecektir. 
 
YŞef Aşçılar Derneğiapılan dernek çalışmalarına bakıldığında ise Osmanlı oba yemeklerinin gün yüzüne çıkarılabilmesi için “Ertuğrul Gazi’den Günümüze” projesi kapsamında geleneksel reçeteler, pişirme usulleri ve servis teknikleri, “Bilecik Kabak Festivali” kapsamında ana malzeme olarak kabak kullanılarak kaç çeşit yemek ya da tatlı yapılabileceği tanıtılmış, “1. Uluslararası İnegöl Köfte Festivali” kapsamında İnegöl köftesinin orijinal tarifi kullanılarak üretim yapılmış ve toplum bu konuda bilgilendirilmiştir. 
 
Öte yandan sosyal sorumluluk amacıyla hareket eden Şef Aşçılar Derneği bu amacı doğrultusunda özellikle çocuklara yönelik olarak çeşitli projeler düzenlemektedir. Ayrıca ihtiyaç sahiplerine yiyecek-içecek sunabilmek amacıyla aşevi ve kadınların iş yaşamına katılabilmesi için “Kadınlar Eğitim Mutfağı” meslek edindirme projelerini AREV Vakfı ile ortaklaşa yürütmektedir.
 
Aşçılık Camiasısının Haber Merkezi Olan Türk Aşçı Haberleri Web Sitemizde Osmanlı Saray Mutfağı Ve Anadolu Mutfağı Ve Şeflerin Özel Yemek Tariflerine'de Linklerimizi Tıklayarak İnceleyebilirsiniz. Tüm Meslektaşlarımıza Ve Aşçılık Camiasına Destekleri İçin Teşekkür Ederiz… 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.