Endülüs’ten Bir Lezzet: "Gazpacho"

Murat Bozok
Yazar:Murat Bozok
Bu yazı

"Gazpacho"
Çorba, artık sadece kışın içilen ve iç ısıtan bir yemek değil. Sıcak yaz günlerinde içimizi serinleten lezzet olarak restoran menülerinde yerini aldı
 
Bizim için çorba, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceğidir. Şifadır, içimizi ısıtır ve yemeklerin vazgeçilmez başlangıcıdır. Çoğu kişi için çorba ve kış mevsimi özdeşleşmiştir.
 
Her ne kadar genel algı bu yönde de olsa, hararetli yaz günlerinde ferahlatıcı ve iştah açıcı çorbaların sayısı hiç de az değil.
 
Kendi kültürümüzden üzerine taze nane eklenmiş yoğurtlu bulgur çorbası, geçen yaz restoranların menüsünde vazgeçilmezler arasındaydı.
 
Benim favori yaz çorbam ise ‘gazpacho’
 
Kökleri İspanya’nın Endülüs bölgesine dayanan bu Akdeniz lezzeti, sıcak yaz akşamlarını keyifli bir hale getirmenin en basit yollarından biri. Yapımı son derece kolay olan bu çorba, çiğ haldeki sebzelerin bir harmanı olduğundan, besin değeri de yüksek.
 
En Az Bir Gün Bekletin
Gazpacho’yu bu kadar lezzetli yapan ise birçok farklı sebzenin belirli oranlarda yan yana gelerek, harika bir birliktelik yakalaması. Kanımca Gazpacho’nun hazırlanması esnasında en önemli püf noktası, tüketilmeden önce bir süre bekletilmesi gerekliliği. Hem renginin, özellikle de aromaların oturması ve iyice harmanlanması için hazırladıktan sonra en az bir gün sonra servis etmek gerekiyor.
 
Ağız tadımıza bu kadar yakın olmasının sebebi ise bizim klasik çoban salatamızın püre haline getirilip çorba edilmiş kıvamına çok benzemesi. Aşina olduğumuz ve en çok tercih ettiğimiz salatanın esasen nüanslarla başka bir formda sunulmuş bir hali.
 
Her zaman söylediğim gibi mutfakta cesur olmaktan ve yeni tatlar denemekten korkmayın.
 
Şimdiden afiyetler olsun…
 
Gazpacho Tarifi
Gazpacho Kullanılan Malzemeler:
 
*   10 adet domates
*   1/4 kırmızı soğan
*   1 diş sarımsak
*   2 adet Kaliforniya tipi kırmızı biber
*   2 adet tatlı yeşil biber
*   100 ml sebze suyu
*   25 ml. zeytinyağı
*   1 tatlı kaşığı balsamik sirke
*   1 tatlı kaşığı tabasco
*   4 yaprak taze fesleğen
*   1 dal taze kekik
*   Tuz ve karabiber
 
TAVUK YEMEKLERİ
Gazpacho HazırlanışTarifi
Domateslerin kabuklarını soyun.
Salataların çekirdeklerini çıkartın.
Kırmızı soğanı küp şeklinde kesin.
Biberlerin çekirdeklerini ayıklayın.
 
Tüm malzemeyi robotta püre haline getirin.
 
Kıvamını açmak (yoğunsa inceltmek) için sebze suyu kullanın.
 
 
Arzunuza göre tuz ve karabiber ilave edin.
Gazpacho’yu, lezzetinin oturması için en az 12 saat beklettikten sonra soğuk olarak servis edin.
 
Servis ederken çorbanızın üzerine küçük küpler halinde doğranmış salatalık taneleri ve az miktarda zeytinyağı ilave edebilirsiniz.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.