Çankaya Mutfağından Kızılay Aşçılık Okuluna

Çankaya Mutfağından Kızılay Aşçılık Okuluna

Çankaya Köşkü’nün mutfağında çok sayıda devlet adamına hizmet veren aşçı Nilgün Ulaşır, şimdi Türk...

Çankaya Mutfağından Kızılay Aşçılık Okuluna
Çankaya Köşkü’nün mutfağında çok sayıda devlet adamına hizmet veren aşçı Nilgün Ulaşır, şimdi Türk Kızılayı’nın aşçılık okulunda kadınlara eğitim veriyor
Çankaya Köşkü'nün mutfağında çok sayıda devlet adamının ağırlamasında hizmet veren aşçı Nilgün Ulaşır, Türk Kızılayının aşçılık okulunda eğitimci oldu. Ulaşır, genç aşçıları mesleğe kazandırıyor. Küçük yaşlarda yemek yapmaya merak saran 34 yaşındaki Nilgün Ulaşır, 17 yaşında aşçılığa adım attı. Ulaşır, Çankaya Köşkü'nün mutfağına girmesiyle kariyerinde önemli bir yere geldi.
Sığınmacı Kadınlara Eğitim
Yoğun tempo sırasında lösemi olduğunu öğrenen Ulaşır, tedavi için mesleğine bir süre ara verdikten sonra yeniden mutfağa girdi. Ulaşır, şimdi Türk Kızılayı'nın Ankara Şubesi'nde hem Türk kadınlarına hem de Türkiye'de yaşayan sığınmacı kadınlara dünya mutfağının lezzetlerini ve bir yemek masasında olması gerekenleri aktarıyor. Ulaşır'ın, Türk Kızılayı'nın aşçı yetiştirmek için açtığı mutfak atölyesindeki öğrencileri arasında Suriye, Irak ve Afganistanlı kadınlar da bulunuyor.
Bir Yılı 15 Yıla Bedel
Çankaya Köşkü'nün kariyerinde bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Ulaşır, 15 yıllık bir tecrübenin ardından Çankaya Köşkü'nde çalışmaya başladığını dile getirerek, "Orada bir senem, 15 yıllık aşçılığıma karşılık geldi. Dünyanın bütün mutfaklarından menüler öğrendim. Yabancı bir misafir geleceği zaman menüler bir hafta öncesinden bize sunuluyordu. Sonrasında yoğun bir hazırlık süreci başlıyordu. Çok tecrübeli bir ekiple çalıştım. 10 kişilik bir aşçı grubu vardı. Bu insanlar, yurt dışında da elçilerin konutlarında çalışan aşçılardı. Çalıştığım bakanlar ve o zamanki Cumhurbaşkanımız da yaptıklarımı beğendiler, bırakmak istemediler" diye konuştu.
Kanseri Yendi
Yoğun koşuşturma sırasında sağlık problemlerinin ortaya çıktığını ifade eden Ulaşır, lösemi olduğunu öğrendiğini ve mesleğine iki yıl ara vermek zorunda kaldığını söyledi. Tedavisinin ardından kanseri yendiğini dile getiren Ulaşır, işine döndüğünü ancak yoğun bir tempoda çalışamadığını belirtti. Türk Kızılayının yaptığı çalışmaların aşçılık mesleğiyle çok bağdaştığını belirten Ulaşır, "Türk Kızılayında mutfak açıldığını ve öğretmen ihtiyacı olduğunu duydum. Arkadaşlar arasında yarışa girdik buraya girebilmek için. Eğitimimiz başlayalı 5 gün oldu. Mutfağımızı kurmak aylarımızı aldı. Büyük bir titizlikle mutfak kuruldu. Aşçılık mesleği ağır meslek, her yerde verilemez. Güvenlik de bu meslekte çok önemlidir. Burada hem eğitim veriyor hem de uygulama yapıyoruz" dedi.
Haftada 8 Saat Ders Türk Kızılayı Ankara Şubesi Başkanı Ahmet Hizanlıoğlu da Türk Kızılayının her türlü afette ihtiyaç sahibinin yanında olduğunu belirterek, "Ülke geneline yayılmış mevcut aş ocaklarımız günde 20 milyon kap yemekle vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Önümüzdeki dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın 69 aşevini de Kızılaya devretme gibi bir düşüncesi var. Bunu da dikkate aldığımızda Kızılayın mevcutta var olan aşçı ihtiyacı önümüzdeki süreçte daha yoğunlaşacak. Hem Kızılayın kendi ihtiyaçlarına yönelik aşçı yetiştirebilmek hem de bu alanda bir istihdam sağlayabilmek amacıyla aşçı yetiştirebilmek için aşçılık okulu kuruldu" diye konuştu.
Aşçılık eğitiminin iki yıl süreceğini anlatan Hizanlıoğlu, öğrencilerin hafta içi her gün 8 saat derse geleceğini aktardı. Hizanlıoğlu, Kızılayın yeni bir alanda vatandaşlara hizmet vereceğini belirterek, geleceğin aşçılarının yetiştirileceğini söyledi. Hizanlıoğlu, aşçılık eğitimlerine 250 müracaatın yapıldığını, mezun olanların 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında çalışabilecek duruma geleceğini söyledi. Eğitimlerin devam edeceğini aktaran Hizanlıoğlu, Kızılayın gelecek dönemde aşçı yetiştirmede öncü olabileceğini vurguladı.
'İyi Aşçı Zeki Olmak Zorundadır'
Mesleğin bazı püf noktalarını da aktaran Ulaşır, şöyle konuştu: "İyi bir aşçı önce zeki olmak zorundadır. Bir işi yaparken arkasından ne geleceğini tahmin etmelidir. Yeri gelir yemek de yakarsınız ama saniyeler içinde o yemeği çıkarmanız gerekir. Kaşığı ise profesyonel olduğun zaman kullanmıyorsun. Çok iyi, profesyonel bir aşçı kaşık kullanmaz. Tavası onun kaşığıdır. El hareketleri gelişmiştir. Etin neresini çevireceğini gözüyle anlar ve tavasını öyle çevirir." 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler