Sakızkabağı Dolması Tarifi

Sakızkabağı Dolması Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı ve Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarda Kabakları yıkayıp, içlerini çıkarın. Dışlarını bir bıçak ile kazıyın. Sap kısımlarını keserek atın. içlerini...

Sakızkabağı Dolması Tarifi "5kişilik"
Sakızkabağı Dolması Tarifi'nin Malzemeleri:
 
*   1 kg. sakız kabağı
*   600 gr. tuzsuz beyaz peynir
*   1 bağ maydanoz (ince kıyılmış )
*   45 ml. Zeytinyağı (3 çorba kş.)
 
Osmanlı Saray Mutfağı ve Türk Mutfağında Nefis Dolma Ve Sarma Tariflerinden Olan Sakızkabağı Dolması 'nin Yapılış Tarifi;
 
Kabakları yıkayıp, içlerini çıkarın. Dışlarını bir bıçak ile kazıyın.
Sap kısımlarını keserek atın. içlerini bir kabak oyacağı ile oyarak boşaltın.
Çıkan parçalardan ağızlarına kapamak için 2 cm. kalınlığında kapaklar kesin.
 
Maydanozun birazını süsleme için ayırın.
Bir kapta ufalanmış beyazpeynir ile ince kıyılmış maydanozu karıştırın.
Hazırladığınız dolma içi ile kabakları dizin ve ağızlar ayırdığınız kapaklan kapatın.
 
Zeytinyağını  tavada  kızdırıp, dolmaların  üzerine gezdirin. 
Üzerlerini kapatacak kadar su ya da et suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve dolmaları kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
Pişen dolmaları sahanlara aktarıp, üzerlerine ayırdığınız maydanozu serperek servis yapın.
 
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı ve Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarda Dolma ve Sarmaların Yeri ve Önemi Nedir?
Osmanlı yemek kitaplarında sınıflandırma mantığına uygun olarak, burada da hemen her çeşit ana malzemenin bulunduğu göze çarpmaktadır. Balık dolması, midye dolması balık ve deniz ürünlerinin; piliç dolması kümes hayvanlarının; bumbar ve şirden dolması sakatatın; diğerleri ise sebzelerin ana malzeme olduğu çeşitlerdir.
 
Söz konusu geleneğin bir başka izini de sade ve zeytinyağlı yemeklerin ayrılmamasında görmekteyiz. Oysa günümüzde, Batı etkisiyle olsa gerek yemekleri daha çok ana malzemelerine göre sınıflandırma alışkanlığını edinmiş bulunuyoruz. Bu arada soğuk ve sıcak yemek ayrımlarından yola çıkılarak özellikle sade yağlı ve zeytinyağlı yemekler ayrı bir kategori içinde yer almaktadır.
 
Osmanlı döneminin yemek kitaplarında “mülebbes dolma” olarak geçen sade etli dolma tarifi, günümüzdeki etli dolma tarifine çok benzer. Tariflerde sebze olarak patlıcandan söz edilmekle birlikte diğer benzeri sebzelerin de kullanıldığına rastlanmaktadır.
 
Bazı kitaplarda bu dolmanın asma kabağı ve salatalık ile de yapıldığı yazılıdır. Dolmanın karışık “mülebbes” adı da buradan geliyor olmalı. Dolmaların çiğden ya da piştikten sonra yumurtaya bulanıp kızartılması, onlara bir tür giyiniklik sağladığı için “mülebbes ” sözcüğü giydirilmiş anlamında da kullanılmış olabilir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler