Lahana Bohçası Tarifi

Lahana Bohçası Tarifi

Lahana Potasyum ve C vitamini zengini lahana, turpgiller ailesindendir. Anayurdu bilinmeyen lahananın bazı yabani türlerine Güney Avrupa'da rastlanmıştır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen...

Lahana Potasyum ve C vitamini zengini lahana, turpgiller ailesindendir.
Anayurdu bilinmeyen lahananın bazı yabani türlerine Güney Avrupa'da rastlanmıştır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ve mutfağımızda turşudan salataya, yemekten dolmaya kadar farklı şekillerde kullanılan lahana "kelem" adıyla da bilinir.
 
Lahananın yapraklarındaki, antosiyanın oranı artırılarak kımızılahana, yaprak tomurcuklarının başçıklar şeklinde geliştirilmesiyle de brüksellahanası melezleme yoluyla ve insan eliyle elde edilip üretilmiştir.
 
Lahana Bohçası Tarifi
Kullanılan Malzemeler
 

*     3 Küçük Kereviz

*     6 İri Lahana Yaprağı

*     Yarım Limonun Suyu
*     2 Çay Bardağı Zeytinyağı

*     2 Soğan

*     1.5 Çay Bardağı Dolmalık Pirinç

*     1 Kesme Şeker

*     1 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü

*     1 Çorba Kaşığı Dolmalık Fıstık

*     1 Su Bardağı Su

*     1 Çay Kaşığı Sumak

*     1 Çorba Kaşığı Limon Suyu

*     6-7 Maydanoz Sapı

*     Tuz

*     Karabiber
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞILahana Yemeklerinden, 

Lahana Bohçası Hazırlanış Tarifi

Kerevizleri soyup ortadan ikiye kesin ve içlerini oyup kararmaması için limonlu suda bekletin. 
Lahana yapraklarını kaynar tuzlu suya atıp çıkarın ve süzgece alın. Soğanları soyup kıyın. 
Bir çay bardağı zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin. 
Pirinci ekleyip kavurun. 
Şeker, kuş üzümü, dolmalık fıstık, tuz ve karabiber serpip yarım çay bardağı sıcak su ilave edin. 
Pirinçler diri kıvamda yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. 
Kerevizleri süzün ve içlerini pirinçli karışımla doldurun. 
Lahana yapraklarını açıp her birinin ortasına bir kereviz dolması yerleştirin ve lahanayı bohça şeklinde sarıp ağız kısmını maydanoz saplarıyla bağlayın. 
Lahana bohçalarını tencereye dizip sıcak suyu ilave edin. 
Kalan zeytinyağı, limon suyu, tuz ve sumağı ekleyin. 
Su kaynayınca ateşi kısın ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 
Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. 
Servis tabağına alıp servis yapın.
Kaynak; Lezzet Dergisi
 
Lahananın Faydaları Nelerdir?
Lahana Kalp Sağlığına İyi Gelir
Kırmızı lahana, antioksidan kapasitesi yüksek antosiyaninler denilen pigmentler içerir. Bu pigmentler sebzeye mor rengini verir. Antosiyaninler, kardiyovasküler hastalığa yol açabilecek iltihapları baskılar. Ek olarak, yüksek polifenol içeriği de trombosit oluşumunu önleyerek ve tansiyonu düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Araştırmalar, antosiyanin açısından zengin gıda alımının kan basıncını ve koroner arter hastalığıriskini azalttığını göstermiştir.
 
Lahana Kötü Kolesterol Seviyesini Azaltır
Lahana izotiyosiyanatlar denen fitokimyasallar deposudur. Bu bileşikler antioksidandır ve lahanada bulunan çözünür lif ile birlikte kandaki kötü kolesterol seviyesinin azaltılmasında etkilidirler. Araştırmalar insanların günde 2-10 gram çözünür lif yedikleri zaman LDL kolesterol seviyelerinde küçük ama anlamlı bir düşüş yaşadıklarını göstermiştir. Lahana fitosterol denilen maddeleri de içerir. Bunlar sindirim sistemindeki kolesterol emilimini bloke ederek LDL kolesterolü azaltan bitki bileşikleridir. Gün başına 1 gramlık fitoterol alımının LDL kolesterolünü %5’e kadar azalttığı bulunmuştur.
 
Lahana Kanserle Mücadele Eder
Araştırmalar lahanada bulunan antosiyaninlerin ve izotiyosiyanatların kanser hücrelerinin çoğalmasını ve tümörlerin büyümesini yavaşlattığını göstermiştir. Ayrıca lahanada yüksek miktarda bulunan C vitamini ve sülforafan kanserle mücadele için araştırılmaktadır. Sülforafan enziminin kanser hücrelerinin ilerlemesinde rol oynadığı bilinen zararlı enzimi (HDAC) inhibe etme gücüne sahip olduğu görülmüştür. Melanom, meme kanseri, özofagus, prostat, kolon ve pankreatik gibi birçok kanser tipinde umut verici sonuçlar alınmaktadır.
 
Lahana Sık Tüketilirse:
Lahana, diğer tüm turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltacağından haftada 2-3 kereden fazla yiyenlerin iyotlu tuz ya da iyot içeren besinler almalıdır.
 
Lahananın Besin Değeri Kaybolmasın:
Lahananın besin değerlerinin kaybolmaması için, satın alındıktan sonra bekletmeden tüketilmesi, keskin bir bıçakla kesilmesi ve uzun süre pişirilmemesi gerekir.
 
Lahananın Tazesini Seçin:
İyi bir lahananın yaprakları sıkı sarılmıştır ve elinize aldığınızda ağır gelir. Ayrıca yaprakları renk değiştirmemiş ve diridir.
 
OSMANLI ŞERBETLERİLahananın Sağlığa Faydaları:
Lahana vücudun bağışıklık sistemini uyarır, hastalıklara karşı direncini artırır ve bazı bakteri ve virüs türlerini yok eder. Kaynamış ya da özsuyu idrar söktürür, ses kısıklığına ve öksürüğe iyi gelir. Mide, kalınbağırsak akciğer ve deri kanserine yakalanma riskini azaltır. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Lahana, içerdiği antioksidan maddeler ile kalp hastalıkları ile katarakta yakalanma ve felç geçirme riskini azaltır. Lahana turpgillerin diğer üyeleri gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Lahananın sıkılması ile elde edilen suyu mide ülserine iyi gelir. 
 
Lahananın Besin Degerleri
100 gram taze lahanada Bulunan Besin Degerleri
 
Lahanada Bulunan Besinler Ve Kalori Degerleri
Kalori 26 Protein 1.3 gram Karbonhidrat 4.4 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 0.8 gram
 
Lahanada Bulunan Mineraller
Fosfor 29 mgr Kalsiyum 52 mgr Demir 0.4 mgr Sodyum 20 mgr Potasyum 270 mgr Magnezyum 13 mgr
 
Lahanada Bulunan Vitaminler
A vitamini 130 IU B1 vitamini 0.05 mgr B2 vitamini 0.05 mgr B3 vitamini 0.3 mgr B6 vitamini 0.16 mgr C vitamini 50 mgr E vitamini 0.2 mgr Folik asit 75 mcgr


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler