Şef Tevfik Alparslan Ve Şef Esat Özata’nın Gastronomi Röportajı

Şef Berk Kısıkçılar, Şef Aylin Yazıcıoğlu, Şef Kaan Sakarya, Şef Derin Arıbaş, Şef Bengi Kurtcebe, Şef Esen Hünal ve Şef Ferhat..

Şef Tevfik Alparslan Ve Şef Esat Özata’nın  Gastronomi Röportajı
Ünlü şefler ile bir araya gelen Beykent Üniversitesi öğrencileri gastronomiye dair her şeyi konuştu.
Türk mutfağından dünya mutfağına kadar konuşulan konferansta şefler, tecrübelerini ve deneyimlerini paylaştı. Büyük ilgi gören konferansta gastronomi bölümü öğrencileri, ‘‘Vizyon ve misyon olarak kendimize çok şey kattık’’ dedi.
 
Beykent Üniversitesi Büyükçekmece Yerleşkesi yeni binada gerçekleşen 4. Gastronomi Buluşması, gastronomi bölümü öğrencilerinin yanı sıra; farklı bölümlerden öğrencilerin de yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.
 
Şef Tevfik Alparslan, Şef Berk Kısıkçılar, Şef Aylin Yazıcıoğlu, Şef Kaan Sakarya, Şef Derin Arıbaş, Şef Bengi Kurtcebe, Şef Esen Hünal ve Şef Ferhat Bora’nın katılımlarıyla, öğrenciler mutfağın püf noktalarını öğrendi ve sektöre dair sorularının cevabını aldı. “Türk Gastronomisi çok fazla yol aldı” Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nü çok uzun zamandır beğenerek takip ettiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Şef Tevfik Alparslan, “Yaklaşık 30 yılı aşkın bir süredir bu sektörle ilgileniyorum. Birçok birikimim var. 
 
MUTFAK TARİHİMİZDENPek çok uluslararası çalışmalarım oldu. 20 yılı aşkın süredir de şeflik yapıyorum. Bu birikimlerimi ve tecrübelerimi de burada öğrenciler ile paylaşacağım. Onlara tüm bilgilerimi aktarmaya çalışacağım. Gelecekte onları nasıl bir meslek, nasıl görevler bekliyor bunların öncüsü olarak gereken tüm bilgileri vereceğim” dedi.
 
Genç şef adaylarına bir de tavsiyelerde bulunan Alparslan, “Daha çok kendi ülkemizde olan ürünlerle yemek yapmaları gerekiyor. Sürekli çalışmaları gerek. Aşçılığı çok sevmeleri ve kendilerini devamlı geliştirmeleri lazım. Çok iyi restoranlarda çok iyi şeflerle çalışmaları onları çok fazla ileri taşıyacaktır. Türk Gastronomisi çok fazla yol aldı. Özellikle artık ithal ürünlerle değil de yerli ürünlerle yemekleri yapıyoruz ve bu onlara daha çok şey katacak. Yerli ürünlerin en büyük özelliği mevsimine göre farklılık göstermeleridir. 
 
Bizim öyle güzel coğrafyamız var ki dünyanın en değerli ürünleri neredeyse bizim ülkemizde. Bunları artık ön plana çıkartıp kendi ürünlerimizle yemekler yapmalıyız ki, Avrupa’nın önüne geçebilelim” şeklinde konuştu.
 
 
“Öğrencilerimiz daha öğrenim hayatında sektöre hazır hale geliyor” Birbirinden değerli şefleri ağırlamaktan gurur duyduklarını ifade eden Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Esat Özata, “Türkiye’de gastronomi kavramı çok yeni bir kavram. Bu bölümü isteyen gençler direkt şef olmak istiyorlar. Fakat gastronomi, birçok disiplini içerisinde bulunduruyor. Psikoloji, sosyoloji, tarih gibi birçok alan bulunan multidisipliner ağı. 
 
Bu bağlamda farklı perspektiflerden bakmalarını öğrencilere tavsiye ediyoruz. Sektörün hem şeflerini, hem işletmecilerini, hem sosyologlarını yani kısacası yemeğe, yemek kültürümüze farklı bakış açısı kazandırmak için bu tip organizasyonları yapıyoruz. Öğrencilerimiz, öğrenim hayatları boyunca bu bilgilerle donatılmış şekilde sektöre hazır bir şekilde başlayabilsinler” ifadelerini kullandı. 
 
MUTFAK SANATLARI "MYO"Buluşmada, söyleşilerin yanı sıra; katılımcılar, müzik eşliğinde gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ve aşçılık bölümü öğrencilerinin hazırladığı sokak lezzetlerini deneyimleme fırsatı buldu. Lezzet şöleni olarak geçen buluşmada ayrıca, yarışmalarla eğlenceli dakikalar yaşanırken, workshopları izleme imkânı da vardı. Fuaye Alanında ziyarete açılan ‘Bir Usta Bir Yemek’ fotoğraf sergisi de katılımcıların ilgisini çekti.
 
Şef Tevfik Alparslan Kimdir?
1974 Bolu Mengen doğumlu Şef Tevfik Alparslan 24 yıl önce Nişantaşı Park Şamdan ile başlayan aşçılık serüveninde dünyanın seçkin mutfaklarından derlediği örnekleri son Teknoloji ekİpmanları ile Topaz restoranda biraraya getirmektedir.
 
Sırasıyla Paris – El Espadon,The Glass House, Milano – Al Sorriso, Newyork -Savarona, Jean Georges Vongerichte, Londra – Hakkasan gibi bir çok Michelin yıldızlı şefin çalıştığı restoranlarda bulunan en onemli Turk Şef olan Tevfik Alparslan aynı zamanda da bir çok uluslararası ödüle sahiptir.
 
 
Görev yaptığı her mutfakta oldukça farklı ve derin araştırmalar yapan ve hayatı başarılarla dolu olan deneyimli şef yaklaşık 7 yıl görev yapığı İstanbul Reina’ dan New York Manhattan The Park Tower Savarona’ya transfer olmuştu.
 
New York’da bir türk aşçı olarak ilk defa fine dinning bir restoranda 1 yıl süre ile başarıyla görev alan deneyimli Şef Türk mutfağına bir pencere daha açmıştır.Çok kısa zamanda New York listelerine süratle giren başarılı Şef’e birkaç defa üst üste dünyanın en tirajlı ve en önemli gazetesi olan New York Times’ da yer verildi.
 
Ayrıca Zagat ve Journal dergisinde de kendisinden bahsedildi,özel yemekleri tanıtıldı. Devamında ise “ Journal” da dünyanın dev şefleri arasında kendisine 2 yıldız verilerek tüm dikkatleri üzerine çekti.
 
Dünyanın en iyi on şefinden biri olan Jean Georges Vongerichte ile bir süre çalıştıktan sonra ülkesine dönerek tüm birikim, tecrübe ve yeni çalışmalarını İstanbul Topaz restoranda uygulamaktadir.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞI
Son olarak özel davetli olarak gittiği Fransa’da 40 kişilik Micelin Star’lı restoran “Auxerroise Hôtel Restaurant Laroche à Chablis” de 10 gün boyunca akdeniz ağırlıklı “first class Chef Degustation” mönüsü hazırlayarak ayrı bir ilke daha imza atmıştır.
 
Türkiye’nin en iyi ve en önemli magazin portalı “Gecce mekan oskarları”nda, halihazırda mutfak şefliğini yaptığı Topaz Restoran
“2009 -2010 En İyi Akdeniz Mutfağı”, “ 2010 – 2011 En Yenilikçi Mutfak & Şef” ödüllerine ve yeniden 2011 – 2012 – 2013 -2014 Gecce En İyi Akdeniz Mutfagı Ödülüne layık görülmüştür.
 
Aynı zamanda Başarılı şef başında bulundugu Topaz restaurantta ikinci defa ‘’chaine des rotisseurs’’ akşam yemegi vererek tamamı gurme olan misafirlerden tam not almıştır..
 
2012 – 2013 Gece hayatının uzmanlarıyla birlikte yeme-içme ve eğlencenin en iyilerini ikinci yılında Uzun yıllardır sosyal hayatı takip eden gazetecilerin oluşturduğu jüri, Türkiye’nin yeme-içme, eğlence ve turizm dalında Yılın En İyi Şefi Ödülüne Layık görülmüştür..
 
 
Şef Esat Özata Biyografisi & Şef Esat Özata Kimdir?
Türk Aşçı Milli Takımında kaptanlık yapmaktadır.
Esat Özata, 21 Mart 1980 tarihinde Kırklareli’nde doğmuştur. İlk ve ortaokulu İstanbul'da bitirdi. Tekirdağ Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Mutfak Bolümü'nden mezun oldu. Lise yıllarında katıldığı yöresel yarışmalarda ödüller aldı. 2003 yılında Türk Aşçı Milli Takımı'na girmeye hak kazandı. Yüksek öğrenimini sırasıyla, 2003 yılında Ege Üniversitesi Yiyecek - İçecek İşletmeciliği Ön Lisans, 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans, 2008 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nde Lisans tamamladı. 
 
2008 – 2010 yılları arasında Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü - İşletme Anabilim Dalı İşletme Programında Yüksek Lisansını tamamladı. Yüksek Lisans tezini; " Yiyecek - İçecek İşletmelerinde Hizmet ve Kalite Yönetimi " üzerine tamamladı. 2013 yılında da Sakarya Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Ana Bilim Dalında Doktora çalışmalarına başladı.
 
Katıldığı yurtiçi ve yurtdışı uluslararası yemek yarışmalarında; 9 altın, 10 gümüş, 7 bronz ve 4 merit olmak üzere toplamda 30 madalya sahibi oldu. Hilton, Crown Plaza, Barcelo, Intercontinental gibi dünyaca ünlü otel zincirlerinde .eü otel zincirlerinde çetli kademelerde çalıştı. 1998 yılında Holiday ınn Crowne Plaza’ın mutfağında, 2002-2003 yıllarında Ceylan Intercontınental’da şef, 2003-2005 yıllarında Hilton Parksa Otel A’la Carte şefi, ve Barcelo Eresin Topkapı Otel A’la Carte Restaurant Mutfak şefi olarak çalıştı. Yemek yapmanın yanı sıra, yemek yapma sanatını başkalarına öğretme keyfini Mutfak Sanatları Akademisi'nde tattı. 
 
 
Mutfak Sanatları Akademisi'nde 2005-2007 yılları arasında Eğitmen Şef olarak çalıştı. Kapadokya Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Başkanlığı görevinde 2006 2008 yılları arasında 2 yıl bulundu, Eylül 2007 yılından bu yana Beykent Üniversitesi Hazır Yemek ve Aşçılık Programı Başkanıdır, aynı zamanda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Görevlisidir. 2005 yılından bu yana ulusal tv kanallarında yemek programları ve reklam kuşaklarında yer alan Özata’nın, Pınar Altuğ ile hazırladığı “Pınar’ın Yemek Günlüğü” adında bir yemek kitabı bulunmaktadır.
 
Esat Özata, Türk aşçı milli takım üyesi tüm aşçılar federasyonu mutfak profesyonelleri derneği üyesidir. 2011 yılında Beyaz Tv’de Ece Erken ile “Ece’yle Tatlım Benim” benim programında oldu. 2013 yılında hafta içi hergün ATV’de Zahide Yetiş’in programı “Zahide ile Yetiş Hayata” programında oldu.
 
Ulusal Tv Kanallarında Yaptığı Programlar :
2006 - KANAL TÜRK - Kadınlar Klubü. ( Beril Şeker ile)
2007 - FOX TV - Sizi Böyle Alalım. ( Pınar Altuğ ile)
2008 - KANAL D - Tefal Reklam Kuşağı. ( Seda Sayan ile)
2008 - 2009 - TV8 - Pınar’ ın Günlüğü. ( Pınar Altuğ ile)
2008 - SHOW TV - Derya’ lı Günler. ( Derya Baykal ile)
2008 - KANAL 7 - Tadı Damağımda Kaldı. ( Esra Özmen ile)
2009 - TRT 1 - 10’ da Herşey Var. ( Işık Özden ile)
2009 - TRT 1 - İstanbul' un Orta Yeri. (Şükriye Tutkun ile)
2010 - STAR TV - Mutfakta Ben Varım. ( Aylin Kabasakal ile)
2011 - Kanaltürk - Hayata Gülerken adlı program sunumu
2011 - Beyaz Tv - Ece Erken ile Ece’yle Tatlım Benim canlı yayın. Hafta içi her gün
2012 - Kanal 7 - Keyifli Yaşam programı Hafta içi her gün
2012 - Kanal 7 - Esat’la Haftanın Lezzeti her Cuma Yemek ve yaĢam programı
2013 – ATV - Zahide ile Yetiş Hayata
 
Kitapları :
2009 - Pınar'ın Yemek Günlüğü



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler