Mutfak Tarihi

Mutfak Tarihimizden Osmanlı zamanında bilindiğinin aksine saraydaki balık o kadar önemliydi ki paşalar ve ağalar için sadece onlara özel boğazda balık avlayan balıkçılar vardır..! Osmanlı zamanında saraydaki paşalar ve ağalar için sadece kendilerine özel Uludağ’daki (keşiş daği) Göllerden alabalık tutup İstanbul’a getiren balıkçıları vardır. 17.yy..!

Geleneksel Türk Mutfağının Köklerinde Bir Yolculuk...

Geleneksel Türk Mutfağının Köklerinde Bir Yolculuk...

Türk mutfağı, zengin tarihi, coğrafi çeşitliliği ve kültürel mirası ile dünya mutfakları arasında özel bir yer tutar. Bu makale, Türk Aşçı Haberleri ve Güncel Mutfak Haberleri..

Cumhuriyet Döneminden Günümüze Türk Mutfağı

Cumhuriyet Döneminden Günümüze Türk Mutfağı

Türk Aşçı Haberleri ve Güncel Mutfak Haberleri web sitesi olarak, Türk mutfağının zengin tarihini ve Cumhuriyet dönemin 'den günümüze nasıl bir evrim geçirdiğini ele alacağımız..

Antik Çağdan Günümüze

Antik Çağdan Günümüze "Muğla Mutfağı" Yayımlandı

Hem yerel halkın hem de Muğla'ya ilgi duyan turistlerin, bölgenin tarihine ve zengin mutfak kültürüne dair kapsamlı bilgilere ulaşabileceği benzersiz bir kaynak olma özelliği...

Anadolu'da

Anadolu'da "Tencere"nin Tarihi Nedir?

Tencere'nin tarihi, insanlık tarihiyle neredeyse eş zamanlıdır ve pişirme tekniklerinin gelişimi ile yakından ilişkilidir. İlk tencere 'lerin kullanımı, yaklaşık 10.000 yıl öncesine, yani Neolitik..

Ritüel Ne Demek? Türk Mutfak Kültüründe

Ritüel Ne Demek? Türk Mutfak Kültüründe "Ritüeller" Neler?

Türk mutfak kültürü, zengin ritüellerle doludur. Bu ritüeller, yemek pişirme, sunma ve yeme alışkanlıklarında kendini gösterir. Ramazan ayında iftar ve sahur sofraları, özel günlerde..

Dünya Gastronomi Tarihi Türk Mutfağının Önemi Nedir?

Dünya Gastronomi Tarihi Türk Mutfağının Önemi Nedir?

Dünya gastronomi tarihi, insanlık tarihi kadar eski ve çeşitlidir. Tarımın başlamasıyla birlikte gelişen yemek kültürü, medeniyetlerin ilerlemesiyle birlikte daha karmaşık..

Türk Mutfak Tarihinde

Türk Mutfak Tarihinde "Kebab'ın Geçmişi" Nedir?

Kebab'ın kökeni, Türk mutfak tarihinde derin bir geçmişe sahiptir ve Orta Asya'ya, Türklerin göçebe kökenlerine kadar uzanır. İlk kebabın, Orta Asya'daki Türk göçebeler..

Lezzetin Tarihinde Alanya Yemeklerinin Buluşma Noktası

Lezzetin Tarihinde Alanya Yemeklerinin Buluşma Noktası

yemek pişirme teknikleri ile geleneksel Alanya Mutfak Kültürü'nün uygulamalı olarak anlatıldığı bir sergileme mekanı sizi bekliyor. Bu bölümde, geçmişin mutfak tarihi, ve..

Prof. Dr. Arif Bilgin:

Prof. Dr. Arif Bilgin: "Yemek Kültürü Değişime Uğradı"

’Osmanlı’nın çok geniş bir yemek kültürü var. Üzerine cilt cilt kitaplar yazılacak kadar. Şu anda Türk Mutfağı bir nevi Osmanlı mutfağının kültürel mirasçısıdır’’ ifadelerini...

Türk Mutfak Kültüründe Tarhananın Tarihi Nedir?

Türk Mutfak Kültüründe Tarhananın Tarihi Nedir?

Tarhana, Türk mutfak kültüründe oldukça köklü bir geçmişe sahip olan, genellikle yaz aylarında hazırlanıp kurutulan ve kış aylarında çorba olarak tüketilen geleneksel bir üründür..

Dünyanın İlk Hazır Çorbası Tarhana Nedir? Özellikleri...

Dünyanın İlk Hazır Çorbası Tarhana Nedir? Özellikleri...

Türk Mutfak Kültüründe Tarhana Nedir? Tarhana Çorbası'nın Özellikleri Nelerdir? Tarhana Nasıl Yapılır? Tarhana Çorbasının Faydaları Nelerdir? Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak..

Dünya'da Makarna 'nın Tarihi Nedir?

Dünya'da Makarna 'nın Tarihi Nedir?

Makarnanın ilk biçimleri muhtemelen Antik Yunan ve Roma dönemlerine dayanır. Latince'de "lagana" olarak adlandırılan ve bugünkü lazanya'ya benzer bir..

Dr. Nevin Halıcı Yemek ve Mutfak Kültürü Ödülleri

Dr. Nevin Halıcı Yemek ve Mutfak Kültürü Ödülleri

2023 Yılının En iyilerinin belirlendiği bu organizasyonda pek çok ünlü firma ve isim değerlendirilmektedir. Prestij sahibi firma ve isimlerin Türk Gastronomisine verdiği..

Kokoreç Kime Ait?

Kokoreç Kime Ait?

İlk Kokoreçi kim yaptı? En eski sokak lezzetlerinden Kokoreç ilk nerede yapıldı? En sevilen sakatat yemeklerinden Kokoreç yapmanın özellikleri nelerdir? Kokoreçin tarihini nedir? En sevilen sakatat yemeklerinden

"Dünyanın En Eski Mutfağı”

Bizim için olduğu gibi eski Mezopotamyalılar için de damağa ilişkin tüm sözcükler öncelikle yiyeceklerin somut ve sıradan niteliklerine gönderme yapar ama bazı kültürlerde, bağlamına göre, bunlar..

Şef Emir Topuk; Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ndeki Mutfak Gereçleri Nelerdir?

Şef Emir Topuk; Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ndeki Mutfak Gereçleri Nelerdir?

17. yüzyıl Osmanlı’sının en kapsamlı mutfak eşyaları kaynağı bu seyahatname olabilir. Seyahatnamede tam 3983 farklı mutfak gereci ismi geçmek..

Dünya Mutfak Tarihinin

Dünya Mutfak Tarihinin "-O- Noktası" Şanlıurfa Mutfağı

Türkiye aşçı haberleri ve mutfak haberlerinde de yer alan bilgilere göre, Şu ana kadar 38 çeşit yemeğimiz tescillendi. Sırada bekleyen 13 çeşit tescilli yemeğimiz var. Yöresel yem..

Saray Mutfağında Hizmetliler ve Sofra Gelenekleri Nedir?

Saray Mutfağında Hizmetliler ve Sofra Gelenekleri Nedir?

Matbah-ı Amire vekâletinde çalışanların sayısı yaklaşık olarak yüzü bulmaktaydı. Bu grup mutfağın muhasebesini günü gününe kayıt altına alırdı. Bu kayıtlar ayrıca mutfağa giren..

Klasik Dönem Osmanlı Saray Mutfağı Nedir?

Klasik Dönem Osmanlı Saray Mutfağı Nedir?

Sarayın nüfusu 16.yy başlarında 4-5 bin iken 17.yy’da10 bin kişiden fazladır. Bu sebepten sarayın gıda ihtiyacı için bir iaşe ağı kurulmuştu. Öncelik hakkı ve kaliteli ürünlerin seçilmesi..

Osmanlıdan Günümüze Makedonya Lezzetleri

Osmanlıdan Günümüze Makedonya Lezzetleri

Makedonya, 1389 Kosova Savaşı’nda Sırp ve müttefik güçlerinin yenilmesinden sonra Osmanlı hâkimiyeti altına girmiş. 500 yıldan fazla bir süre Osmanlı egemenliğinde kalmış...

İslam Mutfak Sanatı

İslam Mutfak Sanatı

Zaman zaman sosyal medyada paylaştığı yemek videolarını izliyorum Ömür Bey'in; yemek yapmayı bu kadar güzelleştiren, sadeleştiren başka bir şef daha var mıdır? Türkiye Gastronomi Atlası'nın yazarı, aynı

Has Aşçıbaşı; Osmanlı Saray Mutfağında Bazı Tanımlar

Has Aşçıbaşı; Osmanlı Saray Mutfağında Bazı Tanımlar

Has Mutfak Nedir? Çaşnigîrbaşı Ne Demek? Helvacıyan-ı Hassa Ne Demek? Helvahane Mutfağı Nedir? Kuşhane Mutfağı Nedir? Osmanlı Saray Mutfağında “Çıkma" Sistemi Nedir?..

500  Yıllık  Gelenek...

500 Yıllık Gelenek...

Türk Mutfağı’nın önemli lezzetlerinden birisi de baklavadır. Hazırlanması için büyük bir ustalık gerektirmesi, geçmişten bugünümüze çeşit çeşit türlerinin yapılmış olması nedeniyle, baklava, Türk..

Mevlevi Mutfağını Yaşatan Şef

Mevlevi Mutfağını Yaşatan Şef

Genç yaşta başladığı aşçılıkta, Mevlana'nın sevdiği yemekleri araştırırken Mevlevi mutfağını keşfettiğini belirten Tekerkaya, ortaya çıkardığı 45 tarifle hem Mevlevi hem de Selçuklu mutfağını yaşatmaya..





Osmanlı ve Türk mutfağı tarihinde neler oldu? Mutfak tarihimizi ne kadar biliyoruz? Mutfak tarihimizde neler yaşandı? Osmanlı mutfağında hangi aşçılar çalıştı? Osmanlı mutfağı nedir? Türk mutfağı nedir?
 
Sultan Selim inşaatın 8 yıl beklemesine çok sinirlendi: "Tez getirin Sinan'ı" diye emretti. Sultan Selim bu tüm saray efradı korkudan tir tir tiriyor, Selim'in gazabından korkuyorlardı. Mimar Sinan gayet sakin huzura çıktı. Selim "anlat" dedi.Mimar Sinan kendinden emin, temelin sağlam olması için zaman gerektiğini söyledi ve ekledi: "Hesaplarıma göre 8 yıl gerekiyordu" demiş. Sultan Selim, Mimar Sinan'ın dehası karşısında diyecek bişey bulamadı
 
***Osmanlıda buz çok önemli bir üründü. Sarayın buz ihtiyacı klasik dönem boyunca Uludağ’daki (kesiş daği) 7 ayrı gölden temin ediliyordu. Saman ve kalın keçelere sarılarak izole edilen buzlar katırlarla Mudanya’ya oradandı kayıklarla İstanbul’a mahzenlere taşınıyordu. Hatta eşkıyalar saray nüfusu için buzcuları çok önemli gördüklerinden dolayı fidye almak amacıyla kaçırmışlar ve saray görevlileri buzcular için fidye ödemek zorunda kalmışlardı.
 
***Osmanlı zamanında bilindiğinin aksine saraydaki balık o kadar önemliydi ki paşalar ve ağalar için sadece onlara özel boğazda balık avlayan balıkçılar vardır..!
 
***Osmanlı zamanında saraydaki paşalar ve ağalar için sadece kendilerine özel Uludağ’daki (keşiş daği) Göllerden alabalık tutup İstanbul’a getiren balıkçıları vardır. 17.yy..!
 
***Osmanlı da av hayvanlarının sarayda tüketildiğine dair av defterlerinde her hangi bir belge yoktur. Av hayvanları vurulduktan sonra organizasyon bölgesinde kurulan panayırda büyük bir kısmı tüketilirdi. Bu organizasyonlara 2000 kişiden fazla insan katılırdı..!
 
***Osmanlı saraylarında pilav haşlama usulü piştikten sonra üzerine biraz seker serpiştirilir ve bolca üzerine ince marul kıyılarak kaşıkla yenilirdi..!
 
***Osmanlı Saray Mutfağında aşçılar 1826’ya kadar bilindiği gibi Bolulular değildir_! Mutfak o zamanlar askeri bir OCAK olarak kabul ediliyordu. Kıdem ise Türk ailelerden halife ve üstat olmak kaydıyla; 16. Yy. ilk çeyreğinde devşirmeler. 16. Yy. ikinci çeyreğinde devşirme ağırlıklı acemi oğlanları, 16.yy. son çeyreğinden sonra kul kardeşleri ve üstat oğlanları idi. Damat İbrahim pasa Nevşehir’i kurduktan sonra Nevşehirliler saray mutfağında çoğunluğu sağladı.
 
Ama 1826 ‘da yeniçeri ocağının kaldırılmasına istinaden yeniçeriliklere destek verdikleri gerekçesi ile Nevşehirliler ‘in islerine sarayda son verildi. O döneme kadar İstanbul’da meşhur oldukları için yani 1826 dan sonra % 70 oranında BOLU’ lu lar saray mutfağına alınmaya başlanmıştır..! İnanmayan gider saray defterlerini inceler... KAYNAK: 1-Prof. Dr. Arif Bilgin. 2-Yzr. Hızırillaz 3- Saray mutfağı çalışanlarının maaş defterleri..!
 
Türk Aşçı Haberleri Tavsiye Linkleri:
 
Türkiye Ve Uluslararası Konumlarda Akdeniz Mutfağı, Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı Ve Eski İstanbul Mutfağı Konseptlerinde:
 
Yaşanmış mesleki deneyimlerle Gastronomi Danışmanlığı alanında kesin başarı hedefi ile Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur ve diğer restoranlara da örnek olabilecek Restoran Menüsü Nasıl Yapılır diyorsanız danışmalık hizmetleri için iletişime geçebilirsiniz...