İlber Ortaylı; Gastronomide Tarihin Tadına Bak

İlber Ortaylı; Gastronomide Tarihin Tadına Bak

Gecede İlber Ortaylı’nın anlatımı ile Akdeniz’in tarihini gastronomi perspektifinden dinleyen davetli ler, tarihi tariflerle hazırlanmış..

İlber Ortaylı; Gastronomide Tarihin Tadına Bak
Malta Turizm Ofisi ve Heritage Malta işbirliğiyle hazırlanan gecede tarihi arşivlerden çıkarılmış tarifler Maltalı şefler tarafından hazırlandı ve birbirinden önemli konuklara sunuldu. Geceye katılanlar arasında Malta Türkiye Büyükelçisi Carmel Vassallo, Malta Başkonsolosu Franklin Aquilina, İlber Ortaylı, Ayhan Sicimoğlu ve Nasuh Mahruki gibi pek çok önemli isim vardı…
 
“Tarihin Tadına Bak” adlı etkinlik, Malta Turizm Ofisi ve Heritage Malta işbirliğiyle Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirildi
 
Türkiye’de 2018 yılından beri aktif olan temsilciliğiyle Malta’nın turistik değerlerini ön plana çıkarmak için tanıtım faaliyetleri gerçekleştiren Malta Turizm Ofisi ve Heritage Malta işbirliğiyle, Malta Türkiye Büyükelçisi Carmel Vassallo ve Malta Başkonsolosu Franklin Aquilina’nın da katılımıyla gerçekleştirdiği davette turizm, gastronomi ve basından ileri gelen isimlerle birlikte tarihçiler, diplomatlar, dernek ve STK temsilcilerinden oluşan seçkin bir kitleyi ağırladı.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIGecede İlber Ortaylı’nın anlatımıyla Akdeniz’in tarihini gastronomi perspektifinden dinleyen davetliler, tarihi tariflerle hazırlanmış yemeklerin tadına baktı
 
Geleneksel davetlerden farklı olarak bu gecede sunulan yemekler, tarihi arşivlerden çıkarılmış tarifler ve 18. yüzyılda Osmanlı ve Malta gemilerinde bulunan malzemelerle ve o dönemde pişirildiği şekliyle pişirilerek konukların damak tadına sunuldu. Malta ve Türkiye’nin arasındaki ikili ilişkilerin son derece olumlu ilerlemesine ve iki ülke arasındaki turizmi yeni bir döneme gireceğine vurgu yapıldı.
 
Açılış konuşmasında Malta ile Türkiye arasındaki bugünkü iyi ilişkilere değinen Malta Turizm Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Carlo Micallef, toplumların ilişkilerinin tarih içerisinde zaman zaman çatışmalar, zaman zaman ise kültürel alışverişler kanalıyla gerçekleştiğinden söz etti. 
 
 
Bugün iş dünyasında ve politika alanında Malta ve Türkiye’nin arasındaki ikili ilişkilerin son derece olumlu seyretmesini ise bu kültürel alışverişe ve ortak Akdeniz kültürüne bağlayan Micallef, geçtiğimiz Ocak ayında Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ve beraberindeki heyetle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un gerçekleştirdikleri temasların iki ülke arasındaki turizmi yeni bir döneme sokacağını ifade etti.
 
Gece boyunca servis edilen tüm yiyeceklerin Malta’dan gelen şefler tarafından tarihi belgelerden yola çıkılarak edinilmiş tariflere göre pişirilerek servis edildi
 
Heritage Malta tarih küratörü Liam Gauci ise etkinliğin konuklarına gece boyunca servis edilen yemeklerin hikayeleri anlattı. 1760 yılında Osmanlı donanmasının armada gemisi Burç-u Zafer (Corona Ottomana), tayfaları arasındaki bir Hırvat olan Pietro de Giovanni Zelalic’in çıkardığı isyanla kaçırılarak Malta limanına sığındı. 
 
MUTFAK TARİHİMİZDENBu duruma çok sinirlenen ve iki ülke arasında uluslararası bir sorun çıkmasını engellemek isteyen Fransa, gemiyi Malta’dan satın alarak Osmanlı İmparatorluğu’na hediye etti. Liam Gauci işte bu akşamki yemeğin temasının geminin bu yolculuğundan esinlenerek şekillendirildiğini, gemide bulunan Fransız ressam Antoine Favray’in tablolarından ve geminin kayıtlarından yola çıkarak kuzu yemeği, safranlı pilav, istiridye turşusu, pandispanya gibi yiyecekleri gecenin konukları için özel olarak hazırladıklarından bahsetti.
 
Etkinliğe İlber Ortaylı, Ayhan Sicimoğlu, Nasuh Mahruki, Sedat Bornovalı, Özlem Kumrular, Vehbi Varlık ve Bülent Akarcalı gibi alanında ünlü isimler katıldı
 
Geceye katılan ünlü isimler arasında İlber Ortaylı, Ayhan Sicimoğlu, Nasuh Mahruki, Sedat Bornovalı, Özlem Kumrular, Vehbi Varlık ve Bülent Akarcalı gibi tanıdık simalar göze çarparken, Rahmi Koç Müzesi’nin Erdoğan Gönül galerisindeki antika arabalar arasında yenen yemek damaklara olduğu kadar ambiyansıyla gözlere de hitap etti.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler