Kış Aylarının Vazgeçilmezi

Kış Aylarının Vazgeçilmezi "Pekmez" Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Soğuk havalarda pekmez tüketimi önerisi ile birlikte "pekmez" nasıl yapılır? "pekmez" yapımında hangi üzümler kullanılır? faydaları...

Kış Aylarının Vazgeçilmezi "Pekmez" Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Soğuk havalarda pekmez tüketimi önerisi ile birlikte "pekmez" nasıl yapılır? "pekmez" yapımında hangi üzümler kullanılır? Pekmezin faydaları nelerdir? Pekmezdeki vitaminler nelerdir? Anadolu mutfağında Pekmez çeşitleri nelerdir? Anadolu'nun en güzel ritüellerinden biridir pekmez yapmak...
 
Anadolu'nun dört bir yanında farklı meyvelerden üretilen pekmez kış mevsiminde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren pekmez vücudun ısı dengesini sağlıyor. Soğuk havalarda vücudun direncini artırarak adeta bir kalkan görevi gören pekmezin ise birçok çeşidi var. Tokat Meydan Çarşısındaki iş yerinde 21 çeşit pekmez satışı yapan Ramis Sertoğlu, kış aylarında pekmezin vatandaşın sofrasında olmazsa olmazlar arasında yer aldığını söyledi. 
 
Keçi boynuzu, üzüm, tut pekmezi ile andız pekmezinin kış mevsimde ilgi gördüğünü ifade eden Sertoğlu, "Genelde kahvaltılarda pekmez tüketiliyor. Akşam yemeklerinde de yenmesinde bir sakınca yok. Pekmez faydalı bir ürün olduğu için sabah akşam tüketilebilir. Soğuk algınlığı için üzüm, kuşburnu ve tut pekmezi tüketilmesi tavsiyesi ediyoruz" dedi.
 
Soğuk Havalarda Pekmez Tüketimi Önerisi
Diyetisyen Cansu Kargu, pekmezin saf şekerden düşük enerji içermekle birlikte besin değeri oldukça zengin bir tatlı olduğunu kaydetti. Soğuk havalarda pekmez tüketimini önerdiklerini ifade eden Kargu, "2 tatlı kaşığı pekmez 29 kalorilik enerji vitamin ve mineralce oldukça zengin.
 
Özellikle kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum gibi mineraller, B 1 ve B 2 vitaminlerince oldukça zengin olan pekmez kış aylarında bağışıklığımızın güçlenmesine, güçlenen bağışıklığımız la beraber hastalıklara karşı korunmamazı yardımcı oluyor. Bunun yanında aynı şekilde şekerden aldığımız kaloriyi kıyaslayacak olursak iki tatlı kaşığı şeker 40 kalori enerji veriyor. Hiçbir vitamin ve mineral ögesi içermiyor" diye konuştu.
 
Üzüm Pekmezi Tarifi 
Üzüm Pekmezi İçin Kullanılan Malzemeler
 
5 kg.üzüm(siyah, yeşil ya da mor üzüm)2 avuç odun külü(ya da temiz toprak)
 
Üzüm Pekmezi Tarifinin Püf Noktası
Ekşi bir pekmez elde etmek istiyorsanız ilk kaynatma aşamasını uzun tutun. Yoğun kıvamlı bir şıra elde edeceksiniz. Bu şırayı bir yere damlattığınızda dağılmıyorsa ekşi pekmeziniz olmuş demektir. Ancak bu pekmez asidik anlamda yoğun ve ekşi bir tada sahip olacaktır. Tadını daha tatlı hale getirmek ve mayalanmasını önlemek için içerisine toprak, odun külü ya da karbonat ilave edin. İçine bu malzemelerden biri girdiğinde üzerindeki köpük miktarı giderek azalıyorsa asit oranı azalıyor demektir. Siz elinizden geldiğince pekmezinizi hazırlarken temiz toprak ya da kül kullanmaya özen gösterin. Önerimizdir.
 
Üzüm Pekmezi Yapılış  Tarifi
Üzümlerinizi iyice yıkayın ve saplarından ayıklayın.
Derin bir tencerenin ya da kazanın içerisine alın. 
Bahçenizde yapıyorsanız temiz çizmeler giyerek ezin. 
Evde hazırlıyorsanız ezici bir alet yardımıyla iyice ezin.
 
Ardından bir tülbetin içine alarak su ve posasının birbirinden ayrılmasını sağlayın.
 
Ardından ayırdığınız suyu derin bir tencerenin içerisine alın. 
Kısık ateşte karıştıra karıştıra dibinin tutmamasına özen göstererek birkaç taşım kaynatın.
 
 
Genişçe bir leğenin içerisine temiz toprak ya da odun külünü yayın. 
Hafif dinlendirdiğiniz üzüm şırasını üzerine boşaltın. 
Üzeri kapalı bir biçimde yaklaşık 1 gün kadar dinlendirin.
 
Bu dinlenme sırasında tortu yapan maddeler dibe çökecek, şıranızın asitlik oranı azalacak ve mayalanması önlenmiş olacaktır.
 
Ertesi şırayı süzerek ve içindeki katı maddelerin karışmamasına özen göstererek kaynatma tenceresinin içerisine alın.
 
Karıştırarak üzüm şıranızı iyice kaynatın. 
Bu aşamada üzerinde köpükler oluşursa bir tahta kaşık yardımıyla alın.
 
Şıranın kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alın ve dinlendirin. 
Kavanozlara boşaltın ve ağızlarını sıkıca kapatıp, ters çevirin. 
Bu şekilde de bir süre dinlendirdikten sonra afiyetle tüketin.
 
Pekmezin Faydaları Nelerdir? Pekmezde Hangi Vitaminler Bulunur? 
Havaların soğuduğu şu zamanlarda özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmeye ihtiyacı vardır. Çok eski zamanlardan beri kullanılan bu yöntem ile birçok hastalığa karşı kendinize koruyabilmeniz mümkün. Pekmez, iyi bir enerji, karbonhidrat ve şeker kaynağıdır. İçerisinde bolca vitamin barındıran bu ürün doğal ilaçlar arasında yerini alır. Peki, pekmezin faydaları nelerdir? Pekmezde hangi vitaminler var ve nasıl tüketilmeli işte detaylar…
 
Kan yapıcı özelliğiyle bilinen pekmezin faydaları saymakla bitmemektedir. İçeriğinde bolca vitamin ve mineral barındıran bu ürün kültürümüzde de yerini korumaktadır. Demir ve kalsiyum barındırması nedeniyle kemik gelişimini üst düzeye taşımaktadır. Özellikle çocukların düzenli olarak tüketmesi gereken bu ilacın birçok çeşidi bulunur. Dut , hurma, keçiboynuzu , üzüm gibi türleri bulunur. Peki, pekmezin faydaları nelerdir? Pekmez nasıl tüketilmelidir? İşte detaylar…
 
Pekmezin Faydaları Nelerdir?
Pekmez iyi bir enerji kaynağı olmasıyla bilinir. Ek olarak içerisinde bolca B vitamini ve diğer vitaminleri barındırır. Mineral, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi temel mineralleri içerisinde barındırır. Bu nedenle insan vücuduna birçok yararı bulunur. İşte o faydaları…
 
Pekmez Enerji Kaynağıdır
"Şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan Anadolu'da binlerce yıldır geleneksel olarak yapılan pekmez, genelde şeker bakımından zengin meyve sularının kaynatılıp konsantre edilmesiyle üretilen yoğun ve tatlı bir şuruptur. Pekmez, taze üzüm ve ihraç şansı olmayan kuru üzümden üretilmekle birlikte keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da yapılır. Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içerir. Pekmezin, yapıldığı meyveye göre besin içeriği değişir.
 
 
Pekmez Hemen Kana Karışıyor
Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içerir. Pekmezin 100 gramı, yaklaşık 293 kalorilik enerji sağlar.
 
Pekmez Kansızlığa İyi Geliyor
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerinden sonra kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Pekmez, içindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
 
Pekmez Şeker Hastalarına Uyarı
Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda 'pamukçuk' adı verilen ağız içi yaraların tedavisinde önemli rol oynar. Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.
 
Pekmez Tansiyonu Da Dengeliyor
Özellikle büyüme çağındaki küçük çocukların, kilo alamayanların, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri olanların beslenmesinde pekmeze yer verilmeli. Pekmez, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı besin olarak kullanılır. İçeriğindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeleyici özelliği bulunur. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler