Osmanlı’da Sokak Lezzetleri

Osmanlı’da Sokak Lezzetleri

“Osmanlı İstanbul’unda Ta’âm Bişirüb Satanlar” adlı kitabı, 15’inci yüzyıldan 18’inci yüzyılın sonuna kadar İstanbul aşçı ve tatlıcı esnafının faaliyetlerini okura aktarıyor. Aşçılar ve başçılar ve büryancılar...

Osmanlı’da Sokak Lezzetleri
Mustafa Altıntaş’ın geniş arşiv taraması yaparak hazırladığı “Osmanlı İstanbul’unda Ta’âm Bişirüb Satanlar” adlı kitabı, 15’inci ve 18’inci yüzyıl İstanbul’unda aşçı, tatlıcı, büryancı, börekçi gibi esnafın faaliyetlerine ışık tutuyor...
 
Osmanlı Mutfak kültürü ve yemek tarihi üzerinde araştırmalar yapan Mustafa Altıntaş’ın Kitap Yayınevi tarafından basılan “Osmanlı İstanbulunda Ta’âm Bişirüb Satanlar” adlı kitabı, 15’inci yüzyıldan 18’inci yüzyılın sonuna kadar İstanbul aşçı ve tatlıcı esnafının faaliyetlerini okura aktarıyor. 
 
Bu faaliyetlerden 1501 tarihli İstanbul İhtisab Kanunnamesi’nde “Aşçılar ve başçılar ve büryancılar ve börekçiler fi’l-cümle ta’am bişirüb satanlar” diye bahsedilir. Altıntaş da kitabında “Peki kimdir bu ‘ta’âm bişirüb’ satanlar?
 
Kaç kişidirler, İstanbul’un neresinde, ne pişirirler, kaça satarlar?” sorusunun peşine düşüp bu kitabı hazırlamaya koyulmuş. Altıntaş kitabında bir yandan da kaynakların izin verdiği ölçüde kira, vergi ve istihdam ile İstanbul’un fethinden hemen sonra, 
 
şehrin iskân ve şenlendirme faaliyeti kapsamında Bigadiç’ten gelen helvacı Mustafa ile Çorlu’dan gelen helvacı Hacı İbrahim örneklerinde olduğu gibi ta’am pişirip satanların coğrafi kökenleri gibi konulara da yer vermeye çalışıyor. Kitapta ayrıca 15’inci yüzyıldan 18’inci yüzyıla Osmanlı mutfağının geçirdiği değişim ve bunun nedenlerinin izleri sürülüyor.
 
Osmanlı’da Ev dışında yemek
Gerek Osmanlı iktisat tarihi gerekse Osmanlı mutfak kültürü araştırmalarında, Osmanlı klasik dönemi İstanbul’unda ev dışında yeme olgusu ve parayla yemek satan işletmeler hakkında herhangi bir çalışmaya rastlanmadığını belirten Altıntaş, Osmanlı mutfak kültürü hakkındaki çalışmaların ağırlıklı olarak saray mutfağına odaklı olduğunu ve sıradan halkın ne yediği, nerede yediği hakkında pek bilgi olmadığını ekliyor. 
 
İktisat tarihi araştırmalarında ise aşçı ve tatlıcı esnafına genel esnaf tarihi içinde yer verilmekle birlikte özellikle bu esnafı ve faaliyetlerini araştıran bir çalışma bulunmadığını da ifade eden Altıntaş, arşiv belgelerine ve birinci el kaynaklara dayanarak hazırladığı bu çalışmayla, sıralanan eksiklerin giderilmesine katkıda bulunmayı amaçlamış.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler