Deniz Börülcesi (Geren)

Deniz Börülcesi (Geren)

Muğla mutfak kültüründe deniz börülcesi “geren” nedir? geren salatası nasıl yapılır? Muğla mutfağından deniz börülcesi nerelerde kullanılır? Muğla’da deniz börülcesinden...

Deniz Börülcesi (Geren)
Muğla mutfak kültüründe deniz börülcesi “geren” nedir? geren salatası nasıl yapılır? Muğla mutfağından deniz börülcesi nerelerde kullanılır? Muğla’da deniz börülcesinden hangi yemekler yapılır? geleneksel Türk mutfağından deniz börülcesinin özellikleri nelerdir? Nefis Muğla yemekleri tariflerinden Evinizde deniz börülcesinden geren yoğurtlama, nefis yemek tarifleri, lezzetli iştah açıcılar ve salatalar yapmak istermisiniz? 
 
Deniz Börülcesi (Geren)İşte Türk aşçı haberleri takipçilerine Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden özel ve nefis Muğla mutfağından sofralarınızı şenlendirecek yöresel deniz börülcesi “geren” tarifleri…
 
Deniz kenarında yaşamanın, deniz kenarında olmanın avantajlarından biri. Her yörede olmayan özel ürünlere ve dolayısıyla yemeklere sahip olmak. İşte bunlardan bir örnekle karşınızdayım bugün.
 
Deniz börülcesi...
Yöresel ismiyle nam-diğer geren. Deniz kenarında kumlu topraklarda yetişiyor ama deniz içinde değil. İlginç olan suya hiç dayanıklı değil. Deniz olmazsa da yetişmiyor, çok deniz suyuna maruz kalırsa da. 
 
Sert ve dayanıklıymış gibi göründüğüne bakmayın. Onu güçlü tutan içindeki çelik tel gibi sağlam olan kılçığı. Kendisi oldukça etli ve narin bir ot aslında.
 
Denizin gelgit yaptığı noktalarda su çekildikten sonra kendiliğinden yetişen bir bitki.
Bu nedenle Muğla'da oldukça fazla. Toplamışlığımda vardır Sarıgerme 'den. Ama illa ilk baharda, yaz başlangıcında. Yani tamda şimdi. Etli yapısından, renginin koyulaşmamış olmasından en güzel dönemi olduğunu anlarsınız zaten. 
 
Deniz Börülcesi (Geren)
Son baharda da toplanıyor ama ben pek tercih etmem. Neden mi?
Koca bir yazı geçit iş olmanın etkisiyle koyu renkli daha az etli ve daha da tuzlu oluyor çünkü. Bu nedenle şimdi toplayıp veya alıp dondurucu da muhafaza edebilirsiniz. Yıkayıp kurutarak çiğden poşetlerseniz ve pişireceğinizde kaynayan suyun içerisine çözdürmeden buzlu buzlu atarsanız tazesinden farklı olmuyor. Tecrübeyle sabit.
 
Geren ismi nereden gelmiş derseniz bununla ilgili çok bilgiye ulaşamamakla birlikte Sarıgerme isminin geldiği yerle bağlantısı var mıdır diye düşünmüşümdür hep. Sarı su ve tomruklar kaçmasın diye yapılan germe...
 
Tuzlu ve ekşimsi bir lezzeti vardır. Oldukça farklı bir tat sunar bizlere. İki çeşit yemeği yapılıyor evlerde. Evlerde diyorum ama bir çok restoranda da mezeleri baş köşesinde. Salatası ve yoğurtlaması. Bu tarifler Muğla yöreseli. İki de ilave etmek istiyorum. Ama onlarda tam tarif vermeyeceğim Muğla yöreselinin dışına çıkmayalım diye.
 
Öğrencilerimle dönem dönem ulusal veya uluslararası yarışmalara gideriz.
Benim vazgeçemediğim yöresel yemekler ve yöresel ürünler olduğu için yöresel Yemek veya yöresel ürünle yeni geliştirilmiş bir tarifle yarışmalara hazırlarım öğrencilerimi. Nitekim birinde geren otlu börek, bir diğerinde ise geren çorbasıydı yarışan tarifler.
 
Deniz Börülcesi (Geren)
Muğla'nın yerel ürünlerini ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımına katkı sağlamak hoşuma gidiyor. Sonuç mu? Uluslararası yarışmada altın, ulusal da gümüş aldı öğrencilerimiz.
 
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in kaleminden özel ve nefis Muğla mutfağından yöresel Geren Salatası ve Geren Yoğurtlama tarifi…
 
Muğla Mutfak Kültüründe Geren Salatası Tarifi;
Geren Salatası İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Demet Geren
*     2-3 Diş Sarımsak
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1/2 Limon
 
Muğla Yemek Kültüründe Geren Salatası Yapılış Tarifi
Su kaynatılır ve yıkanan gerenler içine alınır. Çok değil 5 dakika kaynayan suda kalması pişmesini sağlar. Çok yumuşayıp ezilmemeli, biraz diri kalmalıdır. Suyu süzülüp soğuk suya alınarak renginin kararması ve fazla pişmesi önlenmiş olur.
 
Sarımsakları ezilir ama tuz kullanılmaz. Sarımsağı tuzla ezeriz bilirsiniz. Ama geren yeterince tuzludur zaten. Bu nedenle tuz kullanılmaması gerekir. Ezilen sarımsağın içerisine limon suyu ve zeytinyağı ilave edilip sos hazırlanır.
 
Gerenlerin sap bölümünden tutarak diğer el ile etli bölümü sıyrılır. Böylece kılçıklarından ayrılmış olur. Artık sosla gereni buluşturmak zamanı. Ben bir iki de ceviz kırıyorum içine. Bu yerel tarifte yok ama çok yakışıyor deneyin derim.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Geren Yoğurtlama Tarifi;
Muğla Yemek Kültüründe Geren Yoğurtlama İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Demet Geren
*     2 - 3 Diş Sarımsak
*     1 Kase Ev Yoğurdu (Çok Sulu Olmasın)
*     3 Kaşık Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Renk Biberi
 
Deniz Börülcesi (Geren)
Muğla Yemek Kültüründe Geren Yoğurtlama Yapılış Tarifi;
Gerenler önceki tarifte anlatıldığı gibi yıkanıp, haşlanır ve ayıklanır. Sarımsaklar ezilerek yoğurt ile karıştırılır. Geren ile sarımsaklı yoğurt birbirine iyice karıştırılması gerekir ancak çok yoğurt olmaması gerenin dokusunun, ve renginin yoğurt içerisinde görünüyor olması tercih edilir. Üzerine zeytinyağı içerisinde toz biber yakılarak veya kuru biber parlatılarak ilave edilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Geren Yoğurtlama ve Geren Salatası" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler