Muğla Saraylısı Ve Köy Baklavası

Muğla Saraylısı Ve Köy Baklavası "Selma Atabey"

Muğla mutfak kültüründe Köy Baklavası nasıl yapılır? Muğla kültüründe eski bayramlar nasıl yaşanırdı? Muğla kültüründe baklavanın hikayesi...

Muğla Saraylısı Ve Köy Baklavası "Selma Atabey"
Muğla mutfak kültüründe Köy Baklavası nasıl yapılır? Muğla kültüründe eski bayramlar nasıl yaşanırdı? Muğla kültüründe baklavanın hikayesi... En iyi bayram tatlılarından Köy Baklavası yapmak istermisiniz?
 
İşte Türk aşçı haberleri takipçilerine Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden özel ve nefis Muğla mutfağından sofralarınızı şenlendirecek bayram ikramlıklarından kendi yorumu ile yöresel Köy Baklavası tarifi…
 
Muğla Saraylısı Ve Köy Baklavası "Selma Atabey"Güzel ülkemin güzel adetlerinden biri de bayramlarımızda, düğünlerimizde, özel ve önemli günlerimizde tatlı bir ikramlık hazırlama telaşesidir. Çocukluğumuzda yaşadığımız bayram öncesi yoğunluğun ardından, bayramda her hazırlığımızı bitirmiş olmanın, bayramlaşmalara hazır olmanın verdiği huzur ile bayramlıklarımızı giyinirdik. 
 
Temizlikler (ki adı üstünde bayram temizliği, dip, köşe, bucak) bayramda giyilecek kıyafetlerin ütüsü, gelecek misafirlere sofra kurabilmek için yemek hazırlıkları ve tabiki tatlı hazırlığı. Tatlı ama illa baklava. Arefe gecesi çok geç vakte kadar hazırlıkları tamamlamaya çalışmak klasik olmuş artık. Bayram sabahı ise çok kısacık bir uykunun ardından cin gibi ayağa kalkmak. İnsan yorulduğunu bayram bitince anlıyor, sizinde öyle mi?
 
Muğla'da ise Muğla Saraylısı ve tepsi baklavası yapılır.
Aslında ismi saraydan gelme olduğu için böyle olmamış. Sarı liralı derlermiş. Çünkü tam göbeğine bir altın lira konurmuş. Neden peki? Tabiki düğün sahibine. Damadın ailesi kız tarafına götürülmek üzere tatlı yaptırır ve tatlının tam göbeğine bir sarı altın lira koydururmuş. Bunun anlamı kız tarafına verdikleri değermiş. "Muğla Sarı Liralısı" zaman içerisinde olmuş "MUĞLA SARAYLISI". 
 
Köyceğiz'de ise düğün sahiplerine destek olmak ve değer verdiklerini göstermek için konu komşu, yakınlar baklava yapar ve gelin alayını beklermiş. Gelin damat ve gelin alayı davul zurna eşliğinde baklava yapılan eve gelir, kapısında oynar, baklavasınıda alır dönermiş.
 
Muğla Saraylısı Ve Köy Baklavası "Selma Atabey"
Bugün sizler için hem saraylı hemde tepsi baklavası yaptım. Her ikisini de sizinle paylaşacağım. Köy baklavası da aslında saraylıyla aynı hamur ve iç ile hazırlanıyor. Farklı yönü tepsideki şekli. Ama bu şekil lezzetini çok etkiliyor. Tarife gelince,
 
Köy Baklavası tarifi;
Köy Baklavası için kullanılan Malzemeler;
 
*     2 adet yumurta
*     1 çay bardağı su
*     1 çay bardağı zeytinyağı
*     1 fiske tuz
*     2-3 kaşık sirke veya limon suyu
*     3 bardak nişasta
*     2 bardak ceviz
*     1 bardak susam
*     1 bardak toz şeker
*     1 su bardağı zeytinyağı
*     4 bardak şeker
*     4 bardak su
*     Çeyrek limon
 
Köy Baklavası yapılış tarifi
 
Muğla Saraylısı Ve Köy Baklavası "Selma Atabey"
Muğla saraylısının en belirgin özelliği zeytinyağı ile yapılıyor olması, içinde susam ve ceviz karışımı kullanılmasıdır.
 
Öncelikle ön hazırlıkları tamamlayalım. Susam kuru olarak tavada kavrulur. Kavurma sırasında yağ vb kullanılmaz. Kendi yağını salması, renginin koyulaşması ve mis gibi kokması gerekir. Cevizler ayıklanır ve dövülür. Dişe gelir irilikte olmalıdır. Ceviz, susam ve toz şeker karıştırılarak iç malzemesi hazırlanmış olur.
 
Hamuru için yumurta, un, su, sirke veya limon suyu ile zeytinyağı bir araya getirilip yoğrulur. Bezelere ayrılarak üzeri kapatılır ve dinlendirilir.
 
Bir tencere içerisine 4 bardak şeker ve 4 bardak su koyularak hazır bekletilir ama kaynatılmaz. Sarayı fırına girdiğinde şerbet ocağa alınır. Çünkü hem baklava hem şerbetini sıcak olması gerekmektedir.
 
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra nişasta serpilerek yufkalar açılır.
Yufkanın üstüne biraz zeytinyağı gezdirilir ve iç harç serpiştirilir. Kıvrılarak rulo şekilde sarılır ve yağlanmış tepsiye gül böreği sarar gibi sarılarak yerleştirilir. Bundan sonra açılan ve aynı şekilde yağ ve ceviz serpiştirilen yufkalar rulo yapılarak ilk sarılan rulonun etrafına sarılır. 
 
Kalan yağ varsa üzerine gezdirilir ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.
 
Bu arada şerbette ocağa alınır. Kaynama başladıktan sonra 10 dakika şerbetin hazır olması için yeterlidir. Kaynama ile birlikte bir kaç damla limon sıkılıp limonun kendisi de şerbetin içine atılır. Bu şerbetini şekerlenmesini engellediği gibi hoş bir aroma da verir.
 
Fırından çıkan saraylıya sıcak şerbeti verilerek, dinlenip şerbetini çekmesi için 5-6 saat bekletilir. Genelde akşamdan yapılıp sabaha ikram edilmeye başlanır.
 
 
Köy baklavası da aynı hamur ve iç ile hazırlanır ancak tereyağı da kullanılır. Tereyağının baklavada kullanımı için ayranı alınır. Tereyağı kısık ateşte ağır ağır erimeye alınır. Yanmaması gerekir. Eridikçe üzerinde oluşan köpük alınır. Tam olarak eridiğinde ocaktan alınıp çökmesi için bekletilir. Tortu dibe çöktüğünde tortuya kadar olan sapsarı yağ başka bir kaba aktarılır. 
 
Üstünden alınan köpük ve alttaki tortusu baklavada kullanılmaz belki ama yumurtada, makarnada, yemeklerde kullanılır.
 
Yufkalar açıldıkça yağlanmış tepsiye döşenir. Neredeyse her kata azar azar iç harçtan serpiştirilir. En üst kat serildikten sonra kesilir ve hazırlanan tereyağı her tarafına değecek şekilde baklavaya verilir. Aynı şekilde fırınlanıp aynı şekilde şerbetlenir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel tatlılardan zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Köy Baklavası" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler