Sılcan Yemekleri Nelerdir?

Sılcan Yemekleri Nelerdir?

Muğla Mutfak Kültüründe “Sılcan” nedir? “Sılcan” nın diğer isimleri nelerdir? “Sılcan” nerelerde yetişir? “Sılcan” nerelerde kullanılır? “Sılcan” hangi yemeklerde kullanılır...

Muğla Mutfak Kültüründe “Sılcan” nedir? “Sılcan” nın diğer isimleri nelerdir? “Sılcan” nerelerde yetişir? “Sılcan” nerelerde kullanılır? “Sılcan”  hangi yemeklerde kullanılır? “Sılcan” yemekleri hangi mevsimde yapılır? 
 
En iyi yoğurtlulardan Sılcan Yoğurtlama, en iyi sebze kavurmalarından Bulgurlu Sılcan Kavurması ve en iyi yumurtalı ot yemeklerinden Sılcan Yumurtalısı yemekleri nasıl yapılır?
 

Sılcan Yemekleri Nelerdir?

İşte tüm bu sorularınızın cevabını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı Şef "Selma Atabey"in kalemin kendi yorumu ile derlediğimiz haberimizde bulacaksınız.  Türk Aşçı Haberleri olarak mutfağımıza olan katkıları ve ilgili çalışması için Türk Aşçı Haberleri Olarak teşekkür eder profesyonel kariyerinde başarılar dileriz.
 
Sılcan Yemekleri Nelerdir?
Bölgede silcan veya Sılcan olarak bilinen bu ot bir çeşit sarmaşık cinsi otun sürgünleri. Ege bölgesinde günlük ağacına sarılmış olarak bulmak çok mümkün. Buralarda Sılcan denirken, farklı yerlerde farklı bir çok yöresel isimle biliniyor. 
 
Melocan, diken otu, dikenucu, melevcen, mamuta gibi. Doğaya çıktığınızda eğer biraz gözlerinizin otlara alışkanlığı varsa hemen farkederseniz. Aynı asmada olduğu gibi bıyık da denilen ince sürgünleri ve kalp şekline benzer hafif morumsu yaprakları olan bir sürgün. 
 
Kalınlaşmamış taze olanları tercih etmeli toplarken. Elle kırılırken o çıt sesi, onun ne kadar gevrek ve taze olduğunu gösterir zaten. Biraz zamanı geçmiş, kartlaşmışsa koparması da zordur zaten. Ağacın yukarısına doğru uzanarak toplarken kendimi doğayla bütünleşmiş hissediyorum ben. 
 
Çünkü boyun yetişmediği üst bölümlerde daha taze oluyorlar. Malesef her zaman toplamaya çıkacak kadar şanslı olamıyoruz iş güç nedeniyle. Bu defa pazardan aldığım Sılcan ile yaptım bu gün ki yöresel yemeklerimizi. 
 
Yemeklerimizi diyorum çünkü tek malzeme ile bir kaç örnek var bu günde. Sılcanın bulgurlusu, yoğurtlaması, yumurtalısı ve hatta turşusu yapılır. Tek başına günü kurtarır yani. Salata meze, yemek, turşu...
 
Sılcan Yemekleri Nelerdir?Muğla Yemek Kültüründe Sılcan Yoğurtlama Tarifi ve Muğla Mutfak Kültüründe Sılcan Yoğurtlamasında Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Demet Sılcan
*     1 Kase Süzme Yoğurt
*     2 Diş Sarımsak
*     Tuz
*     Toz Biber (Renk)
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
 
En İyi Muğla Ot Yemeklerinden Bulgurlu Sılcan Yoğurtlaması Yapılış Tarifi;
Sılcanlar yıkanıp bütün halde kaynayan suya atılır. 5 dakika kadar bekleyip soğuk suya çıkartılır. Çok fazla pişmemeli, hafif diri kalmalıdır. Soğuk suya alınarak şoklama yapılarak rengi sabitlenmiş, kararmalar önlenmiş olur. Süzüldükten sonra sap bölümlerinde sert yerler varsa kesilip atıldıktan sonra kalan ince ve taze olan bölümleri bir parmak aralıklarla doğranır. Çok küçültülmemeli ama çok uzunda bırakılmamalıdır. Sarımsaklar ezilip süzme yoğurt ile karıştırılır ve sılcanların üzerine dökülür. Üzerine zeytinyağında toz biber yakılarak lezzeti ve görüntüsü güzelleştirilir.
 
Muğla Yemek Kültüründe Bulgurlu Sılcan Kavurması;
Sılcan Yemekleri Nelerdir?
Muğla Mutfak Kültüründe Bulgurlu Sılcan Kavurması Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bağ Sılcan
*     1 Avuç Bulgur
*     1 Büyük Soğan
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
*     Tuz
 
En İyi Muğla Ot Yemeklerinden Bulgurlu Sılcan Kavurması Yapılış Tarifi;
Sılcanlar önceki tarifte olduğu gibi haşlanabilir veya çiğden de kullanılabilir. Yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağında kavrulur. Toz biber ilave edilip biraz renklendirilir. Doğranmış Sılcanlar ve bulgur ile karıştırılıp her yerine sosun bulaşması için karıştırılır. Tuz ve 1 bardak kadar su ilave edilip kısık ateşte suyunu çekene, bulgur yumuşayana kadar pişirilir.
 
Muğla Yemek Kültüründe Sılcan Yumurtalısı;
Sılcan Yemekleri Nelerdir?
Muğla Mutfak Kültüründe Sılcan Yumurtalısında Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bağ Sılcan
*     1 Kuru Soğan
*     2 Tane Zibek
*     2 Tane Yumurta
*     2 Diş Sarımsak
*     Tuz Ve Toz Biber
 
En İyi Muğla Ot Yemeklerinden Sılcan Yumurtalısı Yapılış Tarifi;
Sılcanlar haşlanıp doğranır. Yemeklik doğranmış soğan, zibek ve sarımsak zeytinyağında kavrulur. Tuz ve toz biber ilave edilip karıştırılır. İçerisine doğranmış sılcanlar koyulur, 1 dakika kadar karıştırılarak kavrulur. Yumurtalar kırılır. İstenirse karıştırılarak istenirse bütün bırakılarak pişirilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki Muğla ot yemekleri tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi ot yemekleri tariflerinden " En iyi yoğurtlulardan Sılcan Yoğurtlama, en iyi sebze kavurmalarından Bulgurlu Sılcan Kavurması ve en iyi yumurtalı sebze yemeklerinden Sılcan Yumurtalısı yemekleri" tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler