Karanfilli Zerde...

Karanfilli Zerde...

Zerde nedir? Zerde nerelerde kullanılır? Zerde ne zaman yapılır? Zerde ismi nereden gelir? Zerde ismi hangi anlamda kullanılır? Zerde ile yapılan tatlı tatlı çeşitleri nelerdir?

Karanfilli Zerde...Zerde nedir? Zerde nerelerde kullanılır?
Zerde ne zaman yapılır? Zerde ismi nereden gelir? Zerde ismi hangi anlamda kullanılır? Zerde ile yapılan tatlı tatlı çeşitleri nelerdir? Zerde çeşitlerinde hangi malzemeler kullanılır?
 
İşte tüm bu sorularınızın cevabını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı Şef "Selma Atabey"in kalemin kendi yorumu ile derlediğimiz haberimizde bulacaksınız.  Türk Aşçı Haberleri Olarak mutfağımıza olan katkıları ve ilgili çalışması için Türk Aşçı Haberleri Olarak teşekkür eder profesyonel kariyerinde başarılar dileriz.
 
Karanfilli Zerde...
Safranlı ve zerdeçallı zerde tarifini verdik daha çok saray mutfağı izlerini taşıyan bu tatlının haricinde Muğla düğünlerinde yapılan haliyle zerde tarifini de paylaşacağımızı konuşmuştuk biliyorsunuz. Geciktirmeden hemen devamında yapayım istedim. 
 
Artık daha çok şerbetli tatlılar ve helva yapılıyor düğün yemeklerinde ama sürdürülebilirliği açısından bunları konuşmak, uygulamak, gelecek nesillere de taşımak gerekir diye düşünüyorum. Bu tarifin diğerinden temel farklılığı renk için kullanılan malzemeler. İsmini renginden aldığını zerd kelimesinin altın gibi sarı anlamına geldiğini söylemiştik biliyorsunuz. Ancak burda renksiz haliyle de zerde olarak biliniyor. 
 
Karanfilli Zerde...
Çünkü bu tatlı zerde olarak girmiş mutfağımıza. Muhtemelen safran veya zerdeçal Muğla mutfak kültüründe olmadığı için sadece karanfil ile aromalandırılıyor. Günümüzde her türlü malzemeye ulaşabilmenin rahatlığıyla iki şeklini de yapabilmek mümkün aslında. Bunda da iki farklı teknik uygulandığını öğrendik yaptığımız görüşmelerde. 
 
Sadece pirinçle yapılanı ve nişasta ilavesiyle yapılanı. Nişastasız yapılan tarifte pirinçler dövülüp yarı kırılıyor. Gelişigüzel kırıldığı için hem tane hem un haline gelen pirinç bağlayıcı oluyor. 
 
Bir çeşit sübye diyelim. Ya da pirinç daha yoğun kullanılıyor ve daha kıvamlı, pilava yakın kıvamda hazırlanabiliyor. Görüldüğü üzere mutfak kültürü aynı da olsa ilçeden ilçeye, sahilden dağ köylerine küçük nüanslarla karşımıza çıkabiliyor. Diğeri ise nişasta kullanılarak yapılan. 
 
Karanfilli Zerde...Nişasta Kullanılanın Karanfilli Zerde Tarifi İse :
Muğla Yemek Kültüründe Karanfilli Zerde Tarifi
Muğla Mutfak Kültüründe Karanfilli Zerde Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bardak Pirinç
*     4 Kaşık Nişasta
*     2 Bardak Şeker
*     12 Bardak Su
*     10 Adet Karanfil
(İsteğe Bağlı Tarçın)
 
Karanfilli Zerde Yapılış Tarifi
Pirinç yıkanıp su ile birlikte ocağa alınır. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir ve nişasta suda çözdürülerek kaynayan pirinçlere ilave edilir. 
 
Kaynayana kadar karıştırılır ve kaynadıktan sonra kıvam alması için 5 dakika kadar pişme devam ettirilir. Islatılmış kaselerle dövülmüş karanfil ilave edilir. 
 
Bu karanfilin üst yüzeye yapışmasını sağlar. Üzerine ilk sıcağı geçmiş zerde dökülür. Önce oda ısısında gelmesi beklenir. Sonra dolaplara veya serin yerlere alınabilir. 
 
Düğünlerde pilava ters çevrilerek yenilmesi de bu tatlı ile bütünleşmiş bir ritüeldir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki Osmanlı Ve Türk Tatlıları tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel tatlılardan zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi tatlı tariflerinden "Karanfilli Zerde" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler