Aşçı Nedir?

Aşçı Nedir?

Aşçı, mutfak araç, gereç ve ekipmanını kullanarak, hijyen ve sağlık koşullarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliliklerine sahip nitelikli kişidir. Aşçı baba...

Aşçı Nedir?
Aşçı, besinleri çeşitli yöntemler kullanarak yiyecek ve içecek hale getiren kişidir. 
 
Aynı zamanda mutfakta yer alan araç gereçleri kullanabilen, malzemelerden hangi yemeği en iyi şekilde yapabileceğini bilen ve sunuma hazır hale getiren kişi olarak da tanımlayabiliriz. 
 
Aşçı, mutfak araç, gereç ve ekipmanını kullanarak, hijyen ve sağlık koşullarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliliklerine sahip nitelikli kişidir.
 
Aşçı
1. Yemek pişirmeyi meslek edinmiş olan, konaklarda ve evlerde yemek pişirmekle görevli kimse, ahçı: Haremde bir aşçı, iki yukarı halayığı, bir kâhya kadın… (Ahmed Midhat Efendi). Aşçısı Mehmed’i her gün tıraş ettirir (Ömer Seyfeddin). 
 
2. Yemek pişirip dükkânında para ile yediren ve dışarıya satan kimse. 
 
Aşçı baba: 
Hacı Bektaş dergâhında aş evini idâre eden, şeyhin vekîli sayılan ve şeyhten sonra onun yerine, yâni dede babalık makāmına geçebilen kimse. 
 
Aşçı baltası: 
Aşçıların kemikli etleri parçalamakta kullandıkları küçük balta.
 
Aşçı dede:
Mevlevîler’de Mevlevî dervişlerini yetiştirmek ve terbiye etmekle görevli kimse. 
 
Aşçı dükkânı: 
Küçük, basit lokanta: Aşçı dükkânında bahşiş falan, gene 10 lirayı buluyoruz (Ahmet H. Tanpınar). Bu aşçı dükkânlarının klasik bir manzarası vardır. Dükkân kapısından girilince sağda veya solda yemeklerin teşhir edildiği kısım bulunur (Reşat E. Koçu)
 
Aşçıbaşı
1. Yemek pişirmekle görevli kimselerin başı, baş aşçı, ahçıbaşı. 
2. Konaklarda, evlerde erkek aşçı [Aşçı bir tâne de olsa aşçıbaşı denirdi]: Bakalım sizin aşçıbaşı mı usta, ben mi? diyor (Yusuf Z. Ortaç). 
3. târih. Yeniçeri ortalarında ve bölüklerinde yemek pişirmekle görevli olan ve o orta ve bölükteki cezâları verip uygulatan yeniçeri zâbiti.
 
Aşçıbaşılık
1. Aşçıbaşı olma durumu: Ev halkının mini mini kursaklarına hizmet onun aşçıbaşılık gurûruna dokunuyor âdeta (Yusuf Z. Ortaç). 
2. Aşçıbaşının yaptığı iş.
 
Aşçılık
Aşçı olma, yemek pişirme mesleği, ahçılık.
 
Aşçı Kimdir ?
(Bu bölüm sn. Mehmet Işık'tan alıntıdır)
 
Aşçılık yer yüzünde yapılan en kutsal mesleklerin başında gelir. Son zamanlarda bu mesleğe eğilimli olan bayanlar ve genç kardeşlerimi kutluyorum ve benden devamlı yemek kursları ile ilgili sorular soruyorlar yemek yapmanın tarifi yoktur. Yemek yemesini bilen yemek yapmasınıda bilen kişidir.
 
Ben sizlere buradan ne kadar yemek tarifi versem de teknik ile teorik farklıdır hayatta ne öğrenmek istersen uygulamalı öğrenmekte fayda vardır. şimdi aşağıya doğru inerseniz sizler ile beraber bir mutfak gezisi yapmak istiyorum.
 
Aşçı Tanımı - Aşçılık Tanımı
Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler