Kuzu Etli Koruklu Bamya

Kuzu Etli Koruklu Bamya

Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Kuzu Etli Koruklu Bamya Nasıl Yapılır? En İyi Muğla Yemeklerinden Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Kuzu Etli Koruklu...

Kuzu Etli Koruklu Bamya
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Günel Paksoy"
 
Bamya çok dikilir buralarda. Dikimi ayrı emek, otu çapası ayrı emek, toplaması ayrı emek ister. Mayıs ayında bamyayı diktin mi eylül sonlarına kadar çıkamazsın içinden. Her gün toplanması gerekir. Bu yüzden zorluğunu anlatmak için" Cenazende ağlatmaz, düğününde oynatmaz" demiş büyüklerimiz. 
 
Bamya parası ile geçinen, çocuğunu okutan, oğlunu kızını everen çoktur. İlçemizin kınalı bamyası ünlüdür ve çokda lezzetlidir. Bamya tarlalarında ter dökenlere kolay gele, ürününüz, rüzgarınız bol olsun paranız bereketli olsun diyelim ve yemeğimizi yapmaya başlayalım.
 
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Kuzu Etli Koruklu Bamya Nasıl Yapılır?
En İyi Muğla Yemeklerinden Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Kuzu Etli Koruklu Bamya İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     Yarım Kg Kuzu Eti
*     Yarım Kg Bamya
*     Orta Boy Bir Soğan
*     5 Adet Domates
*     Bir Çay Bardağı Koruk Suyu
*     Bir Çay Bardağı Zeytinyağı
*     Bir Kaç Tane Yeşil Biber Ve Domates Salçası (İsteğe Bağlı)
*     Tuz 
*     Su 
 
Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Behiye Özdemir’in Yorumu İle Kuzu Etli Koruklu Bamya Yapılış Tarifi:
 
Kuzu Etli Koruklu Bamya
Bamyalarımızı ayıklamadan önce yıkıyoruz, başlarını dikkatlice konik bir şekil vererek temizliyoruz.
 
Soğanımızı yemeklik doğruyoruz. Zeytinyağımızı ekliyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.5 dakika kadar kavurduktan sonra küçük küçük doğranmış etimizi ekliyoruz. 
 
Etimiz suyunu salıp çekince küçük küçük doğradığınız domateslerimizi ekliyoruz. Domateslerimiz yumuşayınca bir çay bardağı koruk suyunu ve bir tatlı kaşığı tuzumuzu ekleyerek yemeğimizi karıştırıyoruz. 
 
10-15 dakika kadar kaynadıktan sonra bamyalarımızı ve bir kaç tane yeşil biberi tenceremize koyuyoruz. Bu aşamadan sonra bamyalara zarar vermemek için karıştırmıyoruz. Halk arasında evsemek denir. 
 
Tenceremizi iki yanından tutup hoplatıp zıplatarak karıştırıyoruz. Suyunu kontrol ediyoruz. Çoğu zaman domateslerin saldığı su yeterli olur. Suyu azsa sıcak su ekliyoruz ve bamyalar yumuşayana kadar evseyerek yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz.
 
(Yemeğin ekşisini ve tuzunu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Koruk yerine limon da kullanabilirsiniz. Ekşisini güzel ayarlarsanız ve bamyaları zedelemeden pişirirseniz bamyalarınız kesinlikle salyalanmaz)
 
Mutfaklarımızdan yemek kokusu, sofralarımızdan bereket eksik olmasın. 
Sevgilerimle.
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından "Behiye Özdemir" mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler