Nohutlu İşkembe...

Nohutlu İşkembe...

Kestiği hayvanın her yerini değerlendirirdi rahmetli babam. İşkembe temizlemeyi babamdan öğrendim. Şimdi temizlenmiş bembeyaz işkembe bulunuyor her yerde. Nasıl o kadar...

Nohutlu İşkembe Nohutlu İşkembe 
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Bütün yaz sizlere eskiden büyüklerimin yaptığı sebze yemeklerinin tariflerini verdim. Kış geliyor artık. Yaz sebzeleri bitti bitecek. Kış sebzeleri ‘de çıkmaya başladı. Sıra onlara da gelecek tabi ama bizim çok güzel et ve sakatat yemeklerimiz de var. 
 
Özellikle kurban bayramlarında çoluk çocuk hepimizi sofra başına toplayan rahmetli babaannemin nohutlu işkembe yemeği, işkembe dolması, et köftesi, ciğer sarması, sakatat çorbaları v.s . Sıra onlara geldi. 
 
Kestiği hayvanın her yerini değerlendirirdi rahmetli babam. İşkembe temizlemeyi babamdan öğrendim. 
 
Şimdi temizlenmiş bembeyaz işkembe bulunuyor her yerde. Nasıl o kadar beyaz oluyor anlamış değilim. Kendi temizlediğin her zaman en temizi, en güzeli, en doğalı ve en sağlıklısı.
 
En Eski İzmir Yemeklerinden Nohutlu İşkembe Nasıl Yapılır?
Geleneksel Türk mutfağında En İyi Sakatat Yemeklerinden Nohutlu İşkembe Yapmak İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     Yarım Kg Kadar İşkembe
*     3 Su Bardağı Nohut
*     Büyükçe Bir Kuru Soğan
*     1 Yemek Kaşığı Tane Karabiber.
*     1 Kaşık Salça,
*     2 Kaşık Domates Sosu.
*     Zeytinyağı
*     Kurutulmuş Acı Biber
 
Nohutlu İşkembe İzmir Mutfak Kültüründe Nohutlu İşkembe Yapılış Tarifi: 
 
El kadar parçalara böldüğümüz işkembeyi, karabiber ile birlikte tencereye koyuyoruz. Üzerine geçecek kadar su ekleyerek ocağın altını yakıyoruz. Suyu azaldığında üzerine sıcak su ekliyoruz ve işkembeler yumuşayana kadar yaklaşık 1-1,5 saat pişiriyoruz.
 
Akşamdan ıslattığımız nohutları da başka bir tencerede biraz pişiriyoruz.
Bu işlemler bitince yemeklik doğradığımız kuru soğanımızı zeytinyağımızda kavuruyoruz. Salçamızı ve domates sosumuzu ekliyoruz. 
 
Yeterince kavrulunca kuşbaşı et büyüklüğünde doğradığımız işkembeleri ve nohutları birleştiriyoruz. 
 
Üzerine 2 bardak işkembe suyu, 2 bardakta nohutun suyundan ve tuz ekliyoruz suyu azaldıkça eşit miktarda işkembe ve nohut suyundan katarak nohutlar yumuşayana kadar orta ateşte pişiriyoruz.
 
En son üzerine gevretilmiş kuru biber serpiştiriyoruz ve kuru soğan eşliğinde servis ediyoruz. Afiyet olsun.
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Fazile Paksoy ‘a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler