Ramazan Tatlılarından Zülbiye Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?

Ramazan Tatlılarından Zülbiye Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?

Zülbiye Tatlısı nedir? Zülbiye Tatlısı en çok hangi yöresel mutfağımızda yapılır? Zülbiye Tatlısı yapabilmek için gereken malzemeler nelerdir? Zülbiye Tatlısı en çok ne zamanlar..

Zülbiye Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?
 
Zülbiye Tatlısı nedir? Zülbiye Tatlısı en çok hangi yöresel mutfağımızda yapılır? Zülbiye Tatlısı yapabilmek için gereken malzemeler nelerdir? Zülbiye Tatlısı en çok ne zamanlar yapılır? Zülbiye Tatlısı nereye aittir? Zülbiye Tatlısının tarihi nedir?
 
Farklı lezzeti, ilginç hikayesiyle dikkati çeken ve İzmir'in Bergama ilçesinde sadece ramazanda satışa sunulan zülbiye tatlısı, iftar sofralarını tatlandırmaya devam ediyor.
 
Rivayete göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şam'da askerlik yapan Bergamalı bir tatlıcının 1800'lü yıllarda görev dönüşü memleketine getirdiği zülbiye, ufak değişikliklerle bugüne kadar devam eden bir ramazan geleneğine dönüştü.
 
İlçede çokça beğenilen ve birçok tatlıcıda sadece ramazanda üretilen lezzet, iftarların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
 
Özel hazırlanan hamurdan yapılan tatlı için sahurun ardından iftar tatlılarından zülbiye için  mesaiye başlayan üreticiler, talepleri karşılamak için iftar saatine kadar hummalı çalışma yürütüyor.
 
Bergama'da "ramazan tatlısı" denilen zülbiye, farklı kentlerdeki meraklılarına da kargoyla gönderilebiliyor.
 
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, ilçenin tarihi değerleriyle ön plana çıktığını, "Bergama tatlısı" olarak bilinen zülbiyenin de bu anlamda önem taşıdığını ifade etti.
 
Zülbiye Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?
Tatlının Türkiye'de sadece Bergama'da üretildiğini tahmin ettiklerini dile getiren Koştu, şunları kaydetti:
 
"Ramazanda misafirlerimiz sırf bu tatlıyı alabilmek için Bergama'ya gelir. Bu tatlı ilçede ramazanın geldiğini gösteren en güzel geleneklerden biri. Dededen toruna gelen helvacılarımızın vitrinlerini süsleyen bu lezzet, herkes tarafından beğenilir. 
 
Vitrinlerde bu tatlı göründüğü zaman ramazanın geldiği anlaşılır. Çocukluğumuzdan bugüne büyüklerimizden gördüğümüz, ramazanda iftarlarda hediye götürdüğümüz en önemli unsurumuzdur. Genellikle iftarda tüketilir. Dışarıdan gelen misafirlerimize de bunu ikram ederiz. İlk kez yiyenler bunu merak ediyor."
 
Ailesinin asırlardır sürdürdüğü mesleği devam ettiren helvacı Zeki Demeli de dedesinin dedesinin 1800'lü yılların sonunda Şam'da askerlik yaparken zülbiye tatlısını çok beğendiğini ve yapımını öğrenerek memleketine döndükten sonra bunu üretmeye başladığını anlattı.
 
Kısa süre içinde müşterilerinin tatlıyı beğenmesi üzerine büyük dedesinin bunu ramazan geleneğine dönüştürdüğünü dile getiren Demeli, kendilerinin de geleneği sürdürdüklerini kaydetti.
 
"Aşırı talep var"
Zeki Demeli, ramazanda tatlıya talep nedeniyle "tatlı bir yorgunluk" yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
 
"Un, nişasta, şeker ve maya ile geceden hazırladığımız hamuru sahur vaktine kadar kabarması için kazanda bekletiyoruz. Daha sonra halka şeklinde biçim verilen hamurları kızgın yağda kızartıyoruz. Kızartma işlemi bittikten sonra bu halkalar demir bir çubuğa geçirilerek bitkisel boyanın içine atılıyor. 
 
Kırmızı bir renge kavuşan tatlıyı daha sonra şerbet kazanına atıp tüketime hazır hale getiriyoruz. Saat 04.00'te çalışmaya başlarız ve işimiz iftara kadar devam eder. Özellikle ramazanın ilk günleri olması dolayısıyla aşırı bir talep var. Farklı kentlerde yaşayan Bergamalılar da bu ürünü istiyor. Kargoyla onlara da göndermeye çalışıyoruz. Kilosu 30 liradan satılıyor."
 
Yeğen Mustafa Demeli ise ramazanda oluşan yoğunluk nedeniyle amcasına destek olmak için dükkanda çalıştığını belirtti.
 
Ramazan gelmeden önce müşterilerin geleneksel olan tatlıyı sormaya başladığını anlatan Demeli, "Öğlen saatlerinde satışına başladığımız zülbiye tatlısı için iftara doğru kuyruk oluşuyor." dedi.
 
Vatandaşlardan Bekir Çetin, zülbiye tatlısını çok beğendiğini, bu özel lezzet için ramazanı heyecanla beklediklerini söyledi.
 
Başka Bir Kaynak olan Türk mutfağı şeflerinden Oktay usta' dan Edinmiş Olduğumuz Zülbiye Tatlısı Tarifini Sizlerle Paylaşıyoruz...
 
Zülbiye Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?
En Eski Ramazan Tatlılarından Zülbiye Tatlısı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     3 Su Bardağı Un
*     1 Su Bardağı Su
*     1 Su Bardağı Süt
*     2 Adet Yumurta
*     1 Çay Bardağı İrmik
*     Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Yemek Kaşığı Nişasta
 
Zülbiye Tatlısı Şerbeti İçin:
*     4 Su Bardağı Toz Şeker
*     1 Dilim Limon
*     2,5 Su Bardağı Su
 
Zülbiye Tatlısı Kızartmak İçin:
*     Sıvıyağ
 
Bilinen Osmanlı Ve Türk Tatlılarından Zülbiye Tatlısı Üzeri İçin:
Dövülmüş Ceviz
 
Yöresel Mutfaklarımızdan En Zengin İftar Ve Sahur Menülerinin Tatlısı Zülbiye Tatlısı Hazırlanışı:
 
Şerbeti hazırlamaya başlıyoruz. Tencereye suyu ve şekeri boşaltıyoruz. 1 dilim limonu da ekliyoruz. Şerbet kaynadıktan sonra 3 dakika daha kaynatıp, ocağın altını kapatıyoruz.
 
Şerbeti geniş bir cam kaseye boşaltıyoruz. Ilıcaya bırakıyoruz. Tencereye sütü, zeytinyağını ve suyu boşaltıyoruz. Unu da ekleyip, çırpma teliyle karıştırarak ocağa alıyoruz. Karışım kıvamını aldıktan sonra üzerine yumurtaları kırıyoruz. Karıştırmaya devam ediyoruz.
 
Karışım koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz. Karışım ılıdıktan sonra üzerine irmiği ilave ediyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz. Hazırladığımız hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp, yuvarlıyoruz. Hamur bezelerini tezgaha alıyoruz.
 
Elimizle ileri geri hareket ettirerek uzu bir fitil elde ediyoruz. Elde ettiğimiz fitili düğüm şeklinde doluyoruz. Tüm hamur bezelerini aynı şekilde hazırlıyoruz. Geniş bir tavaya tatlılarımızı kızartmak için bolca sıvıyağ döküyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tatlıları kızartacağımız yağın soğuk olmasıdır.
 
Düğüm şeklindeki tatlıları soğuk yağa alıyoruz. Daha sonra tavayı ocağa alıp, tatlıları kızartıyoruz. Kızarttığımız tatlıları ılıyan şerbetin içerisine alıyoruz. Tatlılar bir müddet şerbetini çektikten sonra servis tabağın alıyoruz. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler