Profesyonel Mutfaklarda Erkek Ve Kadın Şefler...

Profesyonel Mutfaklarda Erkek Ve Kadın Şefler...

Erkeklerin mutfakta neden daha başarılı olduğuna olduğuna kafa yorayım birazcık dedim.Yordum da sanki iyi ettim! Bir yemek muhabbeti taa bireylerin...

Profesyonel Mutfaklarda Erkek Ve Kadın Şefler Eşit Olmalı 
Şef Mehmet Kudat & Yemek Yazarı 
 
Ben yemek yapmanın da sanat olduğunu düşünenlerdenim. Dünyanın önde gelen sayılı restoranlarında önünüze öyle tabaklar gelebiliyor ki, büyüleniyor, etkileniyor, ilham alabiliyorsunuz.
 
Bu yürekten söylüyorum ki kadın eli ana eli değdimi ayrı bir lezzet ortaya çıkıyor şüphesiz chefliğin cinsiyeti yok sanatı icra eden bir şeftir.
 
Mutfağınızı profesyonel bir mutfak gibi kullanıyor, yemek odanızı ise bir adeta bir restorana çeviriyor ve sonra da bulduğumuz gibi bırakıyoruz. Aynı zamanda haftalık beslenme programınızı sizinle birlikte hazırlıyor, alışverişi yapıyor, evinizde pişiriyor ve buzdolabınıza, buzluğunuza yerleştiriyoruz. Mutfağınıza detoks yapıyor, 
 
Sizi daha ergonomik, daha işlevsel, hayatı kolaylaştıran ürünler ile tanıştırıyoruz. O hep öğrenmek istediğiniz taze makarna yapmayı veya İtalyan mutfağını size alışveriş detaylarından başlayıp; hazırlama, pişirme, saklama yöntemleri ile öğretiyoruz.
 
Yıllardır mutfakta hanımlar olmasına rağmen ödüllü aşçılar neden erkek? Bu daha önceleri de çok tartışıldı. Olaylara cinsiyetçi olarak bakmamayı tercih ederim ama bu durumu biraz farklı taraftan ele alıp Dünya çapında çeşitli yemek yarışmaları düzenleniyor, listede yer almış olanlara bakın, hepsi erkek. 
 
Profesyonel Mutfaklarda Erkek Ve Kadın Şefler...Mesela; Bask (Basque Culinary Center) dünya aşçılık ödülünün sahibi 2018 yılında Jack Zonfirillo. Dünyanın en prestijli aşçılarının yer aldığı“Le Chef Compilation” listesinin tamamı erkek. Michel Troisgros, Yannick Alleno gibi, çoğunluğu Fransız olan, aralarında İtalyan ve Japon aşçı da bulunan liste mevcut. Zaten ekranlara, dergilere bakın, sadece aşçılar değil, gurmeler bile hep erkek!
 
Hadi biraz nedenleri üzerine kafa yoralım...
 
Kadın ve erkek elbette eşit olarak dünyaya geliyor. Ancak, doğuştan paylaştırılan görevlerle erkeğin ve kadının vazifesi değişiyor. Kız çocuklarının oyuncakları; 
 
Mutfak aletleri, fincan, bebek gibi şeyler oluyor, erkeklerin ise araba, motosiklet, tır, uçak vs... Bu durumda da zaten bebeklikten itibaren görev dağılımı yapılmış, ve cinsler kendi rollerini kabullenmiş oluyor. Kadınlarda elbet erkeklerin yaptığı işleri yapmakta başarılı, uçak kullanan da var, şoförlük yapanda...
 
Yine erkeklerde bayan kuaförlüğü, makyöz ve bir çok alanda kadınlara rakip olabiliyor. Üstelik çokta başarılılar. Ancak konumuz ödüllü erkek aşçılar olduğundan, o kadar derine inmeyeceğiz. 
 
Kadınlar yıllarca mutfakta çeşit çeşit yemekler üretiyor, tarifler deniyor, sabrıyla mini minnacık sarmalar sarıyor, köfteler yapıyor. Mantılar açıyor, hem de öyle böyle değil, bir kaşığa 40 tane sığacak diye saatlerini harcıyor, sofradan keyifle yenilip kalkılıyor. Buna kimse şaşırıp taktir etmiyor, çünkü zaten ondan beklenen bir şey iyi yemek yapması.
 
Fakat erkek bir tava menemen yapıyor,“pöh pöh, bu nasıl menemen ya” noktasına varıyor. Salata yapıyor kimseye yetmiyor, daha olsa o da yenecek gibi sanki. Çünkü olayın en başında, erkeklerin evde mutfağa girişi bile hoş bir hal. Beklenmedik bir eylem ve çıkacak sonucun merak edilmesi durumu... 
 
Bende oturup, erkeklerin mutfakta neden daha başarılı olduğuna olduğuna kafa yorayım birazcık dedim.Yordum da sanki iyi ettim! Bir yemek muhabbeti taa bireylerin özgürlüğüne kadar gitti. Ne alaka yemek ve özgürlük değil mi? neyse bu bir gerçek kadın olmasa hiç bir erkek olmaz tüm cheflerin ilk ustası Anasıdır Ana bir kadındır.
 
Bu Aşçılık mesleğine sanatına emek veren yürekten selamlar sevgiler...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler