Dilber Dudağı Nasıl Yapılır?

Dilber Dudağı Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında ilginç yemek isimleri vardır. Bunlardan biri de osmanlı ve Türk mutfağında Dilber Dudağı tatlısıdır. Peki bu güne kadar evinizde osmanlı ve Türk tat...

Geleneksel Türk mutfağında ilginç yemek isimleri vardır. Bunlardan biri de osmanlı ve Türk mutfağında Dilber Dudağı tatlısıdır.
 
Peki bu güne kadar evinizde osmanlı ve Türk tatlılarından Dilber Dudağı tatlısı yaptınız mı?
 
Peki evinizde Dilber Dudağı tatlısı yapabilmek için yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Fazile Paksoy 'un özel tatlı tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
Yöresel tariflerini zaman zaman yayınladığımız ve büyük önem verdiğimiz Fazile Paksoy'un kaleminden Dilber Dudağı tatlısını Türk aşçı haberleri olarak mutfaklarınıza getirdik.
 
Dilber Dudağı Nasıl Yapılır?Dilber Dudağı Nasıl Yapılır?
Fazile Paksoy
 
Bulaşıcı Hastalık gölgesinde  de olsa bir bayrama daha eriştik. Misafir kabul edemesek te bir bayram geleneğidir tatlı.
 
Tatlısız bayram olmaz.Büyüklerimden öyle gördüm ve devam ettiriyorum bende bu güzel geleneğimizi.
 
Bu bayramda dilber dudağı yaptım. Yine çocukluğumda özellikle  yemekli sünnet düğünlerde yapılan bir tatlı.
 
Düğünden bir iki gün önce eş dost, hısım akraba bir araya gelerek bu tatlıyı yaparlardı. 
 
Dilber Dudağı Tarifi:
Dilber Dudağı için kullanılan Malzemelerimiz :
 
*     2 yumurta
*     1 su bardağı yoğurt suyu
*     1/2  su bardağı yoğurt
*     1 çay kaşığı karbonat
*     1 su bardağı sıvı yağ
*     Aldığı kadar un.
*     Yufkaları açmak için nişasta.
*     İçine koymak için ceviz.
*     Üzerine sürmek için tereyağ
 
Dilber Dudağı Şerbeti için :
*     3 su bardağı şeker
*     3 su bardağı su
*     Yarım limon suyu
 
Dilber Dudağı Yapılış tarifi:
 
Şerbetimizi hazırlayarak tatlının yapımına başladım. Daha sonra yumurtaları, sıvı malzemelerimizi ve karbonatı karıştırdım.
 
Sonra azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yaptım. Yaptığım hamurdan orta boy bir patates büyüklüğünde kopararak topalak yaptım.
 
Yaptığım topalakların üzerine ıslak bir bez örterek yarım saat kadar beklettim. Daha sonra her bir topalağı biraz nişaşta kullanarak pasta tabağı büyüklüğünde açtım ve 6 tanesini üstüste koydum.
 
Annemler yaparken nişaşta kullanmazlardı. Ben nişastasız açacak kadar öğrenemedim daha üst üste koyduğum tabak büyüklüğündeki hamurları yine nişasta kullanarak yufka büyüklüğünde açtım ve bir çay fincanı kullanarak yuvarlak bir şekilde kestim.
 
Arasına ceviz koyarak ikiye katladım ve tepsiye dizdim. Erittiğim tereyağını üzerine bolca sürerek önceden ısıttığım fırında kızarana kadar pişirdim. Fırından çıkıpta ilk sıcaklığı geçince soğumuş olan şerbetini döktüm ve bir sofra bezi ile örttüm. Bir saat kadar sonra şerbetini çekti ve yenecek kıvama geldi.
 
Yapacak olanlara afiyet olsun. Büyüklerimizin ellerinden öpebileceğimiz, sevdiklerimizle kucaklaşabileceğimiz, kalabalık sofralar kurabileceğimiz nice bayramlara.
 
Sevgi ve saygılarımla.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler