Alakart Restoran Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Alakart Restoran Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Yemek menüsünde bulunan her yiyecek çeşidini misafir herhangi bir sıralama olmadan kendi isteğine ve bütçesine göre sipariş edebilir. Yemek çeşitleri içeriğinde bulunan malzeme..

Alakart Restoran Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Koord. Has aşçıbaşı Ahmet Özdemir
 
Alakart kelimesi Fransızca 'da: À la carte yani (yemek) menü kartı anlamındadır. Genelde yemek menüsü için kullanılan À la carte servis şeklinde yemek menüsü üzerinde en az 6 yemek bölümü vardır. 
 
Bunlar; 
 
kahvaltı ve çorbalar, soğuk başlangıçlar, sıcak başlangıçlar, salatalar, makarnalar, ana yemekler, deniz ürünleri, tatlı ve meyveler 'den oluşur. Restoran işletmesinin çalışan sayısı, hitap ettiği mutfak konsepti ve hizmet alanları dikkate alınarak bu bölümler; özel yemeklerimiz, pizzalar, ızgara yemekler yada odun fırınımızdan (kara fırın) şeklinde çoğaltılabilir.
 
Gastronomi ve yeme-içme sektöründe bulunan restoran çeşitlerinde Alakart olarak hizmet vermek; 
 
Yemek menüsünde (bknz. Restoran menüsü) bulunan her yiyecek çeşidini misafir herhangi bir sıralama olmadan kendi isteğine ve restoran bütçesine göre sipariş edebilir. Yemek çeşitleri içeriğinde bulunan malzemeleri değiştirebilir. (Örnek; salatanın içinde soğan istemeyebilir, pizzanın içeriğini kendi seçebilir, yemeğinin tereyağı yada zeytinyağı ile pişirilmesini isteyebilir)
 
Alakart restoranları seçen her misafir sunulan yemek seçeneklerinin standartlarını kendisi seçer.
 
örnek; etin az pişmiş (rare), orta pişmiş (medium rare), ortanın üstü pişmiş (medium well) tam pişmiş (very well done) seçenekleri). Alakart sisteminin yada alakart restoranın en önemli özelliği ise istenilen yemeğin istenildiği anda ilgili aşçı tarafından hazırlanarak servis edilmesidir.
 
Yani yemek daha önceden yemek hazır değildir, sadece ön hazırlıkları olabilir. 
 
Örneğin;
 
etin kesilerek terbiye edilmesi, pizzanın hamurunun hazırlanması, yemekte kullanılacak sosların hazır olması yada sebzelerin kesilerek hazır tutulması olabilir. Bu süre ortalama salatalarda 10 dakika, makarnalarda 13-15 dakika, ana yemeklerde 20-30 dakika, tatlı ve meyvelerde ise 6-8 dakika arasında olabillir.
 
Alakart sistemi ile hizmet eden en iyi restoranlarda oturma süresi yaklaşık 2-3 saattir. Ama bu süre yiyecek ve içecek çeşitlerini ne kadar ölçüde sipariş ettiğinize göre değişebilir. Çok yoğun bölgelerde masanızda yemek olmazsa masaya yeni misafirler oturtmak için kalkmanız istenebilir. 
 
Profesyonel mutfaklarda Mutfak çeşitleri arasından bulunan alakart restoran mutfağı şefleri çok becerikli, hızlı ve pratik olmaları gerektiği için her aşçı bu mutfaklarda çalışamaz, çünkü zahmetli ve yorucudur.
 
Alakart restoranlarda her tabağın şekli ve sunumu farklı olduğu gibi, fiyatları da yemeğin maliyetine göre değişir. Bir çok farklı restoran konseptlerinde bu fiyatlar ve yemek gramajları yemek menüsünde belirtilmiştir. Restoran yönetiminin hizmet anlayışına göre cirolarını arttırmak amacı ile paket menüler hazırlayabilirler. 
 
Paket menüler genelde ekonomik ve turistler için cezbedici seçeneklerde tercih edilebilir. Alakart restoranların yemek haricindeki hizmetleri arasında; lounge, branch, toplantı, alkollü yada alkolsüz içecekler, kafe hizmetleri olabilir.
 
Has Aşçıbaşı'nın Hatırlatma Notu:
 
Saygıdeğer Meslektaşlarım;
Ben bu ve bunun gibi diğer makaleleri türk mutfak kültürünün ve Türk mutfağının Türkiyede ve dünyada daha iyi standartlara gelebilmesi için yazıyorum. Bilgimi paylaşıyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir ve çoğalır... 
 
Kopyalayabilirsiniz, sosyal ağlarda yada başka sitelerde de paylaşabilir hatta yayınlayabilirsiniz. Ama lütfen bunu makalenin ana sayfasına link yada isim verip kaynak belirterek yapınız, kendi makaleniz gibi paylaşmayınız...
 
Benim yazımı paylaşıp paylaşmamanız önemli değil, ama mutfağımızın geleceği için sizlerde "bir şeyler üretiniz" -ki bilgimiz çoğalsın ve yeni meslek gönüllüsü kardeşlerimiz bunlardan faydalansın. Bizler "koca usta" olduk artık. Mutfağımızın geleceği genç aşçı kardeşlerimizin...
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi 
 
İngilizce Web site: 
https://gastronomyconsultation.com
Hizmet alanlarım:
https://gastronomyconsultation.com/pages/14/My-Service-Areas.html 
Türkçe Web site:
http://hasascibasiahmetozdemir.com
Hizmet alanlarım:
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/86/Hizmet-Alanlarim.html 
 
Kaynak: 
Has aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in resmi web sitesinde gastronomi ve mutfak danışmanlığında "Alakart Restoran Nedir" isimli makalesi
 
 
Alakart restoran nedir


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler