Restoran Tanıtımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Restoran Tanıtımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

En iyi restoran tanıtımlarını yapmanın en ekonomik yolları nedir? Restoran tanıtımlarında hangi formüller uygulanabilir? Yeni restoranınızın hangi hizmet alanlarını tanıtmalısınız?

Restoran Tanıtımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir? Restoran Tanıtımı Nasıl Yapılmalıdır?
 
Konu İle İlgili Özel Olarak İlgilenenler İçin Tavsiye Notu: Haberin en altında bulunan orijinal metin kaynağı üzerinde "aydınlatıcı bilgi"  içeren mavi etiket sayısı daha fazla olduğu için daha detaylı bilgi sahibi olmak amacı ile link verilerek belirtilmiş olan anahtar kelimeleri  tıklayarak incelemenizi tavsiye ederiz.
 
Kesin başarı amacı ile ciddi yatırımlar yaparak yeni restoranınızı bir şekilde hayata geçirdiniz ve ilk misafirlerinizi ağırlamaya hazırlanıyorsunuz. Acısı ile tatlısı ile büyük bir yorgunluğu restoranınızı hizmete açarak üzerinizden atmayı planlıyorsunuz. Belki de bu yatırımınız ileride şehrin en iyi restoranlarına sahip olmak ile noktalanabilir. Peki restoranınızı hizmete açmanın daha yeni bir başlangıç olduğunu ve esas zorluğun farklı dengeler ile yeni başladığını biliyormusunuz?
 
  1.  Yeni Restoran Konsept Tasarımına Göre Şehrin İleri Gelenleri Restoranınıza Niye Gelsin? 
  2.  Tercih Edilmeye Değer Neyiniz Var? 
  3.  Hangi Hizmetleriniz İle Ön Plana Çıkmayı Planlıyorsunuz? 
  4.  En İddialı Yemekleriniz Nelerdir? 
  5.  Restoranınızın En Büyük Özelliklerini İlerideki Müdavimlerinize Nasıl Tanıtmayı Planlıyorsunuz?
 
Gibi başlıklar en çok üzerinde durup düşünmeniz gereken konulardır. Bu alanda geçmiş zamanlarda yazmış olduğum makalelerden olan Yeni Restoran Açılış Bütçesi Nasıl Hazırlanır makalemde de yer vermiştim.  
 
Restoran tanıtımları genel anlamda sadece restoran inşaatında bütçe de değil, esas olarak Restoran Açılış Bütçesinde özellikle yer verilmesi gereken ana detaylardan biri. Bu konuda yukarıdaki ve aşağıdaki soruları cevaplayamadığınız takdirde Özellikle belirtmek isterim ki En Başarılı Mutfak Şefleri'ni dahi getirseniz pek fazla bir şey değişmez. Geçici çözümler sizi daha da dibe götürebilir. Sürdürülebilir ve sonuç odaklı çözümler uzun vade de sizi başarıya taşır.
 
  1.  Peki en iyi restoran tanıtımlarını yapmanın en ekonomik yolları nedir?
  2.  Restoran tanıtımlarında hangi formüller uygulanabilir?
  3.  Yeni restoranınızın (Yeni Restoran Nasıl Açılırhangi hizmet alanlarını tanıtmalısınız?
  4.  Restoran tanıtımlarının bir standart'ı varmı' dır?
  5.  Restoran bölümlerinin tanıtımı mı önemlidir yoksa restoran menüsü mü önemlidir?
  6.  Tanıtımlarda misafir memnuniyetine dayalı restoran işletmeciliğinin rolü nedir?
  7.  Sosyal medya restoran tanımlarının hangi aşamasında kullanılmalıdır?
  8.  Restoran tanıtımlarında sosyal medyanın rolü ve önemi hangi ölçülerde olmalıdır?
 
Gibi sorularınızın cevabı mutlaka vardır. Ama her restoran için bu sorular aynı anlamları ifade etmez. Yani bunlar standart değildir. Aynı zamanda tanıtımlar mevsimsel özellikler ile birlikte bulunmuş olduğu bölgenin yemek kültürü ile de ilgilidir. Restoran tanıtılarınızda öncelikli olan konuları tespit etmelisiniz.
 
  1.  Restoran Yönetim Sirkülerindeki Görev Dağılımındaki Departman Sayısı
  2.  Restoranın Yeri Ve Konumu,
  3.  Yeni Restoranınızın Mutfak Çeşitleri Ve Menü Çeşitlerinin Detayları,
  4.  Yeni Restoran Konseptinin Özellikleri,
  5.  Restoranınızın Hizmet Alanları,
  6.  Yeni Restoranın Genele Oranla Bulunmuş Olduğu Sınıf,
  7.  Hizmet Etmeyi Planladığınız Misafir Portföyünüz, 
  8.  Yeni Restoran Cost Maliyet Hesapları İçerisinde "Çarpan" Hesaplarınızda Ciro Hedefleriniz,
 
Restoran Tanıtımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?Yeni Restoran yönetiminin ortak kararları doğrultusunda restoranın standart hizmetleri haricinde gelir getiren ekstra hizmetlerin tanıtımlarına' da yer verilebilir. Bu hizmetlerden 2022 Dünya gastronomi Trendleri makalemde bahsetmiştim. 
 
Özellikle Vurgulamak İstediğim Konu Şudur;
 
Başka bir restoranın tanıtım politikaları sizin tanıtım polikanız olamaz. Her restoranın yukarıda belirtmiş olduğum özellikleri dikkate alınarak tanıtım politikaları yeniden hazırlanır. Restoran tanıtımları genel giderler içinde hesaplanarak muhasebeleştirilebilir ama bir gider olarak görülemez. Çünkü restoran tanıtımları cironuzu büyüterek daha fazla kazanmanızın bir anahtarı ve restoranınızın vizyon, özgüven, standart ve misafir memnuniyetinde "müdavimlerinize" sunulan -bizim işletmemize gelerek doğru yapıyorsunuz. Düşüncesinin pekiştirilmesidir.
 
En doğru ve kesin sonuç alan restoran tanıtımları restoran iletmenize gelen misafirlerin konseptinize uygun bir şekilde ağırlanmasıdır. Burada restoran yönetiminin belirlemiş olduğu "Restoran Menüsünün Önemi Nedir, Nasıl Yapılmalıdır" isimli makalemde açıkladığım restoran prensipleri çok önemlidir. 
 
Bazen sizin kırdığınız bir misafir etrafına sizi şikayet ederken esasında sizin tanıtımlarını yapıyor olabilir. Sizin Kurallarınız Size Daha Fazla Faydası Dokunacak Birilerinin Dkkatini Çekebilir...
 
Yeni Restoran işletmeciliğinde "Misafir daima haklıdır" sözüne şahsen katılmıyorum. Günümüzde profesyonel restoran işletmelerinde "prensipler" var. Eğer bir alakart restoran işletmesinde kurallarınız ve bir hizmet çizginiz yok ise başarı sizden uzaklaşabilir. Restoran işletme prensipleri her ne kadar esnetilebilir ve kişiye özel olsa' da diğer misafirleri "kötü örnek" olmaması gerektiği gibi bazen misafire uygun bir "dil" ile hayır denilebilmelidir.
 
Restoran Açmadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir Sorusunun Cevaplarını Aramak Ve Bulmak, Başarı Odaklı Çalışmalarınızda Etkili Olabilir. 
 
Ama burada şunu unutmayınız kurallar, sistemler ve prensipler restoranınıza özel olmalı. Nasıl ki terziye kendiniz göre kıyafet diktiriyorsanız restoranınıza özel tanıtlarda daha başarılı olursunuz. Bir başka restoranın tanıtım faaliyetleri "emanet bir elbise gibi" size daha büyük yada daha küçük gelebilir. Restoran tanıtımlarınızda kullandığının döküman ve göreseller gerçekliği yansıtmalı ve bunlardan etkilenen misafirler restoranınıza geldiğinde aynısını görebilmelidir.
 
Restoran Tanıtımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?İşleriniz ne kadar iyileşirse iyileşsin bunun sebebini mutlaka keşfetmelisiniz ve o sebebe daha fazla yatırım yapmalısınız...
 
Genelde restoran işletmecileri işleri kötüye gittiği zaman sebeplerini bulmaya çalışırlar ve bazen restoran terör estirirler. Bu tamamen yanlış bir kavramdır. İşler iyi iken sebebini araştırmalısınız ve o sebebi korumalısınız. Eğer restoranınızda iyiye giden yada kötüye giden sebepleri bilmiyorsanız restoranınıza hakim değilsiniz demektir.
 
Bu konuda Yeni Restoranı Başarılı Yapan En Önemli Özellikler Nelerdir isimli makalemi' de okuyabilirsiniz. Mevcut misafirlerinizden bir şekide "Anket ve Formlar" vesilesi ile geri dönüşler aldığınız takdirde mutlaka bunları iyi değerlendirmeli ve sosyal ağlardaki tanıtımlarınızdan dolayı size gelen misafir trafiğinin toplamdaki payını mutlaka bilmelisiniz. Aynı zamanda faklı teknikler ile başka birinin gözünden gerekirse işletmeci körlüğü' ne sebep olan konuların konuya vakıf kişilerce tespit ettirmeyi deneyebilirsiniz.
 
  1.  Misafirler Sizi Neden Tercih Ediyor?
  2.  En İyi Müdavimlerinizin Restoranınıza Gelme Sebebi Nedir?
  3.  Restoran Menü Analizinde En Çok İstenen Yemeğiniz Nedir?
  4.  En Beğenilen Personeliniz Kimdir? 
  5. Sonuç Odaklı Gastronomi Danışmanlarından Hizmet  Yada Fikir Aldınız Mı?
  6.  Restoran Yönetim Raporlarında Problemli İşler Nelerdir?
  7.  Restoran Yönetiminde Çizelge Ve Tutanaklar Doğru Bir Şekilde Yapılıyor Mu?
  8.  İşlerinizin İyi Olmasında Restoranın Manzarasının Etkisi Nedir?
  9.  Yemeklerinizin Kalitesinin Misafir Memnuniyetindeki Rölü Nedir?
 
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Gerçek bir Restoran tanıtımında ayrılması gereken bütçe restoran cirosunun yüzde kaç'ı olmalıdır?
 
Burada bütçeden önce sürdürülebilirliğin devamlılığı daha önemlidir. Bir kaç gün içinde binlerce liralık bir reklam ve sonrasında her şey sus-pus olursa bunun restoran tanıtımında pek bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Fark edilebilecek bir şekilde belirli periyotlarda reklam yapılacak alanların iyi belirlenmesi ve kullanılacak slogan ve görseller ile birlikte size ait videoların düzgün bir şekilde paylaşılması 'da çok önemli.
 
  1.  Gastronomi sayfaları ve yeme-içme kültürüne sahip sosyal ağ ve web sitelerinde yayınların ilgili birim tarafında takibi,
  2.  Kendi işletmenize ait olan Sosyal medya hesaplarınızda paylaşımların düzenli yapılması,
  3.  Sosyal medya hesaplarınızdaki üslup 'un sizi yansıtıyor olması,
  4.  Sosyal medya paylaşımlarınızın zaman planlanlı ve düzenli olarak yapılması,
  5.  Paylaşımlarınızdaki fotoğraf, video ve sloganlarınızın gerçeği ve sizi ne kadar yansıttığı,
  6.  Sosyal medyalarda hangi özelliklerinizin tanıtım amaçlı reklamının yapıldığı,
  7.  Hizmet alanlarınız ve restoran konsept özelliklerinizden bahseden makale veya köşe yazılarında bahsedilme oranı,
  8.  İlgili makale veya köşe yazılarının hangi web sitelerinde yayınlandığı,
  9.  Sosyal paylaşımlarına yapılan yorumlara verilen cevapların negatif ve pozitif ölçülerinin değerlendirilmesi, 
  10.  Şehrin En İyi Restoranları arasında sizden ne kadar bahsediliyor olması,
 
Restoran Tanıtımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?Sosyal ağ sorumlunuz, reklam yönetim birimleri ve restoran yönetimi tarafından verilmesi gereken kararlardan bazıları. Yapılması gerekenler tüm başarılı restoranlar için aynı standartlarda olmadığı için net bir restoran tanıtımı sunamıyorum.
 
Bunu yapmam doğru olmadığı gibi, yanıltıcı da olur...
 
Burada kilit nokta yine restoranın sahip olduğu özelliklerdir. Bu konuda işin profesyonellerinden restoran tanıtımları konusunda restoran danışmanlığı  hizmeti almanızı gerektirir diye düşünüyorum.
 
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorulardan Olan Restoran Tanıtımları Oluşturmuş Olduğunuz Bir Birim Tarafından Yada Konuya Vakıf Kişi Yada Kuruluşlarca Yapılmalıdır.
 
Aksi takdirde yatırım harcamalarınız ve çalışmalarınız sonuçsuz kalabilir. Orkinos yakalayabilmek için denize açılmalısınız, kızılırmakta yada yeşil ırmak' ta orkinos yakalayamazsınız. Yada Antalyada kaybettiğinizi İstanbulda bulamazsınız.
 
Başka bir benzetme ile doktor hastasını ne kadar iyi teşhis ederse o kadar sağlıklı tedavi edebilir. Sonuç olarak kendi ölçülerinize göre elbise alınız yada terzinize müracat ediniz. 
 
Misafirlerin Restoranları Tercih Etme Sebepleri arasında bulunan restoran tanıtımlarında yeni gastronomi trendlerine göre restoran cirosunun minimum %5’ini genel reklam ve genel tanıtımına ayırmanız restoranın geleceği için sağlıklı bir karar olabilir. (%5'lik oran cironun büyüklüğüne göre artı veya eksi yönde değişebllir) Bu oranın restoran tanıtım bütçesinde reklam ve tanıtım çeşitleri arasında yapılandırılmalıdır. Restoran yönetimi tarafından reklam ve tanıtım çeşitleri aşağıdaki gibi olabilir;
 
  1.  3 Aylık Reklamlar,
  2.  3 Aylık Tanıtımlar
  3.  6 Aylık Tanıtımlar,
  4.  6 Aylık Reklamlar,
  5.  Yıllık Tanıtımlar,
  6.  İlgili Tv. Programları
  7.  Basına Özel Yemek Sunumları,
  8.  Sosyal Ağ Tanıtımları,
  9.  Sosyal Ağ Reklamlar,
  10.  Günlük Gazete Ve Dergi Haberleri,
  11.  Gazete, Dergi Ve Web Sitesi Reklamları,
  12.  Tanıtıcı Broşürler,
  13.  Reklam Broşürleri,
 
Reklam ayrı bir çalışmadır, tanıtım ayrı bir çalışmadır. Lütfen iksinin de aynı olduğunu düşünmeyiniz. Özellikle restoran tanıtımlarınızda Pişirme Teknikleri, Yaz Menüsü, kış menüsü, hizmet alanlarınız, Restoran Menüleri ve özel yemeklerinize mutlaka yer veriniz. Unutmayınız restoranızın şekli, sandalye ve masalarınızın kalitesi yada manzaranız size bir kaç defa misafir getirir, ama lezzetiniz günde üç öğün yemek yiyen bir insan için her zaman...
 
Bilgi paylaştıkça güzeldir ve çoğalır. Ben düşüncelerimi paylaşıyorum. Umarım ilgilenenlere faydalı olur. Paylaşabilirsiniz, başka sayfalarda da bu sayfanın linkini verip kaynak belirterek yayınlayabilirsiniz. Ama bunu kendi makalenizmiş gibi "yapmayınız" lütfen... 
 
Türk aşçı haberleri editörleri için özel notum:
 
Şahsi Web sitemdeki yayınlar, sosyal ağlarımın kontrol desteği, grafik çalışmaları, resim tasarımları ve genel seo çalışmaları konusunda öncelikte "Türk aşçı haberleri" editörlerine "bilginin paylaşımında" destekleri için ayrıca teşekkür ederim. İyi ki varsınız ..
 
Kaynak: 
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in Resmi Web Sitesinde Bulunan Gastronomi Ve Restoran Danışmanlığında "Restoran Tanıtımı Nasıl Yapılır" İsimli Makalesi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler