Bayram Hazırlıklarından

Bayram Hazırlıklarından "Gül Reçeli" ve "Güllü Lokum"

Kokuları ve güzellikleri muhteşem ve anlatılamaz.Bir haftadır kocamış olanların yapraklarını toplayıp ağzı sıkıca kapanan bir kapta buzdolabında biriktiyorum. Bugün reçel..

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?Gül Reçeli Nasıl Yapılır?
Yöresel lezzet taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Mayıs ayı geldi ve geçiyor. Mayıs demek, bahar demek, çiçek demek, hepsi birbirinden güzel renk ve kokuda gül demek.
 
Annemin yediveren gülleri, bardak gülleri, hıdırellez gülleri, ablamların beyaz, pembe  mis kokulu  gülleri, bizim bahçedeki çardak gülleri açtı. 
 
Kokuları ve güzellikleri muhteşem ve anlatılamaz. Bir haftadır kocamış olanların yapraklarını toplayıp ağzı sıkıca kapanan bir kapta buzdolabında biriktiyorum. Bugün osmanlı ve Türk tatlılarından reçel ve lokum yapıp ruhumuzu  hoş etme günü.
 
Gül Reçeli Tarifi
Malzemelerimiz :
 
*   Gül yaprakları
*   Şeker
*   Limon suyu
 
İlk iş gül yapraklarını  zedelemeden, nazikçe 1-2 su  yıkadım. Bir süzgece koyarak sularının süzülmesi  sağladım. Bir sofra bezinin üzerine yayarak yarım saat kadar kuruttum. 1 su bardağı gül yaprağının üzerine 1 su bardağı toz şeker dökerek biraz ovuşturdum. 
 
Kokuları ve güzellikleri muhteşem ve anlatılamaz.Bir haftadır kocamış olanların yapraklarını toplayıp ağzı sıkıca kapanan bir kapta buzdolabında biriktiyorum. Bugün reçel ve lokum yapıp ruhumuzu  hoş etme günü.
Ovuşturduğum kabın ağzını kapatıp 5 -6 saat buzdolabında dinlendirdim. Bu işlemden sonra 1 bardak kadar su ekleyip  ocağa oturttum. Yarım saat kadar kaynadıktan sonra rengini ve kokusunu suya salan gül yapraklarını bir kevgirle çıkardım. 
 
Orta ateşte arada karıştırarak pişirmeye devam ettim. Yaklaşık bir saat içinde reçel kıvamını aldı. Kıvamını aldıktan sonra yarım limonun suyunu sıktım.  Bir iki dakika daha kaynattım ve gül kokulu reçelim hazır oldu.
 
Gül Reçeli Nasıl Yapılır?
Güllü Lokumu Tarifi
Malzemeler :
 
*    Gül yaprakları
*    2 su bardağı şeker
*    1 su bardağı su
*    Yarım su bardağı nişasta
*    Nişastayı açmak için biraz su.
*    Gül yaprakları ve renk vermesi için 2-3 adet gelincik yaprağı.
 
Yapılışı : 
 
2 Su bardağı şeker ve 1 su bardağı gül yaprağını elimle iyice ovuşturdum. 1 su bardağı su ekledim. El mikseri ile devamlı karıştırarak şekerler eriyene kadar pisirdim. Renk vermesi için  siyah yerlerilerini temizlediğim 5,6 adet gelincik yaprağını ekledim. Yarım saat kadar pişirdim. Daha sonra yaprakları tencereden çıkardım. Ayrı bir kapta su ile açtığım nişastayı ekledim. 
 
Devamlı karıştırarak  orta ateşte pişirdim. Ocaktan indirince özleşmesi için ara ara bilendir ile ara ara el mikseri  ile devamlı karıştırdım.Biraz ılınınca altını hafifçe yağladığım kare bir kalıba döktüm ve 1 gece buz dolabında beklettim.
 
Ertesi gün dolaptan çıkarıp küçük küçük lokumlar şeklinde kestim ve pudra şekeri ve nişasta ile hazırladığım karışıma buladım. Gül kokulu lokumlarım hazır oldu. Gül yapraklarınız kokulu değilse pişirirken koku vermek için biraz gül suyuda ekleyebilirsiniz..
 
Buralardan gül kokulu selamlar, sevgiler arkadaşlarıma...

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler