Şef Doğa Çitçi; Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Şef Doğa Çitçi; Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Bazen bulgurlu bir borani, bazen de beyaz lahana turşusuyla hazırlanan bir tavuk yemeği... Tüm bu tarifler, lahana sevmeyenleri bile mest edecek cinsten. Lahanalı Yemekler..

Şef Doğa Çitçi; Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
 
Etli veya zeytinyağlı sarması, kapuskası, çorbası derken beyaz lahanayla pişirebileceklerimiz öyle çeşitli ki... Bu bazen Yörük mutfağından, üzerine turşu suyu gezdirip fırına attığımız ‘lahana dolusu’ olabilir, bazen bulgurlu bir borani, bazen de beyaz lahana turşusuyla hazırlanan bir tavuk yemeği... Tüm bu tarifler, lahana sevmeyenleri bile mest edecek cinsten...
 
İşte sizlere başarılı Türk mutfağı şeflerinden Doğa Çitçi'nin kaleminden en iyi dolma ve sarma tariflerinden olan Etli Lahana Sarması tarifi...
 
Şef Doğa Çitçi; Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır? (Güneydoğu Anadolu Bölgesi) (4-6 Kişilik)
 
Etli Lahana Sarması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdi?
 
*   1 Adet (3.5-4 Kg) Beyaz Lahana             
*   1 Limon (Kabukları Soyulup Halka Halka Doğranmış)
*   2 Limonun Suyu
 
İç Harcı İçin;                                  
 
*   300 Gr Kuzu Kıyması (Yağlı)                   
*   2.5 Su Bardağı Pirinç
*   2 Soğan
*   5-6 Diş Sarımsak
*   2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
*   2 Yemek Kaşığı Biber Salçası
*   1 Su Bardağı Zeytinyağı
*   1 Tatlı Kaşığı Karabiber
*   1 Yemek Kaşığı Pul Biber
*   1 Tatlı Kaşığı Tuz
 
En Meşhur Lahanalı Yemeklerden Etli Lahana Sarması Yapılış Tarifi;
 
Lahanayı yıkadıktan sonra sap kısmını bıçakla ayırın. Sıcak su koyduğunuz tencereyi ocağa alın. Lahanayı suya alın. Birkaç dakika sonra lahana yumuşamaya başlayınca bir kevgir yardımıyla yapraklarını hafifçe ayırıp aralarına kepçeyle sıcak su dökün. Bütün yapraklar iyice yumuşayana kadar yaklaşık 5-10 dakika pişirin, tencerede daha uzun tutmayın.
 
Haşlanan lahanayı kevgirle alıp soğuk su dolu başka bir kaba koyun. 1-2 dakika bekletip suyunu süzün.
 
Derin bir kaba kıymayı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci, çok ufak doğranmış soğan ve sarımsağı, domates ve biber salçalarını, limon suyunun 2/3’ünü, tuz, karabiber, pul biber ve zeytinyağını ilave edin. İyice karıştırıp harç hazırlayın.
 
Dolmanın pişeceği tencerenin dibine kabuğunu soyup halka halka doğradığınız 1 limonu dizin. Lahana yapraklarını uygun büyüklükte kesip sert kısımları bıçakla çıkarın. Her bir yaprağın içine 1-2 tatlı kaşığı kadar harç koyup sarın.
 
Sarmaları tencereye çok sıkıştırmadan dizin, üzerlerine tencereden biraz küçük boyutta kapak veya tabak yerleştirin.
 
Ayrı bir kapta sıcak suyla biraz tuzu karıştırın. Sarmaların üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde ilave edip orta ateşte pişmeye bırakın. Su kaynayınca ocağı kısıp 50-55 dakika pişirin. 2 limonun suyunu ekleyip 5-10 dakika daha pişirdikten sonra tencereyi ocaktan alıp suyunu süzün. 5-10 dakika dinlendirip servis edin.
 
BİR NOT: Pirinç yerine bulgur da olur!


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler