Çölyak Hastalarının Devlet Desteğine İhtiyacı Var

Çölyak Hastalarının Devlet Desteğine İhtiyacı Var

Bir glutensiz ekmek 30 lira. İnsanlar ekmek almakta bile zorlanıyor. Bizler bir noktaya kadar elimizden geleni yapıyoruz ancak çölyak hastalarının devlet desteğine ihtiyacı var.

 
Çölyak Hastalarının Devlet Desteğine İhtiyacı Var
 
Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Fırat, Çölyak Hastalığına Dikkat Çekmek İstiyor...
 
Feyza Nur Dikici/2018 yılında çocuklarına Çölyak Teşhisi koyulduktan sonra Elazığ Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği'ni kurmaya karar veren Rıdvan Fırat, yaşadıkları zorlukları anlattı.
 
Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. 
 
Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar. Kalıtsal bir hastalık olduğu için hastaların hayat boyu çölyak diyeti yapmaları gerekir. Diyet bozulduğunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılır.
 
Derneğin kurulma sürecine dair bilgi veren Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Rıdvan Fırat,
 
"2018 yılında çocuğumuza çölyak teşhisi koyulmasının üzerine eşimle birlikte bu derneği kurduk. Başlangıçta bu kadar zorlanacağımızı bilmiyorduk ancak elimizi koyduğumuz taşın altından çekmedik. Elazığ halkı ve kurumlar yıllardır çölyak hastalığı konusunda duyarsız davranıyor, haliyle beklediğimiz ilgiyi göremiyoruz." dedi.
 
"Derneği kurduktan sonra hastaları bulup yanımıza toplamaya başladık ancak yine yeterli ilgi ve alakayı göremediğimiz, yeterli seviyede bağış toplayamadığımız için hastalarımız da biz de zor duruma düştük. Bunun üzerine çölyak hastaları için glutensiz besin üretim merkezi kurup ürünleri kendimiz üretmeye başladık."
 
“Çölyak hastaları kaderine terk edildi”
 
Çölyak hastalarının Elazığ'da ve yurt genelinde yaşadığı zorluklara değinen Fırat, konuşmasına şu şekilde devam etti:
 
"Bu süreçte derneğimizin yurt içinde Genel Merkezi Elazığ’da olan 14 şubesi açıldı. Şehirleri gezip Çölyak hastalığını tanıttık, çölyak için ilgi çekmeye çalıştık. 
 
Çölyak hastalığını, glutensiz diyetin önemini ve ne kadar ölümcül olabileceğinden bahsettik. Ancak bunları yaparken herhangi bir kurum desteği almadık. Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı olarak, çölyak hastalarının Elazığ’da kaderine terk edildiğini söyleyebilirim.
 
2020 Elazığ depremi döneminde Elazığ Belediyesi’nin ve Kızılay Elazığ’ın yardımıyla Elazığ'da 45 gün boyunca çölyak hastaları için kendi imkanlarımızla çadırlara sıcak glutensiz yemek dağıtımı yaptık. Şu an olmayan imkanımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz."
 
“Elazığ’da 7000 çölyak hastası var”
 
"Elazığ’da şu an 7000 çölyak hastası var. Derneğimizde yaklaşık 200 acil ihtiyaç sahibi üyemiz var. Ulaşabildiğimiz herkese el uzatmaya gücümüz yettiğince destek olmaya çalışıyoruz.
 
Kahramanmaraş merkezli depremlerde gerekli koordinasyona ulaşamadığımız için çölyak hastaları hayatlarının en büyük zorluğunu yaşadı. Diyetini bozmak zorunda kalan hastalar oldu ve ciddi sağlık sorunu yaşadılar. Her şehirde devlet destekli çölyak mutfağı olmak zorunda. Çünkü glutensiz besin fiyatları çok yüksek ve insanların bunları karşılayacak gücü kalmadı.
 
"Çölyak hastalarının devlet desteğine ihtiyacı var"
 
Bir glutensiz ekmek 30 lira. İnsanlar ekmek almakta bile zorlanıyor. Bizler bir noktaya kadar elimizden geleni yapıyoruz ancak çölyak hastalarının devlet desteğine ihtiyacı var."


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler