Has Aşçıbaşı; Mutfak Kültürümüzün Tanıtımında 2018 Yaz Sezonu Büyük Fırsat

Has Aşçıbaşı; Mutfak Kültürümüzün Tanıtımında 2018 Yaz Sezonu Büyük Fırsat

Bu düşünceleriniz iran a Türkiye’nin petrol satmaya çalışmasına benziyor ! Kendi mutfağınızı bilmediğiniz. ına benziyor. Özellikle Akdeniz, Ege Ve Ülkemizin Diğer Turizm Sehirlerindeki Turistik..

Mutfak Kültürümüzün Tanıtımında 2018 Yaz Sezonu Büyük Fırsat
 
yüzyılımızda ülkeler, sahip oldukları tarihi kültür değerleri , medeniyetleri, teknolojik ve ekonomik güçlerinin yanında mutfak kültürleri ile de değerlendirilmektedir. Günde 3 öğün yemek yiyen bir insan ve insanlar Dünyada artık farklılıklar aramaya başlamışlardır. Bizim mutfağımız, tarihimizden gelen lezzet miraslarımız ve bu alandaki zenginliğimiz ile de ülke ve dünyada Türk mutfağı tanıtımımıza ciddi katkılar kazandırabileceğimiz bir zamandayız. 
 
Şu an gerek ülkemizde gerekse yurt dışında bir çok en iyi restoranlar bizim mutfaklarımıza ait olduklarını ısrar etseler de, gerçekte Osmanlı ve Türk mutfağı kültürünü yansıtmamaktadırlar. Özellikle uzak doğu ve Avrupa ülkelerinden misafirlerimiz Türkiye’ye geldikleri zaman söz konusu restoranlarda Osmanlı ve Türk mutfağını arayıp  umut ederken yine şaşkınlık verici bir durum olarak kendi mutfaklarının farklı versiyonları ile karşılaşmaktadırlar. 
 
Oysa bu insanlar tatile geldikleri ülkenin, kültür, mimari ve sosyal yaşam tarzı itibari ile birlikte mutfak kültürünü de keşfetmeye gelmişlerdir.  Bizi tercih etmelerindeki Anadolu kelimesi onlar için çok büyük beklentilere sahiptir. Bu kelimenin anlamını ülke misafirlerimize örf ve anene ‘lerimiz, sofra kültürümüz, tarihi lezzetlerimiz ve manevi değerlerimizi de göstererek yaşamak ve yaşatmak söz konusu alandaki işletmelerin ülkelerine karşı en büyük görevleridir. 
 
Mevcut işletmelerimizin gerçek Dünya standartlarında ve orijinal değerlerimizi, menüsü, dekorasyonu, konuya vakıf kişiler ve firmalar tarafından yapıldığı takdirde her alanda ülke Tanıtımlarımızı ve restoran tanıtımlarını doğru bir şekilde daha da hızlandıracaktır. Bu konuda tarihi kültür miraslarımızın sergilendiği restoranların özellikle ilk etapta ülkemizin turizm şehirlerinde daha sonra ise Asya ve Avrupa ülkelerinde açılmasına ve mevcut işletmelerin gerekli eğitimlerle hizmet kalitesinin yükseltilerek menülerinin de mutfağımızdan  Türkçe  yemekler   ile  donatılmasına  zaruretle ihtiyaç   vardır.
 
Hem Asya’da hem de Avrupa’da fiziki ve kültürel olarak sınırları bulunan ülkemiz  birçok imparatorluğun kurularak yıkıldığı, dünyadaki kültür medeniyetlerinin başkentleri bulunan bizim coğrafyamız dünya ülkeleri tarafından da kıskanılarak hayranlıkla bakılan ve paha biçilemez bir değerdir. Tarihten gelen bu değerlerimizin farkında olarak gerçek zenginliğimiz ile Anadolu kimliğimizi hak etmiş olduğu bir şekilde ön planda tutmak kaydı ile ülkemizdeki “ölü menüler” ilgili işletme sahipleri, işletmecileri yada şefleri tarafından değiştirilmelidir.
 
Uydur uydur salla mantığı ile varılabilecek bir menzil yoktur...
 
18 yaşındaki Executive chef diye onurlandırarak işletmelerinize atadığınız şefler ancak size iflasa götürür. İşletmenizin ömrü 20 sene ise siz bu düşünceler ile 2 senede köşeyi aşağıya doğru dönersiniz !!! yahu bazı menülerde 300 çeşit ürün var !!! %98 i sallama. Kime neyi ıspat etmeye çalışıyorsunuz ? istediğin zaman ise menünün %-10 yok. Yani yok satıyorsunuz. Niye yazdınız o zaman o kadar çeşidi menüye ? mevcut çeşitlerinizin çok olması bir maharet değildir. Maharet yazılanı minimum surede maksimum kalite ile misafirinize “yok” demeden sunabilmektir. 
 
Özellikle Akdeniz, Ege Ve Ülkemizin Diğer Turizm Sehirlerindeki Turistik Restoran İsletmecileri;
 
Yapacağınız işletme hangi mutfak konseptinde pişirme tekniklerinden olursa olsun En baştan alanımda sizlerin takdirine bıraktığım acizane bilgileri olan biri olarak UYARIYORUM; ilk düğmeyi  işin başında yanlış iliklerseniz yanan şiş 'te sizin olur, kebab' ta sizin olur, yani lütfen bunu yapmayın... yahu niye İtalya’na makarna, pizza, Fransız’a ördek, Amerikalıya burger, stek satmaya çalışıyorsunuz !!! 
 
Bu yabancı mutfak özentileriniz ve düşünceleriniz Türkiye’nin iran a petrol satmaya çalışmasına benziyor !
 
Kendi mutfağınızı bilmemek ve bu konuda cehaletinizden dolayı güvenememek Ne acı bir durum değilmi ? Peki araba sürmesini bilmeden direksiyona geçip 200 km surata çıkarsanız ne olacağını biliyorsunuz degil mi ? onun için direksiyona çıkmadan eğitim ile ehliyet alıyorsunuz. Peki bir restoran açmadan önce herhangi bir eğitim alıyormusunuz? İşe aldığınız kişilerin konuya vâkıf olduklarını iyi araştırınız! Ucuz maaş düsüncesiyle hareket ederek kendinizi de yatırımlarınızı da riske etmeyiniz arkadaşlar.Hatta bir heves ile restoran işletmeleri açıp daha sonra isleriniz kötüye gidince “DAMPING” yaparak bölgenizdeki restoranların işine de engel olup onları zora sokmayınız !!!
 
Konuyu Toparlayacak Olursam;
 
özellikle turizm şehirlerindeki saygıdeğer restoran işletmecileri; yöresel mutfaklarımız sizin için yabancı turistlere sunulacak bir hazinedir. Bırakın pizzayı, burgeri, makarnayı. Hem muazzam para kazanın, hem kültürümüzü tanıtın. Konuya vâkıf ustalar secin kendinize. Mardin, Antakya, Karadeniz, Hatay, Anadolu’nun şehirlerinin mutfak ürünlerinden faydalanın. Mutlaka 3-4 çeşit pideniz olsun menünüzde. (Bafra, ordu, Rize, Niksar) tencere ve fırın et yemeklerimizden fazlasıyla faydalanmanızı tavsiye ederim.
 
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorulardan Bazılarında...
 
Konseptinizi uluslararası, bölgesel, yöresel veya kendi kimliğimize yakışan Osmanlı ve Türk mutfağı olarak Çizginizi iyi seçin. Bir işletme hem kahvaltıcı, hem kafe, hem bar, hem öğle yemeği, hem aksam yemeği VEREMEZ. Her şeyi  Kesin Başarı İçin işterseniz hiç bir şey alamazsınız. Size bunu yaparım diyen olursa da yalan söyler. Her ülkenin yemeğini yapmaya çalışırsanız, hiç bir ülkenin yemeğini yapamazsınız. Bakin size örnek konseptler veriyorum;
 
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat  Edileceklerden ve Yeni Restoran Nasıl Açılır Sorularının Cevabında...
 
Osmanlı ve Türk mutfağı, Uluslararası mutfaklar (en fazla 8 ülkeyi dikkate aliniz), Akdeniz mutfağı, İran Abbasî mutfağı, Cebeli tarik mutfağı, Tex mex, Asya mutfağı, Cin mutfağı, Hint mutfağı, İtalyan mutfağı, Fransız mutfağı dikkate alabilirsiniz. Her seyi koymanız çok para kazanacağız anlamına gelmez. Her şeyi yapmaya çalışırsanız hiç bir şey yapamazsınız. 3 ay sonra vurursunuz kilidi kapıya. Bunun için ya yaptığınız iş hakkında bilginiz olacak yada konuya vâkıf insanlar ile çalışmalısınız. Sizin düşüncelerinize itiraz eden servis ve mutfak şeflerinize kulak veriniz. Sizin her dediğinize “tamam, hâklısınız” diyen personellerinizin size ve işinize gerçekte zarar verdiğini unutmayınız…
 
Menülerinizde Anlaşılabilir Başlıklar Altında İçerik Açıklaması Mutlaka Olsun
 
soğuk başlangıçlar, sıcak başlangıçlar, salatalar, kara fırınımızdan, ana yemekler, deniz ürünleri ve tatlılar seklinde olabilir. Her başlık adi altında fiyat periyodlarına da dikkat ediniz. (fiyat konusunda her bölumun bir limiti olsun) menülerinize orijinal olmayan yemekler koymayınız. Ama her bölümde sizin isminizi taşıyan kendi spesiyal çeşidiniz olabilir. Yemeklerinizin coğrafyamızdaki hikayesini misafirinize anlatın. Ayrıca en önemli hususlardan birisi; sizin sermayeniz sadece masalarınız, sandalyeleriniz, işletmenizin dekorasyonu değildir. Gerçek sermayeniz personellerinizdir. Personellerinize kötü davranmayın!
 
Unutmayınız ki “medeniyetlerin büyüklüğü mutfaklarına mutlaka yansımıştır.” 
 
Coğrafyamızda yaşamamış bir medeniyet yok denecek kadar azdır. Anadolu’yu Anadolu yapan budur iste. Yemeklerimizin çeşitliliği medeniyetimizin zenginliğini işaret eder. Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinden gelen yabancı misafirlerimiz “Anadolu” ya geldikleri için bizden beklentileri çok büyüktür. Onların bu beklentilerini bu coğrafyadaki kendi kültürümüzden yemekler sunarak üzerinize düşen görevi yerine getirebilirsiniz.  Türkiye Turizminde yer alan her işletmemiz ülke misafirlerimize bu coğrafyanın kültürünü doğru bir şekilde yansıtmakla ve tanıtmakla manen görevlidir diye düşünüyorum.
 
Uluslararası gastronomi ve mutfak danışmanlığımda;
Uluslararası gastronomi ve mutfak danışmanlığımda;
 
* Gastronomi ve Mutfak Danışmanlığı & Kitchen Consulting
* Yeni Restoran Danışmanlığı & Restaurant Consulting
* Restoran Menü Danışmanlığı & Menu Consulting
* Yeni Restoran Konsept Tasarımı ve Danışmanlığı
* Yeni Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur, Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?
* Yeni Restoran Menüsü Nasıl Yapılır?
* Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
* Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
* Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
* Sos Nedir, Özel Yemek Sosları Nasıl Yapılır?
* Yurt Dışı Mutfak Personeli Danışmanlık Hizmetlerine Nasıl Ulaşırım?
* En iyi Restoran Projeleri Nelerdir?
* Yeni Restoran Yönetimi Nedir?
* Restoran Mutfak Yönetimi Nedir?
* Yeni Restoran Yönetim Sirküleri Nasıl Yapılır?
* Yestoran yada otel işletmeleri için Organizasyon Anlaşma Metni nasıl hazırlanır?
* Restoran Yönetim Raporları Nasıl Hazırlanır?
* Restoran Yönetiminde Cost-Maliyet Hesapları Nasıl yapılır?
* Restoran Yönetiminde Çizelge ve Tutanaklar nelerdir?
* Restoran İşletmeciliğinde "Anket ve Formlar" nasıl hazırlanır?
 
Belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz.
 
Koord. Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Uluslararası gastronomi ve mutfak danışmanlığımda;


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler