Kokoreç Tarifi “Evde”

Kokoreç Tarifi “Evde”

Kokoreç Nedir? Kokoreç Nasıl Yapılır? Kokoreçin Faydaları ve Zararları Nelerdir?Sevenlerinin vazgeçemediği hiç tatmayanların ise tadını...

Kokoreç Tarifi “Evde”
Kokoreç İçin kullanılan Malzemeler
 
*    1 kg hazır kokoreç 
*    3-4 normal ekmek
*    Tuz
*    Karabiber
*    Kimyon
*    Pulbiber
 
Kokoreç Servis Önerisi:
*    Turşu
*    Ayran veya şalgam suyu
 
Geleneksel Türk mutfağında Sokak Lezzetlerinden Kokoreç Yapılış tarifi;
 
1 kg kokoreç, 7 yarım ekmek yapar. Herkes fazlasıyla doyar.
Kokoreç genişçe bir tavaya veya saca alınır. 
Biz hazır doğranmış kokoreç kullandık.
Eğer dolama kokoreç kullanıyorsanız, dilimler halinde doğrayın.
Tava da çevirerek pişirin.
 
Daha sonra varsa satırla yoksa keskin bir bıçakla ince doğrayın. 
Doğradıktan sonra tekrar tavada bir iki çevirin.
Tavaya alınan hazır doğranmış kokoreçler önce harlı sonra kısık ateşte ağır ağır pişirilir.
Piştiğinden emin olduktan sonra altı kapatılır.
Ekmekler ortadan ikiye bölünür.
PATLICAN YEMEKLERİAralarından da kesilerek tost makinesinde biraz kızartılır. (Bunu çıtır çıtır yemek için yapıyoruz, yapıp yapmamak tercihinize)
Hemen soğutmadan aralarına kokoreçten bir miktar koyulur.
Tuz, karabiber, kimyon (acı severler pul biberde ekleyebilir) serpilir.
Turşu ve ayranla servis yapılır.
Afiyet Olsun
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
Kokoreç Nedir? Kokoreç Nasıl Yapılır? Kokoreçin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Sevenlerinin vazgeçemediği hiç tatmayanların ise tadını bilmediği bir yemek kokoreç nedir? Uzun bir şişin etrafına sarılı olan ve odun ateşinin közünde pişen, pişerken de hoş bir ses çıkaran yemeğin adıdır kokoreç..
 
Peki kokoreç neyden yapılır?
Tabii kokoreç sevdalılarının bildiği; fakat onu hiç yemeyenlerin aklında bulunan en büyük soruda kokoreçin tam olarak ne olduğu ve hangi hayvandan yapıldığıdır. Kokoreç kuzunun kalın bağırsağının ve ince bağırsağının bir araya gelmesiyle üzerine de baharat eklemesi yapılması ile meydana gelen bir yemektir.
 
Durun bağırsak deyince aklınıza kötü birşey gelmesin, kokoreç ustaları kokoreçi yaparken bağırsağın içini de iyi bir şekilde temizlemektedirler. Şimdi akıllara gelen soru ise Kokoreç nasıl temizlenir ve Kokoreç Nasıl Sarılır olur. Öncelikle bağırsakların kabaca dış ve iç kiri temizlenir. Ardından daha detaylı temizlik yapılması amacıyla bağırsağın içi güzelce su tutularak yıkanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta suyun basıncının fazla olmamasıdır. Çünkü bağırsak hemen kopabilecek bir maddedir.
 
Su ile temizleme işleminden sonra bağırsağın kuyruk yağı ile temizleme işlemine geçilir. Daha sonra kokoreç bir müddet sirkeli suyun içinde bekletilir. Sonrasında kokoreçi sarma aşamasına geçilir.
 

KÖFTE TARİFLERİ

Kokoreç iki kısımdan oluşur, bunların birincisi iç kısım ikincisi ise dış kısımdır. İç kısmı olan mumbarı soğanlanmış ve baharatlanmış şekilde sarmak gerekir. Kokoreçte domateste olmazsa olmazdır. Ardından dış kısım olan ince bağırsak sarılır. Bağırsaklar sarılırken aralarada yağ koyularak sarılır. Ardından kokoreç pişirme aşamasına geçilebilir. Ayrıca kokoreç malzemeleri arasında kekik, pul biber, kırmızı biber de bulunur. İsteğe bağlı olarak baharat miktarı artırılıp azaltılabilir.
 
Şunu belirtmekte de fayda var kokoreç yapımı her ne kadar usta işi olsada evde dahi yapılabilir. Evinde tavuk kokoreç yapıp yemekte ayrı bir zevktir. Ama bir kokoreçcinin önünden geçerken durup bir kokoreç yemek daha basit ve pratik bir iştir. Kokoreç sevenler bilir o kokoreç tezgahındaki kokoreçin ateşle buluştuğu anda çıkan sesi..
 
Kokoreçin Faydaları Nelerdir?
Birçok yemeğin olduğu gibi kokoreçinde kendine has bir takım faydaları mevcuttur. Özellikle bol baharatlı olmasından ötürü bağırsakları iyi çalıştırır. Hem doyurucu hem de besleyicidir.
 
Kokoreçin Zararları Nelerdir?
Öncelikle her yemeğin fazla yenilip aşırıya kaçılması kişiye zarar verir. Kokoreçin hijyenik koşullarda yapılmayıp iyice temizlenmemesi kişiye ciddi anlamda zarar verebilmektedir. Bu zararların başında bağırsak enfeksiyonu ve hatta zehirlenmeler gelmektedir. Bundandır ki kokoreç her zaman temiz ve güvenilir yerlerden yenmelidir.
 

OSMANLI VE TÜRK TATLILARI

Ayrıca kokoreçin aşırı baharatlı olması midesi hassas olan kişiler için bir takım ciddi sorunlar oluşturabilir. Kokoreçin kolesterol bakımından yüksek olduğunuda bilmemiz gerekir ve kalp hastalığı olan kişilerin buna dikkat etmeleri gerekmektedir.
Kokoreç Kaç Kaloridir?
Kokoreç kalori açısından ortalama yarım ekmek kokoreç yaklaşık olarak 450 kaloridir.
 
Kokoreç fiyatları ne kadar?
Tabii bu kadar anlattık kokoreçi fiyatından bahsetmezsekte olmaz heralde..
Kokoreçin fiyatı yediğiniz yere göre değişiklik gösterir ama bir kokoreç ekmek fiyatı ortalama 7₺ ile 13 ₺ arasında bir rakamdır.
Ayrıca bizden tavsiye kokoreçin yanında mutlaka turşu ve ayran isteyiniz.
 
kokoreçin tarihi gelişimi “Alıntıdır”
Kokoreçin Hikayesi
Kokoreç orta çağda yenmeye başlanmış ve bu tarihten sonra insanlar kokorecin gerçek tadına varmışlardır. Yeni çağın başlarında ilk üç tekerlekli kokoreç arabaları boy göstermeye başladı. Bunlar iki öküzün çektiği ağır ve hantal seyyar tezgahlardı.
Paslanmaz çeliğin bulunmasından sonra kokoreç arabaları şimdiki görünümüne kavuşmuştur.
Kokorece tuz ve pul biber ekme denemeleri ise İstanbul'un fethinden sonraya denk düşer.
 
AŞÇILIK EĞİTİMLERİ1960'lı yıllarda Yunanistan'da halkın çok severek tükettiği mundar bağırsak ve içyağından oluşan lezzetli bir yiyecekti. Kokorecin Türkiye'ye gelişi İzmir'den başlayarak bütün Türkiye'ye yayılmış ve halkımızın vazgeçilmez yiyecekleri arasına girmiştir. Kokoreçi seven var sevmeyen var ama iyi yapıldığı zaman kimsenin de hayır diyemeyeceği olağanüstü lezzetler arasında.
 
Zira başka hiçbir yiyeceğe benzemiyor. Tam olarak et değil ama et familyasından. Hem hafif hem de doğru yapılır ise son derece sağlıklı ve içine katılan baharatlar ile iştah açıcı.
 
Ama çoğumuz kokorecin ilk ne zaman yapıldığını, nasıl ortaya çıktığını bilmiyor birçok yiyecek gibi bunu bilmeden tüketiyoruz aslında. Gelin dilerseniz kokoreç hayatımıza nasıl girmiş ona kısaca bir bakalım: Yapılan araştırmalara ve kaynaklara göre yine bir komşu dayanışması karşımıza çıkıyor.
 
Nasıl mı? Şöyle ki:
Kokoreç tarihçesi tam olarak bilinmemekle beraber 1960’lı yıllarda Yunanistan’da halkın çok severek tükettiği bumbar bağırsak ve içyağından oluşan lezzetli bir yiyecektir. kokorecin Türkiye’ye gelişi 1970’li yıllarda İzmir’den başlayarak bütün Türkiye’ye yayılmış ve halkımızın vazgeçilmez yiyecekleri arasına girmiştir.
 
BALIK YEMEKLERİUluslar arası ansiklopedi Vikipedia ise şu şekilde konuya bir yorum getirmekte: “Kokoreç sözcüğünün kökeni Yunanca kokorótsi sözcüğünden ziyade Arnavutça kokërroz ya da Ulahça kukuretsu sözcükleridir. Bu üç sözcük de “mısır koçanı” anlamına gelir. Kokoreç Türkçeye Yunancadan geçmiştir. Ömer Seyfettin Lokanta Esrarı adlı hikâyesinde, Atinalı bir Rum’un lokantasında ilk kez kokoroç ile tanışmasını anlatır”
 
Sonuçta nasıl olursa farklı sunuluş biçimleriyle gerek Yunanistan gerek ise Ülkemizde kimi zaman sokaklarda kimi zaman çok modern dükkânlarda satışa sunulan ve farklı damak lezzetine sahip insanlara hitap eden özel bir yiyecektir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler