Osmanlı Saray Mutfağından Demir Hindi Şerbetini Hejar Muhammed Erbil’de Yaşatıyor

Osmanlı Saray Mutfağından Demir Hindi Şerbetini Hejar Muhammed Erbil’de Yaşatıyor

Nefis ve Ferahlatıcı Demirhindi şerbeti nedir? "Temr-i Hindi" nin faydaları nelerdir?...

Osmanlı Saray Mutfağından Demir Hindi Şerbetini Hejar Muhammed Erbil’de Yaşatıyor 
Erbil'in Şamlı seyyar demirhindi şerbetçisi, Ailesiyle 7 yıl önce sığındığı Irak'taki mülteci kampında yaşayan Suriyeli Hejar Muhammed, dede mesleği seyyar demirhindi şerbetçiliğini Erbil'de sürdürüyor. Suriye'deki iç savaştan kaçıp ailesiyle Irak'ın Erbil kentindeki bir kampa sığınan Hejar Muhammed, 7 yıldır kampta yaptığı "demirhindi" şerbetini satarak ekmeğini kazanıyor.
 
Suriyeli Muhammed, Osmanlı mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan, dedesinden öğrendiği demirhindi şerbetini savaş nedeniyle terk etmek zorunda kaldığı Şam sokaklarından sonra şimdi Erbil Kalesi'nin önünde satıyor. iç savaşın patlak vermesinin ardından Suriye'den ayrıldıklarını ve ailesiyle yaklaşık 7 yıldır Erbil'e 25 kilometre mesafedeki Kuştepe Mülteci Kampı'nda yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti.
 
ANADOLU MUTFAĞIIrak'a gelmeden önce dede mesleği seyyar demirhindi şerbetçiliğini yaz mevsiminde Suriye'de icra ettiklerini söyleyen Muhammed, artık ev olarak kabul ettikleri mülteci kampında da kavurucu aylarda bu şerbeti yaptıklarını dile getirdi. Muhammed, "Buraya gelince işimi sürdürmeye karar verdim. Çünkü seyyar demirhindi şerbetçiliği burada yoktu ve insanlar merak ediyor. Şerbeti kampta hazırlıyorum ve pazarda müşterilere satıyorum" dedi.
 
Erbil'in en yoğun noktalarından, turistlerin de uğrak yeri tarihi kalenin önündeki meydanda seyyar demirhindi şerbetçiliğini ilk önce tek başında yaptığını belirten Muhammed, halkın şerbeti beğenmesi ve talebin artması üzerine 2 kardeşinin daha dede mesleğini icra etmeye başladığını aktardı. Şerbetçi Muhammed, belinde taşıdığı geleneksel gümüş süslü büyük ibrik, giydiği yöresel kıyafet ve başındaki fesle Erbil meydanındaki vatandaşların dikkatini çekerek şerbeti doldururken Kürtçe ve Arapça ezgilerle müşterilerin yüzünü güldürüyor.
 
Demirhindi şerbetinin Suriye'de yaygın tüketildiği belirten Muhammed, "Aslında demirhindi şerbeti, birçok hastalık için ilaçla eş değerdir. Mide, bağırsak ve böbrek hastaları için şifa olarak kullanılıyor." diye konuştu. Irak'ın kavurucu yaz günlerinde günlük yaklaşık 15 dolar kazandığını söyleyen Muhammed, bu parayla ailesini geçindirip çocuklarının ihtiyaçlarını karşıladığını anlattı.
 
Muhammed, "Suriye'de hayat normale döndükten sonra ülkeme gidip bu işi devam ettirmek istiyorum. Babam ve dedemin mesleğini memleketimde sürdürmek istiyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIOsmanlı Saray Mutfağından Nefis ve Ferahlatıcı Demirhindi nedir? Demirhindi şerbeti nedir?
"Temr-İ Hindi" Demirhindi nedir? Demirhindinin faydaları nelerdir? Demirhindi şerbeti nasıl yapılır? Yanıtlar Türk Aşçı Haberleri Olarak sizler için hazırladığımız bu haberimizde!
 
Geleneksel Türk Mutfağında Demirhindinin faydaları saymakla bitmiyor!
Güçlü bir antioksidan olan demirhindi, gerçek bir sağlık deposu olarak tanımlanıyor. İçeriğindeki E, B, C vitaminleri ve diyet lifi barındıran demirhindi aynı zamanda etkili anti enflamatuar görevi görüyor. Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller barındıran demirhindinin faydaları saymakla bitmiyor. Yöresel Mutfaklarımızda da Tatlı-ekşi bir tada sahip olan demirhindinin sunduğu faydaları ise şu şekilde özetlemek mümkün;
 
Polifenoller bakımından zengin olan demirhindi, antioksidanlar sayesinde serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin zarar görmesini engeller.
Bağışıklık sistemi için oldukça etkili bir meyvedir. Bronşit ve göz inflamasyonları için ilaç görevi görür. Özellikle kışın ve mevsim geçişlerinde bolca tüketilmelidir.
 
ANTEP MUTFAĞIOsmanlı Yemek Kültüründe Demirhindinin öz yağı bakteri ve virüslerle savaşarak solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması yaratır.
Bir kâse demirhindi meyvesi, günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 28’ini karşılar.
Kötü LDL kolesterol oranlarını düşüren demirhindi ayrıca kan basıncını da düzenler. Bu sayede kalp sağlığı için oldukça etkili bir besindir.
Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır ve kabızlığa faydalıdır.
 
Eklem ağrıları üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Gargara olarak kullanıldığında ağız yaralarına da iyi gelir.
Midedeki asit salgısını azalttığı için ülsere iyi gelir.
Ciltteki leke ve çillerin rengini açmaya yardımcı olur.
Gut ve eklem iltihaplanmasında rahatlama sağlar.
  
Osmanlı İmparatorluğu sınırlarının Hindistan’a kadar uzandığı dönemlerde keşfedilen ve sultanların vazgeçilmezi olan bu egzotik meyve hakkında, Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli önemli bilgiler veriyor.
 
Osmanlı ve Türk Mutfağından Demirhindinin faydaları nelerdir?
Sıcak yaz günlerinde, susuzluk giderici ve ferahlatıcı özelliği ile öne çıkan Demirhindinin faydaları ise oldukça fazla. Demirhindinin ateş düşürücü özelliğinin yanı sıra önemli bir enerji kaynağı olduğunun da altını çizen Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, “Enerji verici özelliği çok önemli. Çünkü sadece gerektiği kadar enerji veriyor. Bu sakinlikle gelen bir enerji” açıklamasını yapıyor. 
 
DOLMA VE SARMA TARİFLERİGöz sağlığı ve içeriğindeki antioksidanlar nedeniyle belli ve düzenli kullanıldığında vücudu temizleyici özelliği ile de cilde iyi geldiğini belirten Kümeli, Demirhindinin hemoroit tedavisinde de etkili olduğunu kaydediyor. Kaynatılarak suyunun düzenli olarak içirilmesiyle çocukların parazit düşürmesine de yardımcı olduğunu ifade eden Kümeli’den,
 
Osmanlı padişahlarının tercihi, her derde deva Demirhindi Şerbeti, 40 çeşit baharattan oluşuyor… Demirhindi, sıcak ülkelerde yetişen, sarı-kırmızı salkımlar halinde çiçekleri ve koyu kırmızı renkte, mayhoş tatta meyveleri olan, 20-25 metre boylarında bir ağaçtır. İşte bu ağacın meyvesinden hazırlanan Demirhindi şerbeti, tamamen doğal bir karışımdan oluşuyor. 
 
Demirhindi meyvesi ve 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla oluşturulan demirhindi şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra içine tamamen doğal bal ilave edilen şerbet, 2 saat daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor. 3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlanan ve birçok padişah tarafından şifalı olduğu gerekçesiyle tercih edilmiş. Ayrıca şerbet, yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle de tercih edilmekte.
 
KEBAB TARİFLERİOsmanlı Padişahlarının Gözde İçeceği
Demirhindi ağacının meyveleri Osmanlı mutfağında oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. Özellikle Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman‘ın en sevdiği içecek olmuştur. yenebileceği gibi baharat olarak da kullanılır. Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır.
 
Demirhindi Şerbeti (Temr-i Hindi) Nasıl Yapılır? 
Demirhindi Şerbeti Tarifi (Temr-i Hindi)'İn Kullanılan Malzemeleri
 
*     500 gr demirhindi 
*     1 adet zencefil kök 
*     2 adet zerdeçal kök 
*     2 adet kabuk tarçın 
*     7-10 adet karanfil
*     3-5 adet yenibahar 
*     1 adet muskat cevizi 
*     3-5 adet kakule 
*     200 ml saf gül suyu 
*     20 gr rezene 
*     20 gr anason 
*     3 litre su
 
Demirhindi Şerbetinin (Temr-i Hindi) 'nin Yapılış Tarifi
Öncelikle demirhindi meyvesinin bir gece önceden 1 litre suda ıslatılarak bekletilmesi gerekiyor. 
Suda bekleyen demirhindi meyvesi suyu ile birlikte kaynatılacak büyük bir tencere alınır ve içine muskat cevizi, gülsuyu, su hariç diğer baharatlar iyice yıkanıp süzüldükten sonra eklenir. 
Daha sonra muskat cevizi yıkanıp üzerine rendelenir, gül suyu ve 3 litre su ilave edilerek önce yüksek ateşte daha sonra da kısık ateşte toplam 2 saat kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. 
 
KÖFTE TARİFLERİEkşimsi bir tadı olduğundan bu aşamada isteyen damak zevkine göre istediği miktarda tozşeker/pekmez ilave ederek biraz daha kaynatabilir. 
Tamamen soğuyup rengi çıkınca temiz bir tülbentten geçirilip cam şişeye doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. 
İçerken sulandırılarak ve soğuk olarak içilmesi tavsiye edilir. 
Servis yaparken içine buz, taze nane yaprağı veya limon dilimi ilave edilebilir. 
Afiyet olsun.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Demirhindi Şerbeti Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler