Osmanlı Saray Mutfağından Nefis Levk Salatası Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağından Nefis Levk Salatası Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağında Sofraların Vazgeçilmez Lezzet lerinden Biridir Salata. Mevsimi ne Göre İçindekiler Değişse De Hem Masanın Ortasındaki Hem De Tarihteki Yeri..

Osmanlı Saray Mutfağından Nefis "Levk Salatası" (Osmanlı Salatası) Tarifi
Osmanlı Saray Mutfağından Nefis  "Levk Salatası" (Osmanlı Salatası)  Kullanılan Malzemeler
 
*     400 Gram Beyaz Lahana
*     1/2 Bağ Nane
*     2 yemek kaşığı ceviz
*     4 dilim Kars kaşarı  
*     10 Adet Kuru Kayısı
*     100 Gram Ceviz İçi
*     1 Adet Biber
*     2 Adet Limon
*     1 Adet Yumurta
*     Zeytinyağı
*     1 Yemek Kaşığı Tuz
  
Osmanlı Saray Mutfağından Nefis  "Levk Salatası" (Osmanlı Salatası)  Yapılış Tarifi
Kibrit inceliğinde doğranmış beyaz lahanayı bir kaba alın. 
Tuzu ilave edip elinizle yoğurun. Suyu çıkınca beş dakika kadar bekletin. 
Daha sonra soğuk suyla yıkayıp suyunu sıkın. 
 
Hazır olan lahanayı salata tabağına alın. 
Ardından sırası ile ince doğranmış domatesi, kıyılmış maydanozu, çekilmiş ceviz içini, ince doğranmış kuru kayısıyı, limon suyunu ve zeytinyağını ilave edip karıştırın. 
Hazır olan salatayı servis tabağına alın. 
Haşlanmış yumurtayı 4 eşit parçaya bölün, isteğe göre salatayı yumurta, 4 dilim Kars kaşarı, 2 yemek kaşığı ceviz ile süsleyerek servis edin.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Osmanlı Saray Mutfağında Sofraların Vazgeçilmez Lezzetlerinden Biridir Salata... Mevsimine Göre İçindekiler Değişse De Hem Masanın Ortasındaki Hem De Tarihteki Yeri Sağlamdır. Geleneksel Türk Mutfağında Salata Hem Lezzetler Karmasıdır Hem De Sağlıklı Beslenmenin İlk Basamağıdır.
 
Osmanlı ve Türk Mutfağının önemli bir yer tutan ve geleneksel formlar kazanan salataların ot, sebze, meyve ve bitki kökleri ile hazırlanan ve çiğ yenen bir karışım olduğunu bilir; bazen üzerine yoğurt, içine de et, peynir, tahıl vs. eklendiğini görürüz.
 
1844 tarihinde basılan ilk yemek kitabımız Melceü't-Tabbâhîn’de salatalar için ayrı bir bölüm yoktur ama kitabın yazarı Mehmet Kâmil, sayfa üzerinde derkenar olarak bolca salata ve turşu tarifleri verir. Bu notlarda bakla filizi, hindiba, Frenk teresi, marul, rosbi, domates, karnabahar, hıyar ve semizotu taratoru gibi tümüyle bitki malzemeli salataların yanı sıra, deniz ürünlerinin yeşillikler ve soslarla hazırlandığı ıstakoz, kaya balığı, balık yumurtası, uskumru taratorları, çiroz balığı, teke salataları ve cacık tarifleri de yer alır.
 
Osmanlı Yemek Kültüründe Öğünlerinde Yeniçerilere XVI. yüzyılda şalgam, soğan, sarımsak, turp, hıyar, tuz ve sirkeden oluşan salata verildiği kayıtlarda yer alır. Sarı ve kırmızı havuç ve pancar da salata olarak sofradadır. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde salataların sarımsaklı, yağlı ve sirkeli hazırlandığından bahseder. İstanbul’da, XVII. yüzyı lda salata malzemeleri satan 200 tane dükkân vardır. 
 
Osmanlı'da bakla filizi, Frenk teresi, fıstık sürgünü, menekşe gibi onlarca çeşit salatanın önceki dönemlerde benimsenmiş olması bile mutfak tarihimizden örnekleri ile derinliği gösterir. Salatalardaki sebze çeşitliliğinin zenginliğinin yanı sıra sebze çiçeklerinin kullanımı da dikkat çekicidir. Günümüzde bazı yerli ve yabancı şeflerin çiçek, sürgün ve bazı özel sebzeleri salatalarda kullandıklarını biliyoruz. 
 
Yine o devrin yeşil salata, marul salatası gibi her zaman severek tüketilen salataları; domates ve rosbi gibi şimdiki çoban salatanın benzerleri, günümüz mutfağında da yaşıyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler