En Pratik Ve En Ekonomik İftar Ve Sahur Menüleri...

En Pratik Ve En Ekonomik İftar Ve Sahur Menüleri...

Özel danışman diyetisyenlerimiz beraberinde oruç tutarken sizi acıktırmayacak ve gün boyunca tok tutan sahur yemeklerinden midenizi yormayacak sağlıklı..

En Pratik Ve En Ekonomik İftar Ve Sahur Menüleri...
 
Not:
Kabartılarak belirtilmiş olan kelimeler ilgili konudaki bilgileri içeren linklerdir. İlginizi çeken yemek tarifi linklerini tıklayarak nefis yemek tariflerine ulaşabilirsiniz...
 
2020 ve 2021 yıllarında korona virüs problemleri bir yana mübarek aylardan ramazan ayı her gün biraz daha yaklaşıyor. Daha şimdiden Nefis ve lezzetli, pratik ve en çabuk, en tok tutan sahur yemeklerinden hangisini yapsam diye düşünmeye başladık. 
 
Özellikle bekarlar için en pratik ve en kolay sahur yemeklerini Türk aşçı haberleri olarak şeflerin özel yemek tariflerinden sizler için ramazan ayı boyunca hazırlamaya çalışacağız. 
 
Sahur yemeklerini hazırlamak için erken uyanmak zorunda kalmayacaksınız. Yemek arşivimizden en Hafif İftar Menüsü, en tok tutan ve kolay yapılabilen sahur yemeklerinden özellikle yumurtalı yemekler, susatmayan yiyeceklerden siz takipçilerimiz için biz Türk aşçı haberleri olarak simden hazırlıklara başlıyoruz. 
 
Türk mutfağının önde gelen şeflerinden ve şeflerin özel yemek tariflerinden pratik ve kolay, tost tarifleri, kıymalı yemekler, sebzeli yemekler, etli yemekler ve çok daha fazlasını ramazan ayı boyunca sizlerle paylaşacağız.
 
Ramazan’ın ilk günlerinde özel ve sade tariflerimiz ile fazla zaman harcamadan 15-20 dakikada yapılabilecek aperatif tariflerle başlayarak ilerleyen günlerde yemek çeşitliliğimizi arttıracağız. 
 
Gün boyu oruç tutanları tok tutsun arzusuyla En pratik sahur yemeklerinde sizlerin de taleplerine kulak vererek ekonomik sahur lezzetlerinden ekonomik iftar menülerine varana kadar sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. 
 
Osmanlı ve Türk mutfağında uzman şeflerimizden Osmanlı şerbetleri, geleneksel Türk mutfağından et yemekleri, Anadolu mutfağından tane tane mis kokulu pilavlar ve padişahlara layık Osmanlı saray mutfağından yahnileri ne nefis tarihi lezzet miraslarımızdan tatlıları orijinal reçeteleri ile gün yüzüne çıkararak aynı zamanda pratik mi pratik tarifler hazırlayarak sofralarınıza misafir edeceğiz.
 
Özel danışman diyetisyenlerimiz beraberinde oruç tutarken sizi acıktırmayacak ve gün boyunca tok tutan sahur yemeklerinden midenizi yormayacak sağlıklı beslenmenize ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olan menüler sunmaya çalışacağız. En kolay, en lezzetli, en pratik iftar menülerinizde sizlere ulaştıracağımızdan şimdiden emin olabilirsiniz. 
 
Sizler için sahurda midelere bayram ettirecek En kolay iftar menüleri, en pratik sahur menüsü ve bütçenize uygun sahur yemeklerini yine bütçenize uygun iftar yemeklerini Türk aşçı haberlerindeki iftar ve sahur menüleri kategorisinde bulabileceksiniz.
 
Şimdiden sağlıklı ve rahat bir ramazan ayı geçirmenizi, oruç ibadetini yerine getirirken en güzel sahur menüleri ve iftar yemek Tariflerini kaçırmamak için lütfen bizleri takip etmeye devam ediniz. 
 
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırladığımız bazı iftar ve sahur menülerinin linkleri aşağıdaki gibidir:
 
Ramazan sofralarınız için En İyi Ramazan Tatlıları nelerdir?
Ramazan sofralarınız için En İyi Ramazan Helvaları nelerdir?
Ramazan sofralarınız için Bu Gün İftara Zeytinyağlılar 'dan Hangilerini Yapsam?
Ramazan sofralarınız için İftar Sofralarınıza Layık Nefis Tavuk Yemekleri Nelerdir?
Ramazan sofralarınız için Anadolu'da Hangi Ramazan Yemekleri Yapılırdı?
Ramazan sofralarınız için İftar Sofrasına Bu Gün Hangi Yahni'yi Yapsam?
 
Ramazan Ayı Örnek Menüsü
 
Örnek Sahur Menüsü:
 
» Kahvaltı türü besinler tercih edilmelidir
» Süt, ayran, kefir veya yoğurt
» Peynir +haşlanmış yumurta veya yağsız omlet veya bunların yerine tam buğday ekmeği ile yapılmış yağsız bir tost
» Bol bol domates, salatalık, maydanoz yeşillik vb. mevsimin taze sebzeleri
» Birkaç adet kuru meyve veya kuru meyvelerden yapılmış hoşaf veya komposto
» Ceviz veya zeytin
» Menemen (biber, soğan gibi sebzelerle)
» Tam buğday ekmeği veya kepek ekmeği veya çavdar ekmeği,
» Bol su içilmesi tavsiye olunur.
 
Örnek İftar Menüsü:
 
» Su
» 2-3 adet hurma
» İftariyelikler (1-2 dilim peynir, 2-3 adet zeytin, 2 parça ceviz, domates, salatalık, maydanoz, yeşillik)
» 1 kâse Çorba
» Tercihen 1-2 dilim tam buğday ekmeği veya 1-2 dilim pide (sıcak değil)
 
İFTARDAN 10-15 DAKİKA VEYA YARIM SAAT SONRA:
 
» Haşlama, fırında, ızgara yöntemiyle pişirilmiş et, köfte, tavuk yemekleri veya zeytinyağlı sebze yemekleri
» Kurubaklagil yemeği  (Zeytinyağlı barbunya veya zeytinyağlı kuru fasulye vb.)
» Cacık, ayran, yoğurt veya kefir
» Domatesli, sebzeli veya yeşil mercimekli bulgur pilavı
» Bol yeşillikli salata
» 1-2 dilim tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği veya kepek ekmeği veya 1-2 dilim pide (sıcak değil)
 
İFTARDAN 2 SAAT SONRA:
» Sütlü tatlı (1 porsiyon güllaç, sütlaç, muhallebi veya puding vb. olabilir)
» Meyve
» 1-2 top dondurma
» 1 porsiyon meyve tatlısı
» 1 porsiyon meyve salatası
» 1 porsiyon hoşaf veya komposto
» İftar ile sahur arasında bol bol su içilmelidir
 
Ramazanda Beslenme nasıl Olmalı?
 
Ramazan ayında yemek yeme sıklığı azaldığından ve uzun süre sıvı alımının olmaması nedeni ile bağırsak faaliyetlerinde azalma gözlenmektedir. Bu nedenle posalı besinlerin tüketimine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle iftar ve sahur arasında bol sıvı alınması gerekmektedir.
 
Uzun süre açlık nedeni ile kan şekerinin düşmesi, baş ağrısı, üşüme,tansiyon düşüklüğü veya yüksekliği, uyku hali ve kabızlığın sık görülebilir, sağlık açısından risk altında olan ve belli aralıklarla ilaç kullanması gereken diyabet, kalp-damar , böbrek, tansiyon hastaları ile gebe ve emzikli kadınlar oruç tutmamalıdır.
 
Ramazanda özellikle iftar yemeklerinde tatlılara, hamur işlerine ağırlık verilmesinin, iftar ile sahur arasında sürekli olarak çörek, tatlı, kuruyemiş gibi besinlerin tüketilmesi ve iftar sonrası   fiziksel aktivitenin az olmasının kilo alınmasına yol açmaktadır. Ramazanda oruç nedeni ile günde iki öğün beslenme şekli, uzun süreli açlık, susuzluk bireyin gereksinimi olan besin öğelerini yeterli  düzeyde almasını engellemekte ve organizmada fizyolojik değişiklikler olmaktadır.  Ramazanda da her zaman önerildiği gibi yeterli ve dengeli beslenilmeli, her besin grubundan bir veya birkaç besin tüketilmelidir.
 
Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri
 
Oruç tutulurken mutlaka sahura kalkılması gerekir. Sahura kalkılmadan oruç tutulması halinde halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülebilir.  Pek çok kişi Ramazan ayında sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce sahur niyetine yemek yemektediler, bu alışkanlıktan uzak durulması gerekir. 
 
Ramazan ayında azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür. 
 
Gün içinde kan şekerinin düşmesi  ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir.  Çok yağlı ve çok tuzlu yemeklerden ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerekir.   Bunların yerine hazmı kolay, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmesi önerilir.  Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller tercih edilebilir. 
 
Sahurda zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto türü gıdalar veya kuru baklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek ve meyveden oluşan posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebilir, gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir.
 
Sahurdan iftara kadar uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.  İftar ile sahur arasında 2 litre (10 su bardağı) su içmek doğru bir davranıştır.   Yavaş sindirilen, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kuru baklagiller, salata gibi gıdaların tercih edilmesi,  iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları engeller. İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir.
 
Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğün tüketmek  hem metabolizmayı çalıştırmak, hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir.
 
Aşçılık Camiasının Haber Merkezi Türk Aşçı Haberleri Web Sitemize Destekleriniz İçin Tüm Meslektaşlarımıza Ve Aşçılık Camiasına Teşekkür Ederiz... 
 
Türk Aşçı Haberleri Sizlerle Yaşıyor!
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler